Micro-organismen gevonden in meteoriet

In een meteoriet die ruim dertig jaar geleden is ingeslagen in Australië zijn fossiele resten van buitenaardse micro-organismen gevonden. Dit heeft een onderzoeker van het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA in Melbourne bevestigd tegen de Australische krant Herald Sun.

Dankzij nieuwe onderzoeksmethoden, zijn de fossiele resten van vormen van leven van buitenaardse oorsprong nu aangetoond in de meteoriet van naar schatting 4,6 miljard jaar oud. Het stuk steen sloeg in bij Murchison, in de zuidelijke staat Victoria in 1969. Volgens wetenschappers is de meteoriet waarschijnlijk zo'n 800.000 jaar geleden afgebroken van bijvoorbeeld een komeet. De ontdekking kan mogelijk nieuwe aanwijzingen verschaffen over het onstaan van leven in het zonnestelsel. Professor Hoover, hoofd van de astrobiologische afdeling van NASA, zei dat er sterke aanwijzingen zijn voor bacteriële cellen in de meteoriet. Die vertonen veel overeenkomsten met micro-organismen gevonden in Antarctica, andere extreme vindplaatsen op aarde en ook al eerder in een meteoriet, zei Hoover.

Volgens de NASA-wetenschapper zijn er twee mogelijke redenen voor de grote overeenkomsten tussen de micro-organismen die in de meteoriet zijn gevonden en die op plaatsen met een extreem milieu op Aarde. Of primitief leven is elders begonnen en hier terechtgekomen met bijvoorbeeld een meteoriet waarmee onze planeet werd 'bevrucht', of leven is op aarde begonnen en van hier in de ruimte terechtgekomen door een of andere grote inslag op onze planeet waarbij grote brokken ijs en gesteente naar buiten werden geslingerd. Hoover benadrukte dat zijn claim omstreden is en dat vele wetenschappers zich zullen verzetten tegen zijn bevindingen.