Tour: Etappe 5 - Het eerste voorzichtige bergritje

De vierde etappe van de Tour de France leverde weer een wat bijzondere sprint op, met de ene na de andere valpartij - op het oog allemaal niet al te heftig, gelukkig. Jasper Philipsen zegevierde uiteindelijk na fraai leadoutwerk van Mathieu van der Poel, vandaag wordt het allemaal een ander verhaal.

Zoals we zien in de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier vertrekken de renners vanuit Pau, waar de Tour al honderdduizend keer is neergestreken. Na een kilometer of zeventig grotendeels vlak moet er geklommen worden en het is er gelijk één van de buitencategorie: de Col de Soudet, dik vijftien kilometer aan gemiddeld ruim zeven procent, bepaald niet makkelijk.

Na de Soudet en de afdaling daarvan volgen nog twee klimmen, één van de derde en één van de eerste categorie. Met name de Col de Marie Blanque is lastig: bijna acht kilometer aan gemiddeld 8,6 procent. Die dalen we af om vervolgens het laatste stukje naar de finish in Laruns af te werken, waar de laatste meters ook weer een beetje omhoog lopen.

De heren zetten even na één uur koers vanuit Pau en rond vijf voor half twee wordt dan de startvlag gezwaaid, de finish staat na slechts 163 kilometer tussen kwart over vijf en tien voor zes gepland. Zowel de NOS als Sporza lijken zowaar gelijk live te zijn, Eurosport is er uiteraard ook gewoon weer bij op Eurosport 2 en de digitale kanalen.

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)