Frankrijk onderzoekt knokploeg die vocht tegen relschoppers

Het Franse leger onderzoekt een groep mensen die vorig weekend betrokken waren bij gevechten met plunderaars en relschoppers in Lorient, aldus ooggetuigen. Gemaskerde individuen gingen het gevecht aan met de relschoppers in het centrum van de stad en hebben ook zelf plunderaars op hardhandige wijze aangehouden, volgens Franse media.

Afgelopen week braken er hevige rellen uit op verschillende plaatsen in Frankrijk nadat een 17-jarige jongen werd doodgeschoten door een politieagent in Nanterre.

De burgemeester van Lorient, Fabrice Loher, heeft de bewoners verzekerd dat er geen militie aan de zijde van de politie is ingezet in de stad, volgens lokale media. Desondanks zijn zowel de politie, gemeente als het ministerie van Defensie bezorgd over de incidenten.

De meeste gemaskerde personen die de politie hielpen, zouden mariniers van marine-eenheden in Lorient zijn geweest. Een van hen heeft dit tegen een regionale krant gezegd. De Maritieme Strijdmacht van Mariniers en Commando’s (Forfusco), gevestigd in Lorient, verklaarde echter dat ze niet op de hoogte waren van leden die aan dergelijke acties deelnamen, omdat iedereen weet dat openbare orde niet tot hun taken behoort.

Later verklaarde een woordvoerder dat het mogelijk was dat enkele mariniers als privépersonen aan dergelijke acties hebben meegedaan, maar dat geen enkele eenheid direct betrokken was.