Nageeye 4e in marathon van New York, Tola en Obiri winnen

In New York is zondag de marathon van New York gelopen. Dat werd vooral bij de vrouwen een erg leuke strijd, bij de mannen was het wat minder spannend, maar konden de Nederlandse fans dan weer uitkijken naar een goed resultaat.

Mannen
Abdi Nageeye zat lange tijd goed in de kopgroep, maar even na het punt van de halve marathon moest de Nederlander de kop toch beetje bij beetje laten gaan. Al snel waren alleen de Keniaan Albert Korir en de Ethiopiërs Tamirat Tola en Jemal Yimer nog over en richting de dertig kilometer moest Korir ook afhaken. Yimer kon Tola een paar kilometer later ook niet meer bijbenen en begon terug te zakken, tot achter landgenoot Shura Kitata én de terugkomende Korir. Tola liep verder onbedreigd naar een indrukwekkende zege in 2:04.58 uur, voor Korir (2:06.57) en Kitata (2:07.11). Yimer verloor veel tijd en werd negende, plek vier ging in 2:10.21 uur naar niemand minder dan Nageeye, vier seconden voor de Belg Koen Naert.

Vrouwen
Een ander beeld bij de vrouwen, waar na 35 kilometer nog altijd een grote kopgroep van acht dames bij elkaar liep. Daar waren er nog vijf van over met twee kilometer te gaan: Letesenbet Gidey uit Ethiopië en Hellen Obiri, Brigid Kosgei, Sharon Lokedi en Viola Cheptoo uit Kenia. Obiri voerde het tempo in de slotfase behoorlijk op en de veelwinnares op de baan kreeg alleen een andere grote naam van de baan, Gidey, met zich mee. Met een mooie eindsprint pakte Obiri in 2:27.23 uur de winst, zes seconden voor Gidey en tien tellen voor Lokedi.