Gijzeling vliegveld Hamburg ten einde: vader gearresteerd en dochtertje (4) vrij

Een man heeft één kind gegijzeld op het vliegveld van Hamburg.

Zaterdagavond brak de man met een auto door een beveiligingsbarrière heen. Hij schoot tenminste twee maal en parkeerde zijn auto onder een vliegtuig. Ook zou hij geprobeerd hebben om brand te stichten.

Update 14.45 uur: De gijzeling op de luchthaven van Hamburg is na ruim 18 uur beëindigd. De gewapende man die zaterdagavond met zijn auto en zijn vierjarig kind het luchthavenplatform opreed, is gearresteerd, aldus de politie. De 35-jarige gijzelnemer liet zich zonder weerstand arresteren. Volgens de eerste berichten heeft zijn vierjarige dochter de gijzeling het goed doorstaan. Volgens de politie was de aanleiding voor de gijzeling een geschil over het voogdijschap met de moeder.

Update 12.25 uur: De gijzeling op het vliegveld Hamburg is nog steeds gaande. Een man reed rond 20.00 uur met zijn voertuig door een poort en reed het platform van de luchthaven op, zei Thomas Gerbert, woordvoerder van de Duitse politie. De man schoot twee keer in de lucht nadat hij het terrein was opgereden. Hij gooide ook twee brandende flessen uit de auto, "een soort molotovcocktail", zei Gerbert. Er werd geen schade aangericht en de luchthavenbrandweer kon de brandjes blussen. De man stopte op het platform naast een passagiersvliegtuig van Turkish Airlines. Op foto's van de luchthaven was 's avonds een beschadigde barrière te zien waar de man blijkbaar doorheen was gevlogen. De vrouw van de man had eerder contact opgenomen met de staatspolitie over een mogelijke ontvoering van een kind. 

De politie gaat ervan uit dat een voogdijgeschil de reden is voor de gijzeling. Zijn dochtertje, dat bij hem is, had zaterdag bij haar moeder in Stade gelogeerd. Volgens de politie in Stade heeft de 35-jarige man zijn vierjarige dochter zaterdagavond rond 19.20 uur met geweld bij haar moeder weggehaald. Hij zou ook daar meerdere schoten in de lucht hebben gelost. Daarna zou hij naar Hamburg zijn gereden - en op het tarmac van de luchthaven zijn beland.

Met de man wordt sinds gisteravond al onderhandeld, de onderhandelingen met de man worden in het Turks gevoerd. Na meer dan twaalf uur op het vliegveld is er echter nog geen doorbraak. Het gaat naar omstandigheden goed met zijn dochtertje. Volgens de politie is de gijzelnemer nog steeds gewapend. "We moeten er op dit moment vanuit gaan dat hij in het bezit is van een vuurwapen en mogelijk ook explosieven van een onbekend type", schreef de politie zondagmiddag op X (voorheen Twitter). Alle vluchten zijnvoor onbepaalde tijd opgeschort. De politie vraagt passagiers voorlopig niet naar de luchthaven te reizen. Het gebied rond het vliegveld is afgezet. Het is niet mogelijk om de luchthaven te bereiken of te betreden en de S-Bahn rijdt niet naar de luchthaven. 

Eerdere berichtgeving:
Het vliegveld is gesloten en het vliegverkeer rond het vliegveld is stilgelegd.