Van Veen verrassend onderuit op WK darts, Price stoomt door

In het Londense Alexandra Palace zijn maandagavond weer vier spelers uitgeschakeld op het wereldkampioenschap darts bij de PDC. Ook dit keer stonden er drie eersterondepartijen gepland, gevolgd door weer één tweederondepartij.

De avond werd geopend door de Belg Mario Vandenbogaerde en Thibault Tricole uit Frankrijk, twee debutanten. Het was niet de beste wedstrijd ooit, maar het niveau was degelijk en de spanning was zeker aanwezig. Nadat Vandenbogaerde set één in vijf legs won, kwam Tricole wat meer op dreef en de verliezend Lakeside-finalist van vorig jaar trok de winst naar zich toe: 2-3, 3-2, 3-2, 3-2.

Vervolgens kwam Gian van Veen in actie, misschien wel dé revelatie van het jaar. Hij begon degelijk tegen Man Lok Leung uit Hong Kong en won de eerste twee sets ietwat moeizaam, maar daarna ging het ineens fout: Van Veen begon wat minder te gooien, maar Leung begon vooral bijzonder goed te gooien. Met in totaal elf 180's, een record in de eerste ronde in het huidige format, pakte Leung zelfs overtuigend de verrassende zege: 3-2, 3-2, 1-3, 1-3, 1-3.

De Engelsman Martin Lukeman had het vervolgens één set moeilijk met Haupai Puha uit Nieuw-Zeeland, maar won verder vrij simpel met 3-0, 3-1, 2-3, 3-0. In de tweede ronde opende de Welshman Gerwyn Price met een wedstrijd tegen de Engelsman Connor Scutt, die hij vrij simpel opzij schoof: 3-0, 3-0, 3-2.