EU-lidstaten boos op Commissie om mogelijk verbod nicotinezakjes

De Europese Commissie overweegt om nicotinezakjes onder het EU-brede verbod op snus te brengen. Nicotinezakjes zijn een variant op de van oorsprong Zweedse snus, een vorm van tabak die onder de bovenlip wordt gestopt. De nicotinezakjes bevatten geen tabak en vallen daarom niet onder het Europese snus-verbod, waar Zweden overigens als enige lidstaat een uitzondering op heeft.

Zo zou er vrij snel en effectief korte metten met de nicotinezakjes gemaakt kunnen worden. De Europese Commissie zou dat tijdens de COP10, een aanstaand internationaal antirookcongres van de WHO, willen bespreken. Op dit congres is de nicotine-industrie niet welkom, maar die probeert er niettemin op alle mogelijke manieren toch binnen te komen in de hoop antirookmaatregelen tegen te kunnen houden of af te zwakken.

Mogelijk heeft de industrie nu een ingang gevonden via een aantal Europese lidstaten. Die zijn in de pen geklommen omdat ze vinden dat de Europese Commissie hen passeert. Het gaat om Bulgarije, Tsjechië, Cyprus, Griekenland, Italië, Roemenië en Slowakije, landen waar de tabaksindustrie een grote aanwezigheid heeft met fabrieken. Ze willen inspraak hebben op een mogelijk verbod op nicotinezakjes en stellen dat de Commissie hen niet de kans heeft gegeven hun mening te uiten en erover te onderhandelen.

Of de Europese Commissie iets met het commentaar zal doen, is niet duidelijk. De nood om actie tegen de zakjes te ondernemen is immers hoog. Deze week bleek nog dat nicotinezakjes met zoete smaakjes en de nicotinesterkte van 100 sigaretten onder de aandacht werden gebracht van kinderen op TikTok.