Tweede Kamer schorst Baudet en andere FVD-leden voor zeven dagen

De Tweede Kamer heeft de Forum voor Democratie-Kamerleden Thierry Baudet, Frederik Jansen en Gideon van Meijeren - de voltallige FvD fractie - voor een periode van zeven dagen geschorst. Deze sanctie volgt nadat bleek dat zij nevenfuncties en -inkomsten, waaronder de opbrengsten uit de verkoop van maaltijdboxen, niet hadden geregistreerd. Dit is in strijd met de reglementen van de Tweede Kamer.

Naast deze schorsing, krijgt Van Meijeren een extra berisping voor het niet opgeven van zijn functies in de Haagse gemeenteraad en de Provinciale Staten van Zuid-Holland. De beslissing tot schorsing, die de gehele FVD-fractie treft, werd ondersteund door een meerderheid in de Tweede Kamer. Tijdens hun schorsing mogen de betrokken Kamerleden niet deelnemen aan debatten, maar wel aan stemmingen.

Dit is niet de eerste keer dat Baudet een schorsing oploopt vanwege het niet opgeven van neveninkomsten. Van Meijeren en Jansen werden hier eerder al voor berispt. Forum voor Democratie heeft fel gereageerd op de schorsing, dit beschouwend als een "schoffering van de kiezer" en een "ondermijning van de verkiezingsuitslag en de democratie".

tweede kamer
tweede kamer (foto: Dall-E 3)