Alaphilippe wint in DauphinÚ; Kruijswijk komt hard ten val en mist Tour de France

Julian Alaphilippe heeft de tweede etappe in de Dauphiné gewonnen. De wereldkampioen van 2020 en 2021 was na een etappe van bijna 170 kilometer de snelste in een sprint bergop. Hij won voor Richard Carapaz en Natnael Tesfatsion. Christophe Laporte blijft leider in de Franse rittenkoers.

De rit van Brassac-les-Mines naar La Chaise-Dieu ging over heuvelachtig terrein. Al vroeg in de etappe reed er een kopgroep van zeven vooruit, waarna Jumbo-Visma samen met Soudal Quickstep de controle hielden in het peloton. In de laatste tien kilometer werden de laatste vluchters teruggehaald en kregen we een sprint bergop.

Jonas Vingegaard zorgde in de laatste kilometer dat het samen bleef voor zijn ploeggenoot Christophe Laporte. Laporte had zondag nog overtuigend gewonnen, maar in de tweede rit was voormalig wereldkampioen Julian Alaphilippe duidelijk te sterk voor zijn landgenoot. De Fransman won met duidelijk verschil en pakte zijn tweede zege van het seizoen.

Steven Kruijswijk kwam vroeg in de rit hard ten val. Kruijswijk liep bij een valpartij een bekkenbreuk op. De meesterknecht van Vingegaard brak eveneens zijn sleutelbeen en mist daardoor de Tour de France. Wilco Kelderman is zijn vervanger. 

Results powered by FirstCycling.com