Radicaal-islamitisch tijdschrift was jarenlang te lezen in gevangenis

Volgens De Telegraaf hebben veroordeelde terroristen in Nederlandse gevangenissen jarenlang toegang gehad tot het radicaal-islamistische tijdschrift De Vrije Zielen. Nu hebben gevangenisdirecteuren echter actie ondernomen.

Silvan Schoonhoven, journalist gespecialiseerd in terrorisme en defensie bij De Telegraaf, legt uit dat het duidelijk is dat het tijdschrift afkomstig is uit jihadistische kringen in Nederland. Schoonhoven heeft onderzoek gedaan naar de achtergrond van het blad en ontdekte dat het wordt verspreid vanaf een adres waar een voormalig jongerenwerker werkt die in het verleden betrokken was bij controversiële activiteiten. Na tips van opsporingsdiensten is de jongerenwerker ontslagen vanwege het verspreiden van radicale boodschappen onder jongeren.

Volgens Schoonhoven richt het tijdschrift zich uitsluitend op het islamitische geloof, met name op de salafistische interpretaties van de Islam. Hij benadrukt dat de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) het tijdschrift nauwlettend in de gaten houdt. Deskundigen binnen de DJI controleren of er geen opruiende, haatzaaiende of jihadistische inhoud in het tijdschrift staat. Dergelijke inhoud wordt ten strengste vermeden. Meer hierover bij WNL.