Hindley slaat dubbelslag in eerste Pyreneeënrit, Vingegaard deelt tik uit aan Pogacar

De eerste etappe in de Pyreneeën in de Tour de France heeft Jai Hindley een dubbelslag geslagen. De Australische renner van Bora-hansgrohe maakte deel uit van een vroege vlucht en bleek de sterkste op de beklimming van de Marie Blanque. Hij pakte ook het geel. Op die beklimming was er een aanval van Jonas Vingegaard. De Deen loste met zijn versnelling zijn grootste concurrent Tadej Pogacar en pakte ruim een minuut op de Sloveen.

Na de twee vlakke etappe stond vandaag de eerste bergrit in de Pyreneeën met als laatste beklimming de Marie Blanque, waarbij de top op negentien kilometer van de finish lag. Daarvoor moesten de renners ook nog de Col du Soudet beklimmen, een klim van de buitencategorie. In de vlakke aanloop naar die zware beklimming probeerde veel renners mee te zitten in de ontsnapping en uiteindelijk kregen we een kopgroep van maar liefst 36 renners.

Jai Hindley was de gevaarlijkste renner in de kopgroep. De Australiër, die vorig jaar nog de Giro d'Italia wist te winnen, was mee gesprongen met twee ploeggenoten. Ook Jumbo-Visma had drie renners in de kopgroep en dat zorgde ervoor dat UAE Emirates in het peloton niet te veel ruimte kon geven.

De maximale voorsprong was vier minuten op de kopgroep en in aanloop naar de laatste beklimming zakte het verschil onder de drie minuten. Felix Gall zorgde voor de eerste aanval, maar Hindley kon de Oostenrijker makkelijk volgen. Daarna ging de Australiër zelf ten aanval en kwam als eerste boven op de Marie Blanque en reed naar de overwinning in de vijfde etappe. Hij won met een kleine minuut voorsprong en pakte daarmee ook het gele leiderstrui.

Bij de favorieten was er ook een strijd op de Marie Blanque. In de steile laatste vier kilometer van de beklimming voerde Jumbo-Visma het tempo voor Jonas Vingeaard, waarna de Deense klimmer er alleen vandoor ging. Tadej Pogacar kon niet volgen en zou meer dan een minuut toegegeven op Vingegaard.

Vingegaard volgt nu op 47 seconden van Hindley.

Results powered by FirstCycling.com