Alarm om GSM - pistool

In Nederland zijn zogenaamde gsm-pistolen in omloop. Het nieuwe wapen bestaat uit een zesmillimeter pistool met vier schietklare kogels in de loop, verborgen in een gsm. De vereniging van Politie- en Veiligheidspersoneel waarschuwt zijn leden voor de 'gsm-pistolen'. Zij raadt politiemensen aan om voorzichtig te zijn.

De politie is beducht voor het nieuwe wapen dat in Europa in omloop zou zijn. ''Tijdens een controle zie je niet dat iemand gewapend is, wanneer het kleine pistool in een gsm steekt. Iedereen heeft wel een gsm bij. Vandaar dat we iedereen aanmanen tot voorzichtigheid. We vragen ook om de gsm's te controleren en ervoor te zorgen dat niemand een gsm bij zich heeft tijdens een verhoor bijvoorbeeld. In deze tijden van terreur moet men met alle facetten van geweld rekening kunnen houden. Dinsdag heb ik van collega's uit het buitenland al de tweede waarschuwing voor het zogenaamde gsm-pistool ontvangen. Dus ze zijn blijkbaar in omloop'' aldus een woordvoerder.


Voor gebruik moet de gsm worden opengeschoven, daarna kan die geladen worden met vier kogels en het afvuren gebeurt door een druk op de knopjes van de gsm, het afvuren gaat heel snel. Het is mogelijk om hiermee iemand te doden. De gsm's met pistool zouden zwaarder zijn dan een gewone gsm. In de Verenigde Staten zouden de zogenaamde gsm-pistolen nog niet zijn aangetroffen. Toch zijn de FBI en andere instanties gewaarschuwd.

Wolfgang Dicke, wapenspecialist van de Duitse politie stelt dat de vondst van de gsm-wapens zeer alarmerend is. Dat betekent dat politiemensen bijna altijd hun wapen in de aanslag moeten houden wanneer ze iemands gsm controleren.

De kleine wapens in gsm zouden voor het eerst ontdekt zijn tijdens een drugsrazzia in Amsterdam, in oktober vorig jaar. Recenter zou een Kroatische wapenhandelaar zijn gepakt toen hij probeerde een lading van dergelijke wapens te smokkelen via Slovenië naar West-Europa. De ladingen zouden komen uit Joegoslavië. Interpol heeft een waarschuwing gestuurd naar alle politiediensten over de wereld.