Saneer de NPO

De NPO is betrouwbaar, divers en brenger van waarheid. Ten minste, dat denkt Shula Rijxman, overste van de publieke omroep. Volgens haar is de NPO de enige omroep die nog objectief is. Was dat maar zelfs een klein beetje waar.

In haar betoog meldt ze dat de commerciële omroepen geheel worden gesponsord door het bedrijfsleven. Dit heeft als gevolg dat die bedrijven ook bepalen wat er wordt laten zien. Daar heeft ze zowaar een puntje. Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt. Echter moet de publieke omroep ook ergens van betaald worden en dus gaat haar argument ook voor haar eigen omroep op. Daarnaast maakt de NPO zich ook “schuldig” aan sponsoring door bedrijven.

Ze gebruikt FoxNews als voorbeeld van wat er gebeurt als bedrijven, kijkcijfers en ideologieën bepalen wat er op de buis komt. “FoxNews is een pure propagandazender geworden. Lokale en regionale zenders worden massaal opgekocht door aartsconservatieve mediabedrijven. Het andere geluid of het tegenargument heeft daar geen plaats meer.” Koekoek. Het medialandschap in Amerika is inderdaad aardig versplinterd, maar het is wel heel erg makkelijk om FoxNews daarvan de schuld te geven.

De grote vraag hierbij is natuurlijk of Shula weleens naar Fox en andere Amerikaanse media kijkt. Wat voor Fox opgaat, gaat immers ook op voor de twee beter bekeken omroepen: CNN en MSNBC. Waar bijvoorbeeld Tucker Carlson, programmamaker bij FOX, daadwerkelijk in discussie gaat met andersdenkenden, gebruikt CNN een Republikein die duizenden doneerde aan de Democraten als discussiepartner. Dit betekent natuurlijk niet dat Fox geen propagandazender is, maar het is wel een situatie waarin de pot wederom de ketel verwijt. Daarnaast is het beweren dat er geen ruimte is voor een ander geluid ronduit onzin. Juist door die versplintering en het internet is er meer ruimte dan ooit om elk mogelijk geluid te ventileren.

Haar hele betoog getuigt van weinig zelfreflectie. Anderen verwijten geen feiten te brengen, maar zelf de islam vermijden bij items over terrorisme. Diezelfde terroristen proberen te verklaren door racisme en thuissituaties, om zo te kunnen vertellen dat de islam geen of slechts een marginale rol speelde. Een “documentaire” uitzenden over de campagne van een linkse politicus. Beelden van vrouwen en kinderen gebruiken bij asielzoekers, terwijl de overgrote meerderheid uit jonge mannen bestaat. De hysterie om Thierry Baudet.

Uiteindelijk blijkt het hele betoog te gaan om het vragen om meer geld. Ze eist om geld bij bedrijven als Google en Facebook, die hun platform gratis ter beschikking stellen voor de NPO. Meer belastinggeld om op meer platformen actief te kunnen zijn, terwijl ze al 1 miljard per jaar krijgen. 1 miljard euro subsidie per jaar voor een omroep die niet alle meningen brengt en niet alle feiten benoemt.

In de huidige tijd kan het allemaal veel beter, makkelijker en goedkoper. Laat de markt het oplossen. Met het internet is het zeer goedkoop om een medium op te zetten dat de gewenste kleur, mening en feit te presenteren. Daarnaast kan iedereen met elkaar in discussie en komen zo alle meningen aan bod. Daar heb je geen publieke omroep voor nodig. Sterker nog, een publieke omroep verstoort de markt door miljoenen belastinggeld in te zetten om zichzelf te promoten, waar andere media dit niet kunnen en zelf hun boontjes moeten doppen.

Hef de NPO op. Het kost de belastingbetaler een miljard per jaar en levert geen gebalanceerde berichtgeving op. Met het internet bij de hand kan alles veel goedkoper, pluriformer en onafhankelijker.

Objectief, betrouwbaar en brenger van waarheid.
Objectief, betrouwbaar en brenger van waarheid.