FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 26 september 2001

Utah verbiedt grijpen naar kruis

De hoogste rechtbank in Utah heeft inwoners van de staat gewaarschuwd ten opzichte van het publiekelijk en ontuchtelijk betasten van eigen (mannelijke) geslachtsorganen. Dit nadat een 15-jarige jongen liefst op een parkeerplaats in Vernal een vrouw, die haar auto geparkeerd had, op deze wijze had begroet. Na het staren naar de dame greep de jongen zijn kruis en bewoog z'n zaakje stevig op en neer. Een politieagent die toevallig aanwezig was arresteerde de jongen voor het incident, omdat het volgens de wet niet toegestaan bleek.

Die schrijft namelijk voor dat er sprake kan zijn van vervolging wanneer er een vorm van geslachtsgemeenschap, het tonen van geslachtsorganen, publiekelijk masturberen, voyeurisme of een ander zwaardere vorm van publiekelijke ontucht is geconstateerd.

Ook enkele bekende Amerikanen hebben dergelijke fratsen uitgehaald. Roseanne Barr kon niet van haar geslachtsdelen afblijven na het zingen van het Amerikaanse volkslied tijdens een baseballwedstrijd in 1990. Om nog maar niet te spreken over Madonna en Michael Jackson.

Het verschil zit er volgens de aanklager in dat die publieke figuren zich niet richtten op een bepaald persoon, maar op een groot publiek, in tegenstelling tot de 15-jarige A.T.

Lovemeter in ere hersteld

Al een tijdje werkt de link onder het pulldownmenu 'extra' niet meer als het gaat om de lovemeter. Hoog tijd om daar eens wat aan te doen, en dus de lovemeter opnieuw gescript en ingebouwd in de indexpagina van FOK!

De werking is simpel. Vul twee namen in, klik op 'bereken' en onze computer berekent de kans van slagen van een eventuele liefde.

Verder niets hoogstaands ofzo, maar gewoon een klein extraatje
Enjoy.

Danny.

The Master Plan, extremer dan BB...

DaFunLOvinCrimin@L had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De opvolger van Big Brother is alweer bekend. 'The Master Plan' is het nieuwste verzinsel uit de stal van productiemaatschappij Endemol. De nieuwe real-lifesoap belooft nog extremer te worden dan zijn kleine broertje. "Het is de ultieme Big Brother", aldus Endemol-topman John de Mol.

In 'The Master Plan' worden vijf mensen, die hun leven en privacy een jaar lang laten controleren door de producenten, gevolgd. Alles wordt uiteraard weer geregistreerd door diverse camera's en microfoons. De deelnemers mogen thuis blijven wonen, maar alles wat ze doen wordt door een 'goddelijk wezen' bepaald via smsjes.

Of de kandidaten na afloop van het programma een financiële beloning krijgen is ook nog niet zeker. Een jaar na de start beslist de onbekende 'meester' of de deelnemers uitbetaald worden en wat dat bedrag dan zal zijn.

Volgens De Mol is de belangstelling voor het programma, dat vanaf januari in ons land is te zien, enorm. Er zouden ook plannen bestaan om een gelijkaardige show in Portugal, Scandinavië, Duitsland en Zwitserland te lanceren.

Euromunten al in België verspreid

Xp-Nick had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Ze worden in heel Europa streng bewaakt, de euromunten die op 1 januari 2002 worden ingevoerd. Niemand mag de nieuwe munten bekijken en al helemaal niet aanraken. Op een school in het Belgische Brugge gebruikt men het geheime geld echter doodleuk als lesmateriaal.

De directeur had een medewerker van de school de opdracht gegeven om 500 frank (27 gulden) aan euro's te kopen. Het postkantoor kreeg geen argwaan en gaf het geld meteen mee.

Nadat niemand in de omgeving wilde geloven dat de school de munten al had, kreeg de directeur argwaan. Bij navraag gaf het postkantoor zijn blunder toe. Volgens een medewerkster zijn er in totaal 27 zakjes euromunten verkocht aan particulieren.

Tja Belgen...

Ruud de Wild geschorst van Radio 3 FM

Naar aanleiding van zijn uitlatingen over Hans Dulfer gisteren, is Ruud de Wild van donderdag 27-9 tot en met woensdag 3-10 door de hoge heeren van de publieke omroep geschorst van Radio 3. Hij mag nog wel op TV verschijnen.

Ruud had Hans Dulfer een "arrogante klootzak" genoemd naar aanleiding van een column die Hans afgelopen dinsdag in het NRC Handelsblad had geschreven.

In die column ging Hans Dulfer in op de Osama bin Laden track van Prince (zie ook dit bericht) die Ruud de Wild vorige week liet horen in zijn programma.
Dulfer schrijft onder andere: ''Via via verneem ik later dat de volgende dag het item toch de lucht ingegaan is en nota bene op Radio 3, door menigeen toch gezien als een bolwerk van muzikaal terrorisme. En dan ook nog in het programma van BNN-presentator Ruud de Wild die ik, dacht ik, ooit met veel overgave de hit Ik heb een bolletje in m'n holletje hoorde aankondigen.''

Ruud de Wild belde naar aanleiding hiervan Hans Dulfer op in de uitzending van gisteren, maar kreeg alleen Dulfer's antwoordapparaat ''te pakken'' die hij vol begon te schelden met termen als "arrogante klootzak, achterbakse teringlijer" enzovoorts.

Dit viel niet in goede aarde bij de leiding van Radio3, die De Wild op één week non-actief heeft gesteld. Met ingang van morgen.

De column van Hans Dulfer kun je hier Lezen.

Dank aan Henk Plenk voor het melden.

Coos en Richard nieuwe bewoners!

De twee uitverkorenen zijn Coos en Richard. De komst van de mannen zal sommige Bewoners uit het Huis niet onberoerd laten.
Neem nu Pascal. Keer op keer verzucht hij hoe veel hij zijn maatje Coos wel niet mist. Hij heeft de overige Bewoners uitgebreid verteld over Coos en deze zijn inmiddels ontzettend nieuwsgierig naar hun toekomstige huisgenoot.

En dan Nancy. Zij zit al een aantal dagen smachtend te wachten op haar nieuwe liefde Richard. Nancy heeft in een aantal intieme gesprekken met Kelly aangegeven, dat ze toch echt wel héél erg verliefd op hem is. Of dit gevoel wederzijds is, zullen we de komende dagen te weten komen.

Nancy's horrorscenario is dat zij het Huis zal moeten verlaten, terwijl Richard net naar binnenkomt. Of deze boze droom uitkomt, zien we morgen in de live-uitzending.

Werkloosheid allochtonen sterk gedaald

De werkloosheid onder Turken en Marokkanen is sinds 1995 gedaald van 35 naar 10 procent. Hun positie op de arbeidsmarkt is toch vrij wankel omdat ze vooral tijdelijke arbeidscontracten hebben. Het Sociaal- en Cultureel Planbureau (SCP) concludeert dit in een onderzoek naar de arbeidsmarktpositie van allochtonen.

Het SCP verwacht dat de allochtonen met een tijdelijk contract in tijden van recessie het eerst worden ontslagen. Meer dan 20 procent van de allochtonen heeft een contract voor bepaalde tijd. Bij autochtonen ligt dit percentage op 7.

De toename van werkgelegenheid onder allochtonen wordt volgens het SCP vooral veroorzaakt door de economische hoogconjunctuur van de afgelopen jaren. Werknemers zijn allochtonen in dienst gaan nemen toen er nauwelijks autochtone Nederlanders meer te krijgen waren. Ook dit maakt volgens het Planbureau de positie van de allochtonen wankel.

Het SCP is lovend over de afspraken die het kabinet heeft gemaakt met Midden- en Kleinbedrijf over aantallen allochtonen die bij de bedrijven aan de slag kunnen. Deze praktische aanpak werkt, zo vindt het SCP. Gemeenten en sociale diensten zouden vaker concrete afspraken moeten maken met werkgevers over het in dienst nemen van allochtonen. Het SCP constateert dat veel gemeenten nauwelijks zicht hebben op het aantal allochtonen in de bestanden van sociale diensten. Hierdoor kunnen ze de migranten ook geen goede hulp bieden bij de zoektocht naar werk.

De helft van Turken en Marokkanen neemt nu deel aan de arbeidsmarkt, zo blijkt uit het onderzoek van het Sociaal- en Cultureel Planbureau. In het begin van de jaren negentig lag dit percentage nog op 40. Bij autochtonen werkt 70 procent van de arbeidsbevolking. Surinamers hebben hun achterstand volledig ingehaald. Hun aanwezigheid op de arbeidsmarkt ligt net zo hoog als bij autochtonen. Surinaamse vrouwen hebben zelfs vaker een baan dan Nederlandse vrouwen. Bij Surinaamse vrouwen ligt de arbeidsmarktparticipatie op 60 procent, bij Nederlandse vrouwen op 54.

Bangladesh verbiedt mobieltjes op 1 okt.

E. Cartman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De regering in Bangladesh heeft een verbod afgekondigd voor het gebruik van mobiele telefoons tijdens de verkiezingen. Op deze manier hoopt de overheid te voorkomen dat relschoppers zich via hun mobieltjes verzamelen.

De 547.000 mobiele bellers in Bangladesh mogen op 1 oktober gedurende 24 uur hun mobieltje niet gebruiken. Het is een nieuwe zet in de pogingen van het land om een einde te maken aan het bloedvergieten tijdens de zoektocht naar democratie.

Sinds de nieuwe verkiezingen op 19 augustus zijn aangekondigd zijn bij verkiezings-gerelateerde rellen minstens 127 mensen gedood en 7729 gewond geraakt.

Gaat Katja Schuurman met Jody Bernal??

Kayuk had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Schokkendnieuws uit de wereld die showbizz heet:

Ze ontkennen het allebei maar Jody Bernal en Katja Schuurman zijn al meerdere malen samen gesignaleerd. En niet zomaar samen, maar in behoorlijk intieme poses.

Verleden weekend werden ze nog gesignaleerd in de Baja Beach Club in Rotterdam. Een aanwezige fotograaf/journalist stapte op het liesdespaar af en vroeg om een verklaring. Jody Bernal ontkende echter glashard dat hij Jody Bernal was, hetgeen gezien zijn bekende uiterlijk niet bepaald makkelijk was.

Katja Schuurman ontkende niet dat zij het echt was, maar noemde Jody meerdere malen Danny. Ze ontkende wel dat ze samen iets hebben. "Hij is gewoon een vriend, meer niet".

Zou Katja Schuurman eindelijk het geluk hebben gevonden met de jonge Latino waar tienermeiden keihard om gillen?

Deelnemers tv-programma V8 vergiftigd

ZJ + Mokkelaar hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Twee deelnemers aan het V8-televisieprogramma 'Een rug te ver' zijn dinsdagavond in het ziekenhuis opgenomen. De twee vrouwen moesten in de Zwolse binnenstad zoveel mogelijk bloembollen eten, maar werden na afloop onwel. In het ziekenhuis bleken de bollen giftig, waarop bij beide slachtoffers de maag is leeggepompt.

Dat heeft de Zwolse politie woensdag bekendgemaakt. De in totaal drie deelnemers moesten in korte tijd zoveel mogelijk bloembollen eten. De winnaar van de wedstrijd zou duizend gulden krijgen. Een 20-jarige vrouw uit Balkbrug won, maar voelde zich niet goed. Een 19-jarige vrouw uit Nieuwleusen werd al onwel na het eten van één bol.

Volgens de politie was aan de deelnemers verteld dat de bloembollen veilig waren. Onderzoek door 'instanties' zou dat hebben uitgewezen. Pas in het ziekenhuis bleek het te gaan om giftige narcisbollen. De twee vrouwen liggen nog ter observatie in het ziekenhuis.

De woordvoerder van V8 betreurt de gang van zaken. "De producent is druk bezig te onderzoeken wat hier mis heeft kunnen gaan. Uiteraard was het nooit de bedoeling om bloembollen te gebruiken die giftig zijn. We gaan dit in de toekomst voorkomen. De producent zal in overleg met de deelnemers tot een oplossing komen om deze zaak af te sluiten."

Volgens de politie wilden de slachtoffers aangifte doen, maar heeft dat weinig zin omdat ze vrijwillig aan het programma hebben meegedaan. Of ze de programmamakers wel kunnen aanklagen wegens onjuiste voorlichting, kon de woordvoerder niet zeggen.

Vlag uit na dood kindermoordenaar

Het was een telefoontje van de politie waarmee het nieuws in de huiskamer van de familie Laven kwam. Michiel Stockx, de Assense moordenaar van hun dochter Jessica, is er niet meer. Doodgegaan in de gevangenis. Niemand in de Blokkerse woonbuurt die er van op keek dat in huize Laven prompt de vlag uit ging. Als protest tegen het feit dat Jessica er niet meer is. Als bewijs dat een streep onder dit deel van het drama kan worden gezet. En inderdaad, de vlag ging ook uit als opluchting dat de dader dood is.

Michiel Stockx is dood. Dat is de vrachtwagenchauffeur die in de zomer van 1991 dochtertje Jessica meenam en nooit meer levend teruggaf.
Michiel S. dus. De man die ook nog andere kinderlevens op zijn geweten heeft. De man die zelf doelbewust een dag na de verdwijning van Jessica een dwaalspoor neerlegde bij de recherche in Hoorn. Maar uiteindelijk toch werd gepakt en een bekentenis aflegde. ,,We hebben toen zo'n intens contact gehad met het rechercheteam, we spreken sommigen leden nog steeds'', vertelt Ad Laven.

woede

Marian Laven heeft haar woede over een volwassen man die zoiets doet, na de nachtmerrie in 1991 nooit verborgen. Ook nu niet. ,,Maar nu houdt het op'', zegt ze. ,,Houdt hij op. Hij is uit ons leven. Die man kan nu tenminste geen andere kinderen meer iets doen. Want dat spookt altijd door je achterhoofd. Soms hoor je dat die vent een weekendje op vrije voeten mocht. Ik moest er niet aan denken wat er dan weer had kunnen gebeuren.''

Over een paar jaar ging TBS in

Het dochtertje dat dood is, mocht en kon nooit uit het gezin verdwijnen. Daar zorgden ze zelf wel voor. Door altijd over haar te praten. De moordenaar bleef leven. En speelde door zijn aanwezigheid altijd weer een negatieve rol in het leven van het gezin. ,,Over een paar jaar zou zijn celstraf worden veranderd in een TBS-straf'', vertelt Ad Laven. ,,En wat dan? Proefverlof? Die man weer op straat? Daarom werden we altijd weer geconfronteerd met die man.

Vlag uit voor dode

Wij weten dat het ook wel opmerkelijk klinkt; wie hangt er nu een vlag uit als iemand dood gaat? Maar voor ons is dit ook een moment van opluchting. Een rare opluchting, dat ook.''
Enkele weken geleden werd bekend dat misdadigers als S. ondanks hun celstraf hun WAO-uitkering gewoon doorbetaald kregen. Dat gold ook voor de Assenaar die zijn laatste jaren in de streng bewaakte gevangenis van Scheveningen sleet.

Ad en Marian Laven hebben er wel over nagedacht om een proces te beginnen om die uitkering stop te zetten, of om dat geld te claimen. Hij: ,,We hikten ook erg aan tegen de heisa die dat allemaal weer teweeg zou brengen. Aan de andere kant is het toch ook te gek voor woorden dat zo'n man zoveel geld krijgt. Maar toen die aanslagen in Amerika kwamen, had ik het idee eigenlijk al uit m'n hoofd gezet. Dan wordt dit een futiliteit als je naar die beelden kijkt.

Rouwgevecht

,,We hebben tien jaar geleden een ellendige tijd gehad, maar we vergeten nooit meer hoe iedereen meeleefde'', zegt Ad. ,,Buren, mensen in het dorp, vrienden: pakken post kregen we, ook van mensen die we helemaal niet kenden. We hadden na de moord geen Jessica meer en daar moesten wij het mee doen. Toch vergeten we ook de mooie dingen niet, je leert je vrienden kennen.

Marian Laven heeft het niet over een rouwproces, maar over een rouwgevecht dat al jaren duurt. Jessica is er niet meer. De dader nu ook niet meer. ,,Dit betekent dat wij op een of andere manier een dikke streep onder dit hoofdstuk kunnen zetten'', klinkt het nuchter. ,,Daarmee heb ik m'n dochter niet terug. Mijn eerste reactie vanmiddag op het nieuws van zijn dood was: Yes!. Maar aan de andere kant: hij heeft nog meer kinderen vermoord. Dat heeft hij nooit bekend. Hij had schoon schip kunnen maken en ook die ouders nog rust kunnen geven. Hij had van mij z'n mond wel mogen open doen.''

Eindhoven: Jonge overvallers spuiten traangas

Omstanders en het personeel van een juwelier in Eindhoven zijn woensdagmorgen met traangas of pepperspray bespoten door jeugdige overvallers, toen zij een van de daders in de kraag grepen.

Tenminste drie jeugdige daders overvielen de juwelierszaak aan de Rechtestraat in de Eindhovense binnenstad. Ze sloegen met geprepareerde mokers twee etalageruiten in en pakten een aantal sieraden weg. Dat gebeurde onder de ogen van het winkelende publiek.

Toen personeel van de zaak en enkele omstanders een van de daders vastpakten, bespoten de andere twee hen met traangas of pepperspray. Daardoor liepen vier mensen geirriteerde ogen op, aldus de politie.

geprepareerde hamers

Desondanks konden ze de vastgepakte dader overdragen aan de politie. De twee anderen zijn op een scooter gevlucht. De politie sluit niet uit dat er nog meer daders zijn. Bij de overval is verder niemand gewond geraakt. Wat er precies is buitgemaakt, weet de politie nog niet. De identiteit van de aangehouden jongen is evenmin bekend.

De hamers waarmee de daders de winkelruiten insloegen, waren kennelijk duidelijk voor dit doel geprepareerd, aldus de politie. Op elke hamer zat een extra punt gelast van ongeveer tien centimeter lengte.

P'stan: Granaat treft anti-terroristen demonstratie

Onbekenden hebben woensdag een granaat gegooid naar betogers in de Pakistaanse stad Karachi. Daardoor zijn zeker elf mensen gewond geraakt, van wie ten minste een ernstig. Dat heeft de politie gemeld.

De manifestanten bereidden zich voor op een demonstratie tegen terrorisme die later woensdag plaats zou vinden. Zij wilden hun steun betuigen aan de internationale gemeenschap die onder leiding van de Verenigde Staten strijd tegen het terrorisme. Het is onbekend of de betoging doorgaat.

De betogers zijn symphatisanten van de Muttahida Quami Beweging, de dominate politieke stroming in het land.

Amerikaanse sterren nemen plaat op

Tientallen acteurs, muzikanten en sportvedetten zijn zondag in Los Angeles en New York de opnamestudio's ingetrokken om een plaatje op te nemen dat de nodige fondsen moet sprokkelen voor de slachtoffers van de terreurdaden in de VS.

Gekozen werd voor het liedje 'We are Family' dat de groep Sister Sledge in 1979 uitbracht. Naast de zangeressen van Sister Sledge lenen ook de volgende bekende namen hun stem aan de single: Steven Tyler van Aerosmith, Elton John, Cyndi Lauper, Mick Jones van Foreigner, Diana Ross, de (ex-)tennissers John McEnroe en Andre Agassi, en acteur Kevin Bacon.

Het bekendste Amerikaanse ''sterrenproject'' is nog altijd "We are the World" van USA for Africa uit 1985, dat destijds werd uitgebracht omdat de Amerikaanse sterren niet konden achterblijven bij het Europese Bob Geldof project Band Aid met "Do they know it's christmas time". Het ingezamelde geld was indertijd bestemd voor de hongerende mensen in Afrika.
"We are the World" was in 1985 de best verkochte single ter wereld, het is aan "We are the Family" om dat te evenaren in 2001.

Atoomschuilkelders weer in de picture

Eigenaars van atoomschuilkelders rennen momenteel naar gespecialiseerde firma's om ze opnieuw gebruiksklaar te laten maken. En de huidige dreiging voor terroristische aanslagen zorgt niet alleen voor een stijging van renovatie-aanvragen, ook de offertes voor nieuwe schuilkelders tonen een stijgende lijn.

Opvallend, want de bouw van atoomschuilkelders voor privé-gebruik was met het einde van de Koude Oorlog bijna stilgevallen. ''Toch evenaart de vraag nog niet de paniek als tijdens de Golfoorlog,'' luidt het bij de firma At Lunor-Benelux uit het Belgische Erpe.

PvdA: Discriminerende taal aanpakken

De PvdA wil dat minister Korthals van Justitie uitzoekt of het wetboek van strafrecht voldoende mogelijkheden biedt om discriminerende taal aan te pakken. Kamerlid Rehwinkel betwijfelt dit, zo liet hij dinsdag weten in de actualiteitenrubriek Netwerk.

Aanleiding voor de zorgen van Rehwinkel zijn ,,onacceptabele'' extremistische uitlatingen die de afgelopen tijd zijn gedaan, onder meer na de aanslagen in de Verenigde Staten. ,,De Grondwet vraagt dat alle discriminerende uitingen kunnen worden aangepakt. Maar niet alle vormen worden strafbaar gesteld. Er moet gekeken worden of alle vormen van discriminatie wel in het wetboek van strafrecht staan'', aldus Rehwinkel.

Religieuze opvoeding maakt jeugd zelfbewuster

Jongeren met een religieuze opvoeding of spirituele bewogenheid hebben meestal een sterker gevoel van eigenwaarde. Tot deze conclusie komen Amerikaanse psychologen van de Louisiana State University in Shreveport, na een rondvraag bij 1.261 jongeren van uiteenlopende etnische afkomst. Uit de resultaten blijkt ook dat kleurlingenmeisjes zelfbewuster zijn dan hun blanke leeftijdgenoten. Bij jongens was dat precies andersom. Volgens de onderzoekers hangt het gevoel voor eigenwaarde nauw samen met de manier waarop dochters en zonen in familieverband worden aangezet hun persoonlijkheid en talenten te ontwikkelen.

Rapper Carl Crack (Atari Teenage Riot) dood

Naar dinsdag pas bekend gemaakt werd, is op 6 september in Berlijn rapper Carl Crack op dertigjarige leeftijd overleden. De in Zwaziland geboren Crack, wiens echte naam Carl Craig was, richtte begin jaren negentig samen met Duitse techno-muzikant en DJ Alec Empire en de Syrische Hanin Elias de militante techno-punkgroep Atari Teenage Riot op. Hoewel zelf geen songschrijver, was Crack een uiterst charismatische podiumpersoonlijkheid. Details omtrent Craigs dood zijn nog niet vrijgegeven, maar langdurig gebruik van alcohol en pillen had zijn gezondheidstoestand zeer verslechterd. Craig werd dertig jaar.

Acteerdebuut Bryan Adams in Russissche film

De Canadese rockveteraan Bryan Adams gaat voor het eerst een heuse filmrol spelen en doet dat maar meteen in een Russische film over het conflict om Tsjetsjenie. 'Dom Doerakov' (Het Huis der Gekken) heet de film die momenteel wordt gedraaid door Andrej Kontsjalovski ('Tango and Cash'), de bekende broer van de nog bekendere Nikita Michalkov.

De film is gebaseerd op ware feiten. 'Dom Doerakov' speelt zich af in een krankzinnigengesticht in Sjali, Tsjetsjenie, waar de "geestelijk andersvaliden" tijdens een Russische bommencampagne in 1995 door personeel en directie in de steek werden gelaten. Naast beroepsacteurs maakt regisseur Kontsjalovski ook gebruik van echte zwakzinnigen.

Wat weet Bush van de dood Salem bin Laden?

De Amerikaanse president George W. Bush heeft in de jaren zeventig zaken gedaan met Salem bin Laden, de oudste broer van Osama bin Laden, de Saoedische terroristenleider. Salem bin Laden investeerde in 1978 via James Bath, een Texaanse vriend van George Bush, 50.000 oliedollars in 'Arbusto Energy', een kwakkelend oliemaatschappijtje dat de jonge Bush pas had opgericht. ('Arbusto' is Spaans voor 'Bush', 'struik').

Bath dirigeerde nog meer Saoedisch oliegeld naar Texas, in die mate dat de FBI en de 'Financial Crimes Enforcement' van het ministerie van Financiën in 1992 een onderzoek begonnen, waarover de krant 'Houston Chronicle' uitvoerig berichtte. Zo bleek Bath ook een stroman voor Khaled bin Mahfouz, één van de grote aandeelhouders van de BCCI, de beruchte witwas-bank die in 1991 crashte en een put van tien miljard dollar achterliet.

Een echte crash in 1988 nabij de Texaanse stad San Antonio kostte Salem bin Laden het leven. Een mysterieuze crash want er werd een onderzoek ingesteld waarvan de resultaten geheim bleven. (De vader van Bush, George Herbert Walker Bush, was toen vice-president van de VS). Destijds werd gefluisterd dat Salem 'uitgeschakeld' werd omdat hij een vervelende getuige was en op de hoogte was van allerlei duistere zaakjes, onder meer van geheime Amerikaans-Iraanse onderhandelingen in Parijs én van Washingtons 'covert operations' in Latijns-Amerika.

Thomas Cook moet City Bird overnemen

De Duitse touroperator Thomas Cook wil niet langer de luchtvaartmaatschappij Citybird overnemen. Dat werd dinsdagavond bij de vakbonden vernomen. De touroperator maakte dat bekend tijdens een ondernemingsraad van City Bird dinsdagavond.

Dinsdagavond nog heeft de Brusselse rechtbank van koophandel, zetelend in kort geding, Thomas Cook verplicht om alsnog de akkoorden die sinds weken onderhandeld werden, na te leven. Hoewel Thomas Cook zich niet schriftelijk aan een overname heeft verbonden, oordeelde de rechter dat er toch sprake was van een "feitelijk akkoord".

Het noodlijdende City Bird werkt begin juli onder gerechtelijk akkoord. Dat akkoord werd verkregen omdat Thomas Cook de maatschappij een lening van 150 miljoen frank toestond om het jaar rond te komen. Woensdag loopt het concordaat van City Bird af. De vakbonden vermoeden dat Thomas Cook de faling van het bedrijf afwacht om op die manier een goedkopere overname te verkrijgen. Volgens de vakbonden laat Thomas Cook nu ook al veel vluchten die normaal door City Bird uitgevoerd worden over aan andere luchtvaartmaatschappijen. De vakbonden gaan er van uit dat Thomas Cook de beschikking van de kortgedingrechter zal aanvechten. In dat geval zullen de vakbonden acties ondernemen.

Demonstranten steken ambassade VS in brand

In Kabul zijn tienduizenden Afghanen de straat opgegaan voor een anti-Amerikaanse demonstratie. Zulke betogingen worden dagelijks in de hoofdstad van Afghanistan gehouden, maar nog nooit deden er zoveel mensen aan mee. Meestal komen niet meer dan enkele honderden demonstranten opdagen. De demonstranten zouden de voormalige Amerikaanse ambassade in brand hebben gestoken. Het gebouw staat al lang leeg: de Verenigde Staten onderhouden geen diplomatieke banden met de Taliban.

Bij de betoging werden leuzen geroepen tegen de Amerikaanse president Bush en tegen de vroegere Afghaanse koning Zahir Shah. Die werd in 1973 uit Afghanistan verdreven en woont nu in ballingschap in Rome. De afgelopen dagen is er op gezinspeeld dat de ex-koning een overgangsregering zou kunnen gaan leiden, zodra het fundamentalistische Taliban-regime is gevallen.

Verzet
In de Panshir Vallei in het noorden van Afganistan probeert het verenigd verzet, de Noordelijke Alliantie, posities te veroveren op de Taliban. Het verzet was gisteren bezig met het voorbereiden van een grootscheepse aanval op Kabul, de hoofdstad van Afganistan. Het verzet wil de aanval op Kabul doorzetten ongeacht of er wel of geen militaire steun komt van de Verenigde Staten.

President Bush wil dat de Afghanen in opstand komen tegen het regime van de Taliban. Met deze oproep heeft de Amerikaanse leider voor irritatie gezorgd bij Pakistan.

Het front is nu ruim 30 kilometer ten noorden van Kabul. Internationale humanitaire organisaties maken zich op, om miljoenen Afganen die op de vlucht zijn geslagen, hulp te verlenen. Het zenden van voedsel naar het noorden en het westen van Afghanistan zal zo snel mogelijk worden hervat. In die gebieden zijn enige honderdduizenden hongerige mensen. De voedselhulp wordt overgevlogen vanaf bases in Turkmenistan en Tadzjikistan. De hulp zal naar gebieden worden gestuurd waar de veiligheidssituatie relatief stabiel is en waar transport beschikbaar is.

Op 12 september moest de hulpverlening worden gestaakt. De Taliban dreigde toen alle buitenlandse hulpverleners die een computer of radio gebruikten, te executeren.

Universal Telecom: heel Nederland lokaal tarief

Universal Telecom gaat een agressief tariefsysteem op de Nederlandse telefoonmarkt introduceren: het lokale tarief gaat voor het hele land gelden.

Universal Telecom is een van de zogenoemde carrierselect 1600-telefoonmaatschappijen in Nederland die sinds een paar jaar de concurrentie aan gaan met KPN Telecom.

Het telecombedrijf wil naar eigen zeggen het telefoneren voor de consument eenvoudiger maken. In een persverklaring laat het bedrijf weten dat het "met het oog op de Europese eenwording tijd wordt om de verschillen tussen lokaal en interlokaal af te schaffen."

Eén prijs voor heel Nederland dus. Volgens Iwan Cornelissen is het bedrijf staat om dit aan te bieden door drastische kostenbesparing. "Universal Telecom is een Europees bedrijf dat in meerdere landen actief is. Een groot deel van de activiteiten hebben we geconcentreerd op één plek, Stockholm. Verder is zoveel mogelijk geautomatiseerd."

Voor het afhandelen van het telefoonverkeer maakt Universal Telecom gebruik van het netwerk van WorldCom. "Alleen voor het laatste stukje maken we gebruik van de KPN telefoonkabel."

Universal Telecom is al sinds 1994 actief op de Zweedse en Noorse markt. Sinds anderhalf jaar leidt het bedrijf een sluimerend bestaan op de Nederlandse markt. "We hebben nooit veel ruchtbaarheid gegeven aan onze activiteiten. Maar vanaf nu gaan we ons op de Nederlandse beller richten", zegt Cornelissen.

Chipfabrikant AMD sluit fabrieken

De tegenvallende verkoop van computers mist zijn effect in het bedrijfsleven niet. De tweede chipfabrikant van de wereld, AMD (Advanced Micro Devices), heeft dinsdag aangekondigd 2.300 mensen te ontslaan.

Bovendien worden twee oudere fabrieken van het bedrijf gesloten. Dit alles is een direct gevolg van de dalende vraag naar microprocessoren. De belangrijkste concurrent van Intel zet met deze beslissing in totaal 15 procent van zijn totale personeelsbestand op straat.

Om de strategiewijzigingen te financieren rekent AMD voor het derde kwartaal op een last van tussen 80 miljoen en 110 miljoen dollar.

Belgische uitgever VUM schrapt 20% banen

De Vlaamse Uitgeversmaatschappij (VUM), uitgever van onder meer kwaliteitskrant De Standaard, gaat 20 procent van de banen schrappen. Ruim negentig journalisten verliezen hun arbeidsplaats. In totaal verdwijnen 228 banen. De uitgever gaat zijn populaire dagbladen Het Nieuwsblad en Het Volk grotendeels samenvoegen, onder meer door de vorming van een redactie.

De VUM kampt evenals diverse Nederlandse dagbladuitgevers al langer met een daling van oplages en advertentie-inkomsten en een hogere papierprijs. Binnen het concern werden vorig jaar al enkele kleine bezuinigingsronden doorgevoerd, die echter niet gepaard gingen met grote verliezen van arbeidsplaatsen.

De eerste helft van dit jaar leed de uitgever een verlies van 180 miljoen frank, een kleine 10 miljoen gulden. Over het hele jaar dreigt een verlies van 360 miljoen frank (18 miljoen gulden), aldus VUM-topman Van Croonenborch. De onderneming, die bijna volledig afhankelijk is van haar dagbladactiviteiten, wil gedwongen ontslagen zoveel mogelijk vermijden, onder meer door maximaal gebruik te maken van vervroegde pensionering.

De VUM wil op langere termijn met haar vier titels (Standaard, Volk, Nieuwsblad en diens kopblad De Gentenaar) 40 procent van de lezers- en 43,5 procent van de advertentiemarkt bereiken. De andere grote Vlaamse dagbladuitgever Persgroep (Het Laatste Nieuws en De Morgen) boekt momenteel nog wel winst en zag zijn bereik onder lezers recentelijk licht toenemen.

Overheidswebsites falen

De websites van politieke partijen en het parlement zijn slecht toegankelijk voor gehandicapten. Zo oordelen gehandicapten van het project Drempels Weg. Ook de sites van de politie, Postbus 51 en het koninklijk huis worden slecht beoordeeld.

Het project van het ministerie van VWS is bedoeld om internet beter toegankelijk te maken voor mensen met een handicap. De vier ambassadeurs van Drempels Weg nemen telkens een aantal sites onder loep. Dit keer waren de politieke partijen en overheidsdiensten aan de beurt.

De resultaten van het onderzoek worden donderdag aangeboden aan Tweede-Kamervoorzitter Van Nieuwenhoven en vertegenwoordigers van de politieke partijen.

Bush kort reis Azië in

President Bush van de Verenigde Staten zal zijn bezoek aan Azië verkorten. Dat heeft het Witte Huis dinsdag bekendgemaakt.

De president zal wel aanwezig zijn op een economische APEC-bijeenkomst van Aziatische leiders volgende maand in Shanghai, China. De bezoeken aan Japan, Zuid-Korea en de Chinese hoofdstad Peking zullen niet doorgaan.

Bush zal op 20 en 21 oktober Shanghai bezoeken. De reis van de president had 10 dagen moeten duren. Volgens een woordvoerder zullen de geschrapte bezoeken op een later tijdstip zullen plaatsvinden.

Waarom de reis van Bush is ingekort werd niet bekendgemaakt, maar aangenomen wordt dat het te maken heeft met de opbouw van de Amerikaanse troepenmacht in Azië in de nasleep van de aanslagen van 11 september.

Grap directeur duur betaald

Esposa had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een directeur zegt tegen zijn secretaresse (een dom blondje) dat zij maandag niet terug hoeft te komen. Waarop het domme blondje zegt: "Nou tot dinsdag dan."

Grapjes als deze heeft een werkgever in Brazilië flink wat duiten gekost. Een werkneemster, met blonde lokken, kon de moppen van haar baas niet waarderen en stapte naar de rechter. Deze oordeelde dat de term 'dom blondje' de waardigheid van de de 32-jarige werkneemster schaadde. De moppentapper moest een schadevergoeding van drieduizend gulden betalen.

Hierop gaf de baas Andrea Eloisa da Silva te kennen dat zij niet meer terug hoefde te komen. De blonde Da Silva keerde zowel maandag als dinsdag niet terug. Slim, want haar baas moet na deze domme actie waarschijnlijk nog veel dieper in zijn buidel tasten.

Door brommerpech aangerand

Esposa had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 17-jarig meisje uit Enschede is door twee mannen op brute wijze aangerand nadat haar bromscooter het had opgegeven. Het meisje, woonachtig in Hengelo, was vanuit Enschede op weg naar haar woonplaats toen een goudgele Renault Clio met daarin twee Zuid-Europese mannen naast haar kwam rijden.

Op een gegeven moment sloeg haar motor af. Terwijl ze uit alle macht probeerde de scooter weer aan de praat te krijgen, grepen de twee haar vast, betastten haar en scheurden haar kleding aan stukken. Aan deze kwelling kwam een eind toen er een auto naderde en het duo het hazepad koos.

29 miljoen dollar vergokt in één nacht

DaFunLOvinCrimin@L had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Kerry Packer, de rijkste man van Australië, heeft zijn passie voor de goktafels duur moeten bekopen. In het gokparadijs Las Vegas joeg de man in een nacht 29 miljoen dollar (31,4 miljoen euro) door, aldus het Australische persbureau AAP woensdag.

De 63-jarige Packer verloor twee jaar geleden in hetzelfde Las Vegas al eens 34 miljoen dollar. Maar de man kreeg ook het geluk aan zijn kant: een keer won hij 39 miljoen dollar.
Op een andere keer won hij zoveel dat hij een medewerkster van de goktent een fooi ter waarde van 75.000 dollar(!) schonk.

Manhattan-kalender zorgt voor opschudding

HenriPaul had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een in Egypte gedrukte kalender met een afbeelding van een brandend vliegtuig dat neerstort boven New York, die eind mei - ruim 3 maanden voor de aanslag - bij of in een islamitische school in Almere zou zijn verspreid, heeft voor opschudding bij het gemeentebestuur gezorgd.

Burgemeester Hans Ouwerkerk heeft gisteren naar aanleiding van de kalender, waarvan een exemplaar in het bezit kwam van deze krant, de zaak aangemeld bij de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD).

Almere heeft het bestuur van de Stichting Islamitische School het dringende advies gegeven om aangifte te doen of medewerking te verlenen aan een onderzoek van de BVD. Dit om zo snel mogelijk de herkomst van de kalender te achterhalen.

Volgens loco-burgemeester Henk Smeeman, kan de verspreiding van de tot haat aanzettende islamitische propaganda-kalender in Almere niet worden getolereerd.

TUI blaast overname NBBS af

Sting had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Reisorganisatie Travel Unie (TUI) heeft op het allerlaatste moment de overname van de Leidse concurrent NBBS afgeblazen. Volgens NBBS is "de reden voor de afwijzing voor 99% de aanslagen in de VS". NBBS beraadt zich over de toekomst. Het is onduidelijk of er voldoende middelen zijn om zelfstandig verder te gaan.

"We waren in feite rond", aldus interimmanager B. van der Zijl van NBBS. "Vlak voor het zetten van de handtekeningen haakte Travel Unie af. We zijn hierdoor volledig overvallen en zeker niet blij."

Volgens Van der Zijl is het vrijwel zeker dat het afblazen van de overname te maken heeft met de terroristische aanslagen in de Verenigde Staten. "De wereld is in de afgelopen dagen veranderd. Wij gaan nadenken over hoe we nu verder moeten."

NBBS heeft nog voor het einde van het jaar een financiële injectie nodig. De reisorganisatie leed vorig jaar een verlies van f 8,3 miljoen.
Ook voor dit jaar voorziet NBBS een verlies. In februari kondigde het reisbedrijf daarom al aan 125 van de driehonderd banen op het hoofdkantoor in Leiden te schrappen.

Bij Travel Unie was dinsdag niemand bereikbaar voor commentaar.

Michael Jordan terug in de NBA

Basketballer Michael Jordan is terug in de Amerikaanse basketballcompetitie NBA. De sportman sloot een 2 jarig contract af bij de Washington Wizards.

Hij komt terug "for the love of the game". Hij zal zijn hele salaris dit seizoen (het NBA veteranen minimum van $1.000.000) doneren aan de slachtoffers van de aanslagen.

De 'beste basketballer ooit' sloot in januari 1999 zijn loopbaan af bij de Chicago Bulls. Die club leidde hij naar zes titels in de NBA. Op dat moment was Jordan na dertien seizoenen NBA uitgegroeid tot een superster, die met zijn sport naar schatting tien miljard dollar had verdiend.

Jordan was al maandenlang in training voor zijn terugkeer. De oefensessies moest hij tijdelijk gedwongen onderbreken toen hij in juni twee ribben brak. Jordan had zijn rentree al eerder willen aankondigen, maar door de aanslagen in New York en Washington achtte hij het moment niet geschikt voor een dergelijke mededeling.

Bedankt mthalen voor het melden.

Big Brother over de grens

Big Brother heerst over de wereld. In een vijftiental landen loopt de reeks en overal worden andere accenten gelegd. Het Nieuwsblad van België onderzocht hoe de kandidaten in Australië de verveling verdrijven, welke mensen er zich zoal opgeven als kandidaat en hoe dat in de Verenigde Staten op een pijnlijke vergissing uitdraaide.

WAAR: Big Brother Australië

WAT: De verveling slaat toe in het Australische Big-Brother Huis. Dat levert voor de kijkers down under wel zeer vreemde taferelen op. De manager van een exotische dancing leert haar collega's hoe je cocktails kan schenken zonder handen: je perst een fles onder een borst (size does matters) en je leunt naar links om uit te schenken. Of wat dacht u van het spelletje Tequila Hitman ? De spelregels gaan als volgt: je snuift een lijntje zout, je slaat een shot tequila achterover en je perst een limoen uit in je ogen. Don't try this at home!

WAAR: Big Brother Nederland

WAT: In Nederland zijn ze inmiddels al aan de derde editie van Big Brother toe. Het spel wordt hard gespeeld. Er is immers een rijk en een arm gedeelte in het huis. Het arm gedeelte is wel back to basics, terwijl aan de overkant de decadente pret niet op kan. Opvallendste figuur is wellicht Kelly, een transseksueel, waarvan de operatie geslaagd mag genoemd worden. Ook nog in de race is Tania, zowaar een Belgische voor wie trioseks net dat stapje te ver is.

WAAR: Big Brother in Groot-Brittannië

WAT: Big Brother 2 zit er voor de kijkers van Channel 4 al een paar weken op, maar er worden nu al wilde plannen gesmeed voor een derde reeks. Hoewel winnaar Brian en finaliste Helen nu officieel een paar zijn, was er in het Huis niet veel seks te zien. Om het seksgehalte te verhogen wordt gedacht om in de derde reeks koppels toe te laten. Tegelijkertijd wordt gedacht aan een extra Big Brother met alleen maar homo's. Het programma is bij Britse fags immers ongemeen populair.

WAAR: Big Brother in Polen

WAT: De Polen zijn de grootste televisiekijkers in Europa. De eerste Big Brother trok gemiddeld liefst 4 miljoen kijkers. Reeks twee is alweer een paar weken aan de gang. Blijkbaar wou zowat iedereen in het land deelnemen aan de tweede reeks: een oud-presidentskandidaat en een non raakten tot in de voorronde. Overigens valt het op dat de gekozen deelnemers een gebrek aan discipline tonen wat tot verwarrende toestanden leidt. Voor het overige wordt er vooral veel gezopen.

WAAR: Big Brother Amerika

WAT: In de Verenigde Staten zit Big Brother er net op. Op het moment dat de finalisten werden gekozen, brak boven New York en Washington de hel los en schorste CBS ruim een week de uitzendingen. In het huis was er anders ook wel plaats voor een streepje geweld. Een van de huisgenoten haalde half juli een mes boven en legde het op de keel van een van de meisjes in het Huis. The Times kwam er achter dat de griezel al vijf keer was gearresteerd: drie keer voor geweldpleging, twee keer voor diefstal. Omwille van het toenemende geweld en seks besloot CBS het uitzenduur van de reeks fors te verlaten.

WAAR: Groot Broer Koekeloer in Zuid-Afrika

WAT: Zes mannen en zes vrouwen, zeven blanken en vijf zwarten zitten opgesloten in Randburg, een voorstad van Johannesburg. Behoorlijk heterogene groep zou je zeggen. Toch kwam er al meteen protest omdat er geen Zuid-Afrikaan van Indiase origine in het huis zit. Het programma lijkt op een testcase: is Zuid-Afrika definitief af van de apartheid of sluimert het nog steeds onderhuids? Uiteraard wordt er behalve Engels ook behoorlijk wat Afrikaans gepraat: op culinair vlak bakten de bewoners afgelopen week driehonderd vetkoeke. Klinkt calorierijk!

EC voetbal: Winst Roda, afgang Feyenoord

Roda JC heeft de tweede ronde bereikt van de UEFA Cup. Nadat thuis met 3-0 van Fylkir was gewonnen, werd op IJsland in een duel dat ook schriftelijk afgedaan had kunnen worden, met 3-1 gewonnen.

Er was in het bijna lege stadion weinig dat de Limburgers kon inspireren. Pas de eerste goal, na slordig verdedigen, zette Roda even aan tot daden. De gelijkmaker, na doorzetten van Zafarin, volgde snel.

Daarna had de thuisploeg een overwicht, maar scoorde Roda. Berglund kon intikken na goed werk van Zafarin.Anastasiou had kort voor tijd met een knap balletje in de kruising ook succes. "Niet best", gaf Luijpers toe. "De spirit was er niet, je begint ook met een 3-0 voorsprong.

Feyenoord

Feyenoord is in zijn tweede wedstrijd in de Champions League uit bij Sparta Praag tegen een gevoelige 4-0 nederlaag aangelopen.

Feyenoord begon redelijk, maar bleek al snel kwetsbaar achterin. De Tsjechische aanval kreeg te veel ruimte, en met een doeltreffende aanval door het centrum werd dat optimaal uitgebuit. Na de 1-0 werden de Rotterdammers even overlopen, maar de ploeg toonde snel veerkracht.

De gelijkmaker leek aanstaande, tot Van Gobbel een fout met een overtreding in de 'zestien' herstelde. Het leverde hem zijn tweede gele kaart op en Sparta Praag een strafschop, waar keeper Zoetebier alleen nog zijn vingers tegen kreeg.

Na rust was het gehavende Feyenoord ondanks hard werken niet meer in staat de wedstrijd naar zich toe te trekken. Tomasson had de weg naar een gelijkspel nog kunnen wijzen, maar hij miste oog in oog met de Sparta-doelman.

Feyenoord bleef zoeken naar een treffer en zorgde voor dreiging. Het gevolg was echter voorspelbaar: ruimte achterin, die door de thuisploeg zeer efficient werd benut. Na nog twee Sparta-goals viel er geen eer meer te behalen.

"Ontgoocheld. We zijn afgebluft, zeker in de eerste helft", zei coach Van Marwijk. Dit heeft niks met tactiek te maken. Ze waren agressiever. En we geven ook goals amateuristisch weg."

Premier Tony Blair dreigt Taliban met oorlog

De Britse premier Tony Blair heeft het Afghaanse Taliban-regime een militair conflict in het vooruitzicht gesteld als Osama bin Laden niet wordt uitgeleverd.

De anti-terreurcoalitie groeit met de dag, zo waarschuwde hij. Blair zei verder dat uitlevering van Bin Laden niet het einddoel is. "Kabul moet ervoor zorgen dat alle vanuit Afghanistan opererende terroristen worden uitgeschakeld."

Als de Taliban voorkomen dat Bin Laden en zijn trawanten zich voor hun daden verantwoorden, zijn ze net zo goed onze vijand als Bin Laden zelf, aldus een strijdbare Blair.

Israëlische tanks in autonoom Palestijns gebied

Israëlische tanks zijn dinsdagavond autonoom Palestijns gebied in de Gazastrook binnengedrongen. Drie voertuigen reden 100 tot 150 meter diep het onder Palestijns beheer staande gebied binnen na een schotenwisseling tussen Palestijnen en Israëlische soldaten. Dat is uit Palestijnse bron vernomen.

Het Israëlische leger heeft bevestigd dat er zich een vuurgevecht heeft voorgedaan. Een patrouille zou onder vuur zijn genomen door Palestijnen. Slachtoffers vielen daarbij niet.

Het incident deed zich voor aan de vooravond van een ontmoeting tussen de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Shimon Peres en de Palestijnse president Yasser Arafat. Onduidelijk is vooralsnog of dit van invloed is op de bijeenkomst van de twee

Alarm om GSM - pistool

In Nederland zijn zogenaamde gsm-pistolen in omloop. Het nieuwe wapen bestaat uit een zesmillimeter pistool met vier schietklare kogels in de loop, verborgen in een gsm. De vereniging van Politie- en Veiligheidspersoneel waarschuwt zijn leden voor de 'gsm-pistolen'. Zij raadt politiemensen aan om voorzichtig te zijn.

De politie is beducht voor het nieuwe wapen dat in Europa in omloop zou zijn. ''Tijdens een controle zie je niet dat iemand gewapend is, wanneer het kleine pistool in een gsm steekt. Iedereen heeft wel een gsm bij. Vandaar dat we iedereen aanmanen tot voorzichtigheid. We vragen ook om de gsm's te controleren en ervoor te zorgen dat niemand een gsm bij zich heeft tijdens een verhoor bijvoorbeeld. In deze tijden van terreur moet men met alle facetten van geweld rekening kunnen houden. Dinsdag heb ik van collega's uit het buitenland al de tweede waarschuwing voor het zogenaamde gsm-pistool ontvangen. Dus ze zijn blijkbaar in omloop'' aldus een woordvoerder.


Voor gebruik moet de gsm worden opengeschoven, daarna kan die geladen worden met vier kogels en het afvuren gebeurt door een druk op de knopjes van de gsm, het afvuren gaat heel snel. Het is mogelijk om hiermee iemand te doden. De gsm's met pistool zouden zwaarder zijn dan een gewone gsm. In de Verenigde Staten zouden de zogenaamde gsm-pistolen nog niet zijn aangetroffen. Toch zijn de FBI en andere instanties gewaarschuwd.

Wolfgang Dicke, wapenspecialist van de Duitse politie stelt dat de vondst van de gsm-wapens zeer alarmerend is. Dat betekent dat politiemensen bijna altijd hun wapen in de aanslag moeten houden wanneer ze iemands gsm controleren.

De kleine wapens in gsm zouden voor het eerst ontdekt zijn tijdens een drugsrazzia in Amsterdam, in oktober vorig jaar. Recenter zou een Kroatische wapenhandelaar zijn gepakt toen hij probeerde een lading van dergelijke wapens te smokkelen via Slovenië naar West-Europa. De ladingen zouden komen uit Joegoslavië. Interpol heeft een waarschuwing gestuurd naar alle politiediensten over de wereld.

Aanslag kost ook TV-reclame geld

De reclameverkoopbureaus STER en IP hebben gezamenlijk ongeveer tussen de vijf en zes miljoen gulden misgelopen als gevolg van de ramp in de Verenigde Staten. Verscheidene televisiestations zonden geen of minder reclame uit in de dagen na de aanslagen.

De STER is als gevolg hiervan ongeveer drie miljoen gulden misgelopen. Op 11 september, de dag dat de ramp plaatsvond, en de dag daarna werd er op Nederland 2 geen reclame uitgezonden. De publieke omroepen achtten dit `niet wenselijk'. Nederland 1 en 3 zonden minder reclame uit.

De STER verwacht dit geld wel terug te verdienen. ,,We willen de bedrijven die de tijd hadden gereserveerd op andere tijden inboeken'', aldus een woordvoerder. ,,Maar we gaan wel een drukke tijd tegemoet, dus ik weet niet of we alles zullen terugkrijgen'', meldde hij verder.

Ook IP heeft geld verloren. Een woordvoerster schat dat het verlies tussen de 2 en 3 miljoen gulden is.

Jeugdige grafschenners in Borculo

Vier kinderen uit Borculo zijn maandag aangehouden, omdat ze afgelopen weekeinde elf graven hebben vernield op de rooms-katholieke begraafplaats in Neede. Daarbij is onder meer een elfjarig meisje betrokken. De andere kinderen zijn 15, 16 en 17 jaar oud.

De daders trokken houten kruizen uit de grond, gooiden stenen beeldjes kapot en namen speelgoed bij de graven weg. Ook spoten ze graffiti op de loods van de begraafplaats. De twee jongens en twee meisjes hebben allen bekend.

De grafschenners worden verdacht van meerdere kleinere vernielingen in het afgelopen weekeinde. De elfjarige is gezien haar leeftijd terug naar huis gestuurd, de andere drie zijn voorlopig ingesloten op het politiebureau in Zutphen. Tegen het viertal wordt vervolging ingesteld.

Nieuwe naam voor anti-terreuroffensief

Calella had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Verenigde Staten hebben de codenaam van de vergeldingsoperatie dinsdag veranderd in 'Enduring Freedom' (Duurzame Vrijheid).
Amerika noemde de operatie aanvankelijk 'Infinite Justice' (Onbegrensde Gerechtigheid), maar dat stuitte op bezwaren van moslimzijde.

Minister Rumsfeld van Defensie maakte de naam bekend. Hij benadrukte dat dit alleen maar de aanduiding is van de huidige troepenopbouw en troepenverplaatsing en niet de naam van een algemene Amerikaanse aanval tegen het terrorisme.

Vanuit moslimkringen was bezwaar gemaakt tegen 'Onbegrensde Gerechtigheid', omdat zij menen dat alleen God of Allah over grenzenloze gerechtigheid gaat.

Talibanleider: 'Valse politiek VS oorzaak terreur'

De Talibanleider mullah Mohammed Omar heeft dinsdag gezegd dat de "valse politiek" in de Verenigde Staten de oorzaak is van de aanslagen in New York en Washington.

In een boodschap voor de Amerikaanse natie verklaarde Omar volgens het Afghaanse persbureau AIP, dat de aanslagen van 11 september "het gevolg zijn van Amerikaanse gewelddadigheden. De aanslagen zouden zijn uitgevoerd om deze gewelddadigheden te wreken."

De Amerikanen zouden "de politiek van onderdrukking en valsheid van hun regering moeten veranderen in plaats van ze te ondersteunen en aan te moedigen." Omar nam andermaal de verdediging op zich van zijn "gast" Osama bin Laden, die al vijf jaar in Afghanistan verblijft. Bin Laden is volgens Omar niet in staat tot "gecompliceerde" aanslagen als die in de Verenigde Staten.

Van Boxtel voor identificatieplicht

Minister Van Boxtel van Integratiebeleid is voorstander van invoering van een algemene identificatieplicht in Nederland. Hij zei dat dinsdag in het Vara-televisieprogramma B&W.

De minister wil op korte termijn een discussie over de identificatieplicht, naar aanleiding van de aanval op de Verenigde Staten. Die zou kunnen bijdragen aan het voorkomen van daden die de veiligheid in gevaar brengen.

Premier Kok gaf vorige week tijdens de algemene politieke beschouwingen in de Tweede Kamer aan vooralsnog niets te voelen voor invoering van een identificatieplicht. Maar hij sloot niet uit dat op termijn een nieuw evenwicht moet worden gevonden tussen het belang van het bestrijden van terrorisme en de privacy.

CDA-fractievoorzitter De Hoop Scheffer hield tijdens hetzelfde debat een pleidooi voor de identificatieplicht.

Anouk en Kane in de race voor MTV-award

Net als vorig jaar zijn Anouk en Kane genomineerd voor de Best Dutch Act tijdens de uitreiking van de MTV Europe Music Awards. De prijzen worden 8 november in Frankfurt uitgereikt.

Bastian, Brainpower en Johan zijn de overige Nederlandse artiesten die zijn genomineerd. De prijs voor de Best Dutch Act werd vorig jaar ingesteld en gewonnen door de Haagse band Kane. Ook andere landen waar de clipzender een apart filiaal heeft opgezet, hebben een aparte award.

De virtuele band, cartoon indie beat-freaks Gorillaz hebben de meeste nominaties op zak, voor Best Group, Best Dance, Best New Act, The Web Award, Best Song en Best Video voor 'Clint Eastwood'. R&B zanger Craig David, De Amerikaanse rockgroep Limp Bizkit en U2 volgen met ieder vier nominaties.

Kijkers in Nederland kunnen hun stem uitbrengen via www.mtv.nl of door te bellen. Verder kan in een aantal winkels en cafés worden gestemd.

Homohuwelijk in Spanje blijft verboden

In Spanje blijft een huwelijk tussen homoseksuelen taboe. Het parlement in Madrid heeft een wetsvoorstel daartoe weggestemd. Het voorstel was ingediend door enkele oppositiepartijen, maar de regerende conservatieve Volkspartij (PP) zette er een streep door.

De oppositiepartijen verwijten de PP zich te hebben te laten dicteren door de rooms-katholieke kerk ,,in plaats van de huidige sociale realiteit onder ogen te zien''. Volgens het voorstel zouden homo- en lesbische paren dezelfde rechten en plichten krijgen als heteroseksuele paren in Spanje.

In Spanje is een geregistreerd partnerschap voor homo's en lesbiennes ook nog niet landelijk geregeld. Alleen in bepaalde regio's bestaat deze mogelijkheid.

Ook Libertel weert internet-sms

efd had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In navolging van Dutchtone en KPN heeft nu ook Libertel ervoor gekozen om sms-jes verstuurd via MTN-sms en ICQ te weren. Vanaf nu vraagt Libertel namelijk een speciale netwerkfee aan deze aanbieders. Zij willen dat niet betalen (waarschijnlijk omdat het te duur is, niet omdat ze het niet willen), waardoor dus nu vele abonnees verstoken blijven van door vrienden, geliefden, en collega's verstuurde informatie.

Nu blijven alleen Telfort en Ben nog over.... een gat in de markt voor deze jongens? Of gaan zij als laatste schaap over de welbekende dam?
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.