Techreuzen hebben teveel macht

Waarom hebben wij zoveel macht gegeven aan techreuzen? Bedrijven als Facebook, Youtube en Twitter zijn zo ongelooflijk groot geworden, dat er mensen zijn die hun nieuws enkel daar vandaan halen en nergens anders meer komen. Bij de vorige verkiezingen werden ze al behoorlijk bekritiseerd omdat Rusland mensen zou beïnvloeden via hun platformen, maar deze week zijn ze vooral druk met het censureren van rechtse opiniemakers.

De afgelopen week werden alle kanalen van Infowars binnen 12 uur verbannen van Apple, Youtube en Facebook. Je zou het bijna een gecoördineerde aanval kunnen noemen, zeker als je zoveel aluhoedjes in je bezit hebt als Alex Jones. Want wat je ook mag vinden van hem en zijn (grotendeels nep)nieuws en onnavolgbare tirades, het censureren van zoveel kanalen binnen zo'n korte tijd door drie techreuzen is ronduit bijzonder. Zeker omdat ze hem al jaren tolereren en de midterms eraan komen.

Natuurlijk, Alex Jones en kompanen zijn gekkies, dat is overduidelijk, maar zij zijn niet de enigen die de afgelopen tijd zijn gecensureerd. Gisteren werd ineens het Instagramaccount van Tommy Robinson geblokkeerd. Het is inmiddels weer teruggezet met het excuus dat het een foutje was, maar hetzelfde gebeurde bij andere controversiële opiniemakers, voordat hun account echt werd geblokkeerd. En binnen een uur nadat Ezra Levant tweet over een geblokkeerd account van een van Tommy's vrienden, wordt zijn eigen account gelocked, zogenaamd om een 4 jaar oude tweet. Vandaag legde Twitter Daniel McAdams van het Ron Paul Instituut het zwijgen op.

Private bedrijven mogen gebruikers en hun content ten allen tijden verwijderen, als dit niet te staven valt met de algemene voorwaarden. De hypocrisie in de uitvoering hiervan is echter bizar. Apple geeft aan dat de accounts van Infowars zijn gesloten omdat ze "mensen met een andere mening niet respecteren". Wat doet de content van Nation of Islam dan nog steeds in de App Store? Wat doen de podcast van Antifa daar nog dan? Vorige maand nog zei Facebook Infowars niet te verwijderen omdat "Facebook een platform is waar mensen met andere meningen een stem mogen hebben", maar nu ineens blijkbaar niet meer. Ook in dit soort gevallen past het gedicht van Martin Niemöller: "First they came for Alex Jones. And I did not speak out, because I wasn't a conspiratorial lunatic".

Techreuzen als Twitter, Facebook en Youtube zijn voor veel mensen hun belangrijkste bron van informatie en opinie. Door hun grootte hebben ze een enorme macht op het politieke slagveld en met de verkiezingen in aankomst is het censureren van bepaalde opiniemakers een enorme controversiële actie.