Zorgt het Internationaal Gerechtshof voor einde aan Gaza-oorlog?

Volgens Mustafa Barghouti, leider van het Palestijnse Nationale Initiatief, verwachten de Palestijnen dat het Internationaal Gerechtshof (ICJ) een staakt-het-vuren in Gaza zal bevelen als gevolg van de genocidezaak van Zuid-Afrika tegen Israël.

Volgens de aanklacht zijn de militaire acties van Israël in Gaza in strijd met het internationaal recht en Barghouti voorspelt dat het ICJ Zuid-Afrika waarschijnlijk de volledige zaak zal laten aanspannen. Hij zegt dat de Verenigde Staten hun geloofwaardigheid als bemiddelaar hebben verloren vanwege hun openlijke steun voor Israël.

Zuid Afrika diende op 29 december 2023 een uitgebreide aanklacht in bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. In het 84 pagina’s tellende dossier is op gedetailleerde wijze uiteengezet hoe Israël zich volgens Zuid-Afrika schuldig maakt aan "genocide". In totaal formuleert Zuid-Afrika negen aanklachten tegen Israël, waaronder het plegen van genocide en het verhinderen van internationale onderzoeksteams om genocidaire daden te onderzoeken.

Zuid-Afrika vraagt het Hof niet alleen om  een uitspraak te doen over de aanklachten van genocide, maar ook direkt een aantal “voorlopige maatregelen” op te leggen, waaronder een onmiddellijke opschorting van de militaire operaties, volledige en ongehinderde humanitaire toegang; toegang voor internationale onderzoekers tot Gaza, en een onmiddellijk einde aan elke vorm van gedwongen verplaatsing van Gazanen.