We staan voor lul

In de rubriek Plat Haags nemen TheGrandWazoo, Driek Oplopers, Petertjeprik, Luc van Lier en harry64 het Nederlandse politieke landschap onder de loep.

Inderdaad. We staan voor lul. In Brussel worden we zo langzamerhand uitgekotst. Mark Rutte heeft het geregeld. Iedereen heeft zo’n beetje een pesthekel aan ons. Hij wil dit niet, hij wil dat niet, hij wil zus niet, hij wil zo niet. Overal op tegen. Terwijl de Europese samenwerking, in de vorm van wat ooit begon als de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal en wat nu de Europese Unie is, al heel lang garant staat voor vrede en welvaart.

Inderdaad. We staan voor lul. Overal om ons heen trekt de economie weer aan. Bij ons niet. We krimpen, werkloosheid groeit enorm, aantal bedrijfsfaillissementen op recordhoogte. Goed, ons begrotingstekort blijft binnen redelijke grenzen, maar een succesnummer zijn we dus bepaald niet.

Inderdaad. We staan voor lul. O, wat hadden we een grote smoel toen de Oostenrijkse fascist Haider een rol van betekenis ging spelen in het Oostenrijkse landsbestuur. Mark, echter, leverde zijn ziel uit aan de Duvel die Geert Wilders heet. Ideologisch nauw verwant aan die Haider.  

Over fascist gesproken, trouwens. Berlusconi. Die rotzooiende tienerhoertjesneuker vond het nodig om tijdens een Europese top onze vorige premier belachelijk te maken wegens diens gelijkenis met Harry Potter. Okee. Balkenende hád inderdaad een belachelijke uitstraling. Je maakt jezelf belachelijk met je verlangen naar de VOC-mentaliteit. Het ís ook een afgang als je zonodig iets op een skateboard wilt doen en dus zowat je nek breekt. Maar JP-de-premier genoot op Europees niveau wel heel wat aanzien. Raar uiterlijk of geen raar uiterlijk: met zijn daden heeft hij in Brussel telkens zichzelf overtroffen.

Met zo’n minkukel van een Mark Rutte als premier en als boegbeeld van ons land zijn we uiteindelijk van de regen in de drup geraakt. Dat Mark wel toonbaar is, verandert daar toch niets aan? Zeg eens, Driek, jij altijd met je grote bek over uiterlijk en imago: wat vind jij daar nou van?