Ode aan de Nederlandse Stahlhelm

De alom bekende Stahlhelm beschermde onze oosterburen in de grote zwarte bladzijde van onze geschiedenis tegen vallend puin en andere incidenten die veelal resulteren in hoofdpijn. Maar nu is het anders. Zoals de meesten wel weten heeft hij onze kant gekozen en hij is in oranje gloed op vele Nederlandse deurmatten geflikkerd. WK2006, Duitse tribunes vol met Nederlandse helmpjes, wat moet dat heerlijk zijn. Helaas zijn er altijd weer oude lullen die een dergelijke ludieke grap niet kunnen waarderen. 'Het is schokkend', 'Er wordt onnodig een link gelegd met de Tweede Wereldoorlog'. Gadver wat walgelijk. Zijn dit ook die mensen die jongeren die pesten maar plaagjakken noemen ipv. pestkop, omdat éénderde van de wereldbevolking is gestorven aan de Pest?

Zonder de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog op welke manier dan ook te bagatelliseren, denk ik dat we toch na meer dan 60 jaar wel langzaam over het grote taboe heen zijn. Is het nou werkelijk zo kwetsend als we met een helm opzitten in een stadion die de boosdoeners van weleer ook ophadden? Het is ludiek bedoeld, zolang de dragers van de helmen zich niet wagen aan daden van oude stahlhelmers is er toch niets aan de hand?

Eigenlijk is deze column ook een beetje een reactie op de Column van Vincent, 2 dagen geleden. En daarmee meteen een tegenhanger. Zijn column hebben we natuurlijk allemaal gelezen en gezien dat hij verwacht dat Nederland spontaan uit z'n stoel zou schieten wanneer een stel Surinamers met bebloedde kettingen op de tribune zouden zitten die ons zouden moeten doen herinneren aan de slaventijd. Nou ik betwijfel dit ook enorm hoor. De enige reden om die kettingen te verbieden lijkt mij dat je er mensen de hersens mee in kan slaan. Maar als schokkend ervaren? Wáárom? We kennen die tijd uit de geschiedenisboekjes. Als ik in Suriname loop en een stel gefrustreerde negers roept 'slavendrijver' naar mij kan ik daar slechts om grinniken. Niet omdat ik er trots op ben, maar omdat ik denk 'laat die gasten'. En dit voorbeeld is dan nog niet eens als grap bedoelt, en onze Stahlhelmen wél! De Rivaliteit tussen Nederland en Duitsland is nou eenmaal altijd enorm. Maar wie kaatst moet de bal verwachten. Dus laten wij als Nederlanders, en vóóral de voorstanders van deze helmpjes, vooral niet gaan zeiken als er zoiets over ons voorbereid wordt. Nu niet, nooit niet.

Eens komt er een moment dat we niet meer over ons nek gaan van de gebeurtenissen uit WOII. Want zijn we nog twee minuten stil voor alle Nederlandse ketters die zijn vermoord in de 80-jarige oorlog? Bekommert iemand zich ooit nog om de kataren? Nee, niemand! En dús komt er een moment dat we de Tweede Wereldoorlog ook wat minder hoog gaan nemen. En moet dat moment nu niet eens komen? Alle mensen die deze verschrikkingen bewust meegemaakt hebben zijn nu allemaal minstens dik in de 70 en genieten van het watergeven van uitgedroogde plantjes, omdat je die nou eenmaal vergeet water te geven. Ik begrijp natuurlijk heel goed dat WOII voor ons een les moet blijven. We leven nou eenmaal in een tijd met veel extreem-rechts. En we moeten de Tweede Wereldoorlog ook zeker niet vergeten of er een situatie van 'nu is het erg, maar later lachen we erom' van maken. Maar het dragen van een helm uit die tijd als schokkend ervaren gaat er bij mij niet in.

Dus, KNVB, laat deze helmen gewoon lekker toe bij de komende drie oefenwedstrijden! Ludiek, grappig en gevat. In één woord prachtig. Tranen in mijn ogen, een bijna-orgasme-ervaring van deze heerlijke helmpjes. En dan toch verbieden, het valt me zo, maar dan ook zó tegen. Zolang het Nederlandse supporterslegioen geen 'Deutschland über Alles' zingt is er toch niets aan de hand?

Mark, Dixak