De media zijn onbetrouwbaar

Welkom bij het dagelijks rapport Trump-bashing. Vandaag ging het over Trump die mogelijk geheime informatie over IS gedeeld heeft met de Russische minister van buitenlandse zaken. Ieder “respectabel” nieuwsmedium sprong op de anti-Trump hypetrain.

Volgens de Washington Post hebben anonieme bronnen onthuld dat Trump geheime informatie heeft gedeeld met Rusland om een aanvalsplan tegen IS te maken. Zowel Trump als de mensen die bij het gesprek aanwezig waren, ontkennen dit. Het ontkennen heeft echter niet veel geholpen, want het is weer overal in het nieuws zonder enige wederhoor.

Aan het bericht valt niets de verifiëren en mijns inziens dus ook niets uit te concluderen. De bronnen zijn anoniem, de Washington Post heeft de afgelopen week al 3 berichten over Trump online gegooid die niet kloppen en de aanwezigen bij het gesprek ontkennen het. Totdat er een vorm van bewijs is gevonden, ben ik dus zeer sceptisch.

De laatste tijd komt er alleen maar troep uit de gevestigde media wat Trump betreft. Zo zou Comey Trump extra geld gevraagd hebben voordat hij ontslagen werd (niet waar), zou Rosenthal gedreigd hebben om ontslag te nemen nadat hij de schuld kreeg van het ontslag van Comey (niet waar), zou Trump het onderzoek naar de banden tussen zijn campagneteam en Rusland belemmeren (niet waar) en zou Trump liegen dat Comey heeft gezegd hem niet te onderzoeken (niet waar).

Maar de lijst gaat verder. De media blijft gaan over het extra ijsbolletje dat Trump nam, een waslijst aan psychologen hebben hun eigen regels overtreden en publiek gezegd dat Trump mentaal niet helemaal goed is, blijft iedereen maar praten over de Russische hackers van de verkiezingen en wordt het inreisverbod nog steeds moslim ban genoemd terwijl moslims nergens genoemd worden en er veel meer moslimlanden zijn die niet opgenomen zijn in het inreisverbod. En de lijst is daarmee niet eens opgehouden.

Is het dan gek dat er zoveel wantrouwen is tegenover de media? Absoluut niet. Iedereen kan fouten maken, maar dit is ronduit bizar. Zoveel nieuws dat niet klopt, maar zelden gerectificeerd wordt. Dit riekt naar bewust liegen. Helaas wordt dit nieuws voor waar aangenomen en verschijnt ook ongewijzigd bij het ANP en NOS.

Hoewel zenders als Fox News en websites als Breitbart en soortgelijken altijd worden beschuldigd van nepnieuws, gaat dit ook op voor beschuldigers als CNN, The New York Times, het ANP en NOS. Het is het beste om elk nieuwsbericht te controleren op het waarheidsgehalte, niet alleen als het van minder bekende en vooringenomen netwerken komt. Voor je het weet trap je in een leugen.