'Graaiflatie' is woord van het jaar

Het woord 'graaiflatie' is overtuigend verkozen tot het Van Dale Woord van het Jaar 2023 in zowel Nederland als België. Met ruim 65% van de stemmen liet het negen andere genomineerde woorden achter zich. Dit woord, dat staat voor inflatie veroorzaakt door bedrijven die kostenstijgingen doorberekenen aan consumenten om winsten te behouden of verhogen, werd vroeg in de ochtend bekendgemaakt op woordvanhetjaar.nl.

De jaarlijkse verkiezing door Van Dale, die sinds 2007 plaatsvindt, richt zich op woorden die in de media ontstaan en vaak door een nieuwsfeit populair worden in het dagelijks taalgebruik. 'Vreugdebier' en 'nepobaby' eindigden respectievelijk op de tweede en derde plaats.

Dit jaar werden bijna vijftienduizend stemmen uitgebracht, waarbij iedereen tot en met maandag kon stemmen op zijn of haar favoriete woord. De tien genomineerde woorden van 2023 omvatten naast 'graaiflatie' ook 'vreugdebier', 'nepobaby', 'bestuursschaamte', 'hittefit', 'sportfluencer', 'TikTokjustitie', 'treitertaks', 'wokewashing' en 'X’en'. Vorig jaar werd 'klimaatklever' gekozen, en het jaar daarvoor 'prikspijt'.