Misleidende reclame

Dit overkwam mij en een aantal vrienden afgelopen week. In de advertentie stond een GD90 afgebeeld, terwijl bij de specificaties een veel eenvoudiger model stond. Een vorm van misleidende reclame lijkt me.

Veel electronicabedrijven bieden bijvoorbeeld toestellen aan die niet op voorraad zijn. Eenmaal in de winkel, zorgt een slimme verkoper dat je met een duurder toestel vertrekt

De telefoonbusiness (hoe kan het ook anders) loopt echter voorop. Wat te denken van "Ben abonee's betalen geen abonnementskosten". Toch betaal je een vast bedrag per maand. Ben doet net alsof dit geen abonnementskosten zijn, wat het in feiten natuurlijk wel zijn. "Nee joh", zegt mijn klasgenootje, "want je krijgt er 100 gratis belminuten bij". OEH!!!! Het gaat mij om het woordje "gratis". Die belminuten zijn dus niet gratis, je betaalt ervoor! Een mooi voorbeeld hoe de telefoonmaatschappijen hun klanten weten te brainwashen.

Hoewel het aan het verdwijnen is, bieden sommige providers nog steeds "gratis telefoons" aan. In feiten betaal je iedere maand de helft van je abonnementskosten aan je telefoon en de andere helft aan vaste kosten. Lees je contract maar eens door: je krijgt waarschijnlijk een hartaanval als je leest wat er gebeurd bij verlies of diefstal van je phone: kun je bijna 1000.- lappen voor een nieuwe ("maar hij was toch gratis?").

Ook buiten de telefoonwereld komt veel van dit soort (op het oog onschuldige) oplichterij voor. Internetbedrijven bijvoorbeeld. Kreten als "uw persoonlijke gegevens zullen nooit aan derden worden doorgespeeld" zie je eigenlijk standaard als je je ergens voor inschrijft. Wat moet je er dan mee, vraag ik me dan af. OK, dat je mijn adres wilt hebben, alla, maar wat moet je in godsnaam met mijn jaarinkomen? Volgens mij verkopen dat soort bedrijven die gegevens direct door. Goud waard, lijkt me.

Het idee hier achter is simpel: een simpel script kan het werk doen: verdient iemand meer dan een ton per jaar: gooi z'n mailbox vol met reclame's over golf, BMW's, etc. Omgekeerd kan ook: verdient iemand minder dan 60 mille per jaar; gooi zijn mailbox vol met Basismarkt reclame

De oplossing? Maak een mailaccountje aan bij Hotmeel ofzo en gebruik die voor registratie. Bij straat vul je steevast "Kerkstraat 1" in en bij land het eerste land wat uit het pulldownmenu komt (Antartica volgens mij)

Misschien dat er nog meer mensen vormen van misleidende reclame kennen. Laat het weten in het forum!