Waarom fatshaming goed is

Vraag me niet waarom, maar laatst las ik een artikel over waarom fatshaming slecht is en iedereen het leven van dikke mensen gemakkelijk moet maken. Volgens de schrijfster om "samen een utopia te creëren waarin dikke mensen worden geaccepteerd". In de eerste instantie was dit lachwekkend, maar naarmate ik verder kwam ik het artikel vond ik het meer zorgwekkend. Fatshaming is namelijk niet slecht, teveel vet hebben is slecht.

Laat ik beginnen met een kleine disclaimer, dan wel nuancering. Ik ben niet voor het uitsluiten, wegpesten en denigreren van dikke mensen. Absoluut niet. Het buitensluiten en pesten van mensen in het algemeen is niet goed, laat staan bij mensen die toch al minder zelfvertrouwen hebben. Ook heb ik het niet over dikke mensen die een geldige medische reden hebben om dik te zijn. Omdat ze bijvoorbeeld Prednison slikken of een schildklier missen. 

Er staan een aantal pareltjes van een uitspraken in het artikel die ik niet onbesproken kan laten, al kan ik omwille van de lengte niet alles ter sprake brengen wat ik zou willen. De eerste hiervan is:

Angst voor dikke mensen zit verweven in onze sociaal-maatschappelijke structuren en rust op systemen van racisme en kolonialisme.

Juist. Daarom was overgewicht in de Gouden Eeuw, de koloniale periode bij uitstek, zo gewild. Overgewicht was een statussymbool en werd gezien als aantrekkelijk. De portretten uit die tijd waren vooral van dikke mensen, zoals je bij een bezoekje aan het rijksmuseum kan zien. Dat het rust op een systeem van kolonialisme lijkt mij dus uitermate sterk. Hoe je racisme hierbij kan betrekken vraagt helemaal om uitleg.

Meer dan 95 procent van de mensen die gewicht verliezen door diëten, zitten binnen vijf jaar weer op hun oude gewicht.

Een dieet is dan ook geen eenmalig proces, ook na je dieet zal je op je eetgewoonten moeten blijven letten. Mensen met een angststoornis leren met hulp ook om te gaan met hun angst, maar moeten hier hun hele leven mee leren omgaan. Niet zomaar de eerste tijd. Natuurlijk wordt het minder, maar het blijft altijd. Dat betekent niet dat het niet werkt of dat je er maar niks aan moet doen. Dat is belachelijk.

Onthoud dat ‘dik’ en ‘ongezond’ niet hetzelfde betekenen. 

Klopt, niet iedereen die ongezond leeft of ziek is, is dik. Overgewicht, aan de andere kant, is wel heel ongezond.

Stop met commentaar leveren over iemands gewicht, zogenaamd onder de noemer van ‘bezorgdheid over iemands gezondheid’.

Als willekeurige mensen dit op straat zeggen, natuurlijk, helemaal eens. Een (goede) kennis, vriend of familielid heeft echter zelfs de morele plicht om dit te vertellen. Als diegene immers niet geeft om je gezondheid, moet je je vooral afvragen of diegene het wel goed met je voor heeft. Rokers worden ook onder druk gezet om te stoppen en overmatig drinkers zouden ook moeten horen over hun slechte gewoonten. En datzelfde geldt voor mensen met overgewicht.

Zet je partner nooit, maar dan ook nooit, onder druk om af te vallen. 

Ik heb mijn partner graag voor het leven, dus als zij overgewicht krijgt, zal ik hier zeker wat van zeggen. Ik verwacht dit ook andersom.

Ben je arts? Stop dan met ‘afvallen’ als medicijn voorschrijven. [...] Doe gewoon je werk. 

Dat is letterlijk zijn werk. Hoe is dit fatshaming? Stop met zeuren over anderen en doe iets aan je gewicht.

Informeer je over de fysieke pijn die dikke mensen niet alleen in vliegtuigen ervaren 

Informeer je over hoe je die fysieke pijn kan voorkomen, in plaats van dit op te leggen aan anderen.

Als je logees hebt, leg dan je grootste handdoek die je hebt klaar voor ze. Laat me niet door je huis rennen in een lapje dat mijn halve naakte lijf laat zien.

Waarom wil je halfnaakt door het huis van je gastheer/gastvrouw lopen? Neem gewoon kleding mee waar je die nodig hebt.

“Tsja, je zou ook gewoon kunnen afvallen” tegen ons zeggen is niet oké. Ooit gehoord van victim blaming? Dat is dit dus.

Ah, daar komt de aap uit de mouw. Je overgewicht ligt niet aan jou, je bent er slachtoffer van! Nou, dan heb ik goed nieuws voor je: in vrijwel alle gevallen kan je overgewicht voorkomen door gebalanceerd te eten en regelmatig te sporten! Als je al overgewicht hebt, zijn er tientallen, zo niet honderden, manieren om hier vanaf te komen.

Er zijn nog veel meer opmerkingen, kanttekeningen en commentaren te maken op dit stuk, maar dan zou mijn column veel te lang worden. De definitie van fatshaming blijkt in ieder geval behoorlijk rekbaar te zijn. Als een dokter aangeeft dat je gewicht nadelige consequenties voor je gezondheid heeft, lijkt mij dit geen fatshaming. Net als het vragen om te stoppen met roken geen "smokeshaming" is en het vragen om minder alcohol te nuttigen geen "alcoholfobie". Het heeft levensechte en gevaarlijke consequenties voor je gezondheid en als je gevraagd wordt om hier iets aan te doen is dat enkel bewonderingswaardig.

Bijna de helft van de Nederlanders boven de 18 heeft overgewicht. Cijfers waar je van achterover slaat, gezien de vele nadelen en klachten die overgewicht en in extreme mate obesitas geeft. Die cijfers moeten naar beneden. Overgewicht en obesitas is niet aantrekkelijk, mooi of gewenst, maar uitermate ongewenst en gevaarlijk voor de volksgezondheid. De body positivity movement moet een halt toegeroepen worden.

Zolang fatshaming gelijk staat aan het waarschuwen voor overgewicht is het alleen maar goed en zou het maatschappijbreed uitgedragen moeten worden.