Homo's kunnen niet voetballen

Jeffrey Wammes, een bijna 24-jarige topsporter waar ons land trots op kan zijn, is gisteren in de L'HOMO uit de kast gekomen. Wammes valt op jongens. Wammes, een turner van wereldniveau, heeft een lichaam waar vele andere jongens jaloers op zouden zijn. Homo's in de topsport: het is altijd nieuws, zo dus ook bij Jeffrey Wammes.

Homo's en lesbiennes zijn er genoeg. Tien procent van de bevolking valt op mensen van hetzelfde geslacht. Waarom is het dan toch nog zo bijzonder? Omdat er meer hetero's dan homo's zijn? Wellicht. Maar eerlijk gezegd weet ik het niet. Collega's en voetbalmaten van mij zijn homoseksueel. Problemen levert dat niet op. Niet in het werk en ook niet in de kleedkamer en onder de douche. Praatjes daarover kun je voornamelijk scharen onder de categorie indianenverhalen.

In alle takken van de topsport zijn homo's te vinden. Niet alleen in de dressuursport en het kunstschaatsen, maar zelfs in de rugbysport. Als 10% van de mannen homoseksueel is, dan is dat natuurlijk ook gewoon zeer logisch. In Nederland is men over het algemeen zeer tolerant op het gebied van homoseksualiteit. En toch durft niet elke topsporter uit de kast te komen. Moet dat dan, kun je je afvragen? Eigenlijk niet. Want wat hebben vreemden met jouw leven(sstijl) te maken? Inderdaad, helemaal niets!

Ik vertel niet aan vreemden dat ik heteroseksueel ben. Waarom zou je het dan wel vertellen als je homoseksueel bent? In de topsport kan de reden zijn om speculaties weg te nemen, of om een lans te breken voor andere homoseksuele topsporters. Nederland is op het gebied van homoseksualiteit wellicht het meest tolerante land, terwijl er tegelijkertijd nog veel meer te verbeteren valt. In veel religies wordt homoseksualiteit als een zonde beschouwd en er zijn helaas nog veel landen waar homoseksualiteit wordt bestraft met een levenslang verblijft in de gevangenis - of erger: met de doodstraf.

De topsportende homo en lesbienne juich ik toe. Ons land moet nog toleranter worden dan het al is. Als 10% van de mannen homoseksueel is, dan moet ons landje vele topvoetballers herbergen die op mensen van hetzelfde geslacht vallen. In elk elftal minimaal een. Het is en blijft wachten op die eerste Nederlandse topvoetballer die uit de kast komt, waarmee ook een deel van het voetbalpubliek zich wellicht toleranter zal gaan opstellen. Maak je bekend! Of kunnen homo's soms niet voetballen?