Neuken in 3, 2, 1...

Als een man en een vrouw elkaar langer dan vijf seconden aankijken, dan gaan ze ruziemaken of neuken. Dat heb ik ooit een keer ergens gelezen en ik geloof het wel. Het is alleen een beetje lastig te testen, want thuis geldt dat natuurlijk niet en op straat kan het natuurlijk alleen maar verkeerd gaan.

Sinds jaar en dag reis ik met het openbaar vervoer naar mijn werk en aangezien ik op vaste tijden werk en dus ook reis, kom ik al jaren ’s ochtends dezelfde mensen tegen. De man in pak, de kantoorsukkel-met-zeurstem, de chagrijnige dwergvrouw en, naast vele anderen, de mooie brunette.

Met die laatste heb ik een stiekeme flirtrelatie. We hebben elkaar nog nooit gesproken, ik weet zelfs niet eens hoe haar stem klinkt, maar al een jaar of vijf flirten we een beetje. Ik stel me voor dat ze al vrij lang een relatie heeft, want mooie vrouwen zijn zelden vrijgezel. Ik heb eigenlijk geen idee wat ze voor de rest doet of wie ze is. We kijken elkaar af en toe iets te lang aan en glimlachen dan meestal even naar elkaar.

Eigenlijk is dat best fout. Ik heb namelijk ook een vaste relatie. Al vrij lang zelfs. Ik heb me weleens afgevraagd of flirten mag. Ik denk het wel, maar toch zal ik het er thuis niet snel over hebben. Want met dat aankijken deel je toch in zekere zin enige intimiteit en als je het stelt als ‘ik deelde vanochtend enige intimiteit met een andere vrouw’, dan klinkt het al half als vreemdgaan. Het voelt alleen zo goed om weer even aantrekkelijk te zijn.

Maar ik heb geen plannen om iets met dat flirten te gaan doen anders dan wat tijd doden. Alle tijd in het openbaar vervoer is tijd te veel, dus als er een paar minuten geslacht kunnen worden, dan zal ik dat niet nalaten. De krant biedt doorgaans niet de vrolijkheid die een flirtende vrouw biedt. Vrouwen zijn nu eenmaal leuker dan oorlog en ziekte. Meestal dan.

Dus die vijfsecondengrens… Het is moeilijk erbij uit de buurt te blijven, want hij is er, dus ik moet er een keer overheen. Ik ga het niet doen, maar ik voel dat het moet. Daar kan ik niets aan doen, dat is de natuur. De mogelijke resultaten vormen nog altijd een redelijk veilige stok achter de deur. Ik wil helemaal niet weten of het ruzie of neuken zou worden.

En zo komt het dat er elke ochtend op een zeker treintraject een man en een vrouw elkaar af en toe iets te lang aankijken en zich allebei afvragen wat er na die vijf seconden zou gebeuren. Aangezien we allebei geen zin in ruzie of relatieproblemen hebben, kijken we na precies vier seconden heel onschuldig weer een andere kant op.