Eerlijk liken

“Ff voor alle mensen die aan het meeduimen waren. Ik ben het helaas niet geworden”, Facebookte een vage schoolvriendin van vroeger over de misgelopen droombaan. Een goede vriend van mij reageerde, zoals veel mensen doen in deze situatie, met een schreeuw om de dislike-knop. Dat gezeur over die Dislike-knop, in het Nederlands beter bekend als de dat-vind-ik-niet-leuk-knop, stoort mij al tijden. Mocht de dislike-knop er ooit komen, dan zal ik zoveel mogelijk reacties over de dislikeknop datvindiknietleuken. Mijn probleem met de dislikeknop? Het is vaak zo onoprecht. In het hierboven beschreven voorbeeld weet ik dat mijn vriend de verdrietige dame amper kent. Sterker nog, hij vindt het waarschijnlijk vervelender als hij er 's ochtends achter komt dat hij niet meer twee sokken van hetzelfde paar heeft.

 

Het gebrek aan eerlijkheid is nog stuitender bij de 'Like'-knop, oftewel 'Vind ik leuk'. Volgens mij zijn er minstens vijf soorten 'likes'. In de eerste plaats heb je de plichtmatige like. Facebookgebruikers steken hun duim op wanneer iemand na vier keer afrijden zijn rijbewijs heeft, een diploma heeft behaald of hersteld is van een griepje. Daarnaast is er de 'ik beloon jouw schreeuw om aandacht-like'. Iemand twittert bijvoorbeld “blij!ik heb net goed nieuws gekregen”. Zonder verdere uitleg, in de hoop dat anderen hier dan om vragen. Velen zal het jeuken wat het nieuws is, maar liken de status toch maar. Deze mensen hebben goed geluisterd naar oud-premier Balkenende die zei “laten we blij zijn met elkaar”, “maar wees vooral niet oprecht geinteresseerd in elkaar” voeg ik indachtig toe.

 

Verder is er de “wat ben je toch een saaie rukker-like” Dit is vaak een like uit medelijden voor mensen die zulke saaie statusupdates schrijven, dat eigenlijk niemand het leuk vindt. Bijvoorbeeld “Moe van de tweede dag. Heel veel artikelen gelezen en opgeruimd. Gister 7 cursussen gepland”. Je kunt mij niet wijsmaken dat iemand het oprecht leuk vindt om dit te lezen. De enige reden die ik kan bedenken om dit niet uit medelijden te liken, is dat je eigen bestaan nog slaapverwekkender is. Zelf ben ik groot fan van de cynische like, en ik zou deze graag ingevoerd zien. Deze like ligt dicht tegen de 'je bent een rukker like' aan, maar heeft een andere intentie. Ik pas hem vaak toe als ik na een avondje bier drinken thuiskom. Een of andere nono heeft weer gepost dat ie een nieuwe bank krijgt, het mooie meisje van vroeger deerotiseert het laatste stukje vrouw in zichzelf door te melden dat ze vroeg naar bed gaat vanwege het aanstaande bezoek aan IKEA met de schoonouders of iemand meldt dat ze lekker vis heeft gegeten. Het zijn de meest futiele Vinex-berichten die zo'n like verdienen. Tenslotte is er nog de oprechte like. Je bent dan blij omdat een goede vriend of familielid een positief bericht te melden heeft. In een seconde klik je op 'vind ik leuk', om vervolgens te denken 'dat had ik liever persoonlijk gehoord. Een andere vorm van de oprechte like is weggelegd voor goede grappen, geinige reacties of het posten van grappige filmpjes of artikelen.

 

Als iedereen zich tot doel stelt om alleen nog maar likes te scoren uit de laatste categorie dan wordt het een stuk leuker op Facebook. Een betere wereld begint bij jezelf dus ik zal een link plaatsten naar deze column op mijn facebook. En dan maar hopen dat niemand mij een trieste rukker vindt.