Ouwe lul

Maandagochtend 8:00. Ik sta noodgedwongen op het bordes van mijn school, alwaar ik mij zojuist heb moeten melden omdat ik weer eens een keer te laat was. Gezellig samen met een paar mede telaatkomers praten we het weekend door en drinken een oer-Hollands bakkie koffie. Vijf minuten daarna stormt een groep van ca. 5 brugklassers compleet gewapend met klassenboeken, legerbroeken, -jassen en PLO-shawls het bordes op, alwaar ze, na een zoektocht van ca. 5 minuten, een bijna-leeg-van-pappa-gestolen pakje Drum uit hun legerjas vissen.

Met veel geprieggel wordt een shaggie gedraaid die ze, alvorens rond te kijken of mams niet toevallig voorbij rijdt, aansteken. Als een ware joint wordt het peukje na enkele 'hijsen' doorgegeven. Na elke trek belandt bovendien een flinke spetter spuug op het bordes en ik vraag me af of de personen in kwestie wel over hun longen roken. Ook begrijp ik nu hoe mensen beginnen met roken. Ze staan om kwart over zeven op, liegen hun ouders voor dat ze naar school moeten, stelen pappa's shag, en roken samen een shaggie. Nuttige dagindeling, me dunkt.

Er zijn echter ook bruggers die het anders aanpakken. Zij kleden zich bijvoorbeeld in overdreven grote en hoge clownshoeden of piercen zichzelf tot ze zo lek zijn als een mandje. Je kunt er een studie van maken. Een pauze op het bordes is dan ook echt genieten eerste klas. Nadat alle quasi-cult geklede bruggers hun loodzware schooltassen vol 2e fase boeken hebben neergesmeten begint de zoektocht naar tabak, waarbij ook de 'oudere jaars' het moeten ontzien ('heb je misschien een peukje voor me -> antwoord: 'nee, jij wel?').

Leuk zijn ook de mobiele telefoons. Vroeger was een mobile gewoon erg handig, maar -laten we eerlijk zijn- erg cool. De brugklassers hebben het moderne communicatiemiddel van het lulijzer echter ook ontdekt. Enigszins belemmend door een klein budget lopen ze rond met enorme -veelal prepaid- koelkasten, brooddozen, en al het groots wat voor GSM door moet gaan. Bellen doen ze niet, let maar eens op, de rammen alleen enorm op de toetsen. Geheugens veranderen enzow, SMS'sen is natuurlijk veel te duur

Als je nog op school zit, let maar eens op, je pauzes kunnen niet_meer_stuk !

Leuk, zo'n maandagmorgen