FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 9 mei 2023

Eurovisie Songfestival 1e halve finale, geen finale voor Nederland

Jaaaa! Het was weer zo ver, vanavond vond de eerste halve finale van het Eurovisie Song festival (ESF) plaats, het programma begon om 21:00 uur op NPO1 (en diverse andere kanalen).

Update 23.25 uur: Helaas, Nederland heeft de finale niet gehaald. Dion en Mia strandden in de halve eindstrijd.

De volgende landen zijn door naar de finale aankomende zaterdag (in willekeurige volgorde) :

Eerdere berichtgeving: Dit jaar vindt het festival plaats in Liverpool. Oekraïne eindigde vorig jaar als eerste met Kalush Orchestra - Stefania maar vanwege de oorlog was het niet verantwoord om het ESF zelf te organiseren. Het Verenigd Koninkrijk eindigde vorig jaar als tweede met Sam Ryder - Spaceman en bood aan om de organisatie van het ESF op zich te nemen.

Nederland zal vanavond als 14e optreden in deze eerste halve finale (zo rond 22:15). Er is best wat gedoe geweest rond de inzending dit jaar, na de beslissing om het nummer anderhalve toon hoger te zingen klinkt het in ieder geval een stuk zuiverder. Kunnen Mia en Dion toch hun redemption arc belopen en alsnog doorgaan naar de finale op zaterdag?

In de halve finales wordt dit jaar enkel middels televote door de kijkers gestemd, de top 10 van de televote gaat door naar de finale. In de finale beslist de jury weer mee.

Op FOK!-forum is al jarenlang een zeer actief en betrokken maar vooral oergezellig Eurovisie Songfestival Forum actief waar users ook tijdens de halve finale vanavond gezellig LIVE kletsen met elkaar over hetgeen ze zien en horen tijdens de uitzending. (Genieten!)

Zie ook: FOK! op het Songfestival

Programma eerste halve finale Songfestival

1. Noorwegen: Alessandra - Queen of kings 

2. Malta: The Busker - Dance (our own party)

3. Servië: Luke Black - Samo mi se spava

4. Letland: Sudden Lights - Aija

5. Portugal: Mimicat - Ai Coração

6. Ierland: Wild Youth - We are one

7. Kroatië: Let 3 - Sama SC!

8. Zwitserland: Remo Forrer - Watergun

9. Israël: Noa Kirel - Unicorn

10. Moldavië: Pasha Perfeni - Soarele si luna

11. Zweden: Loreen - Tattoo

12. Azerbeidzjan: TuralTuranX - Tell me more

13. Tsjechië: Vesna - My sister’s crown

14. Nederland: Mia Nicolai & Dion Cooper - Burning Daylight

15. Finland: Käärijä - Cha Cha Cha

Een vooruitblik op vanavond:

Verbeteren van welzijn studenten door aanpassen bindend studieadvies

Het verbeteren van het welzijn van studenten: dat is het doel van het aanpassen van het bindend studieadvies (bsa) door minister Dijkgraaf (onderwijs). Hogescholen en universiteiten hanteren een norm voor eerstejaarsstudenten om door te gaan naar het tweede jaar. Dijkgraaf wil dat die norm op maximaal 30 van de in totaal 60 studiepunten komt te liggen. Nu gaat het gemiddeld om 45 punten die in dat eerste jaar gehaald moeten worden. Ook moeten studenten beter begeleid worden door hun hogeschool of universiteit. Zo wil de minister bij studenten in het hbo en wo zorgen voor een betere balans tussen studievoortgang en welzijn en krijgen ze meer tijd om te wennen aan studeren. In het mbo, waar niet met een bepaald aantal studiepunten wordt gewerkt, gaat Dijkgraaf de uitvoering van het bsa verbeteren.

Afhankelijk van het behaalde aantal studiepunten ontvangen veel studenten aan het eind van het eerste jaar een bsa waarin de universiteit of hogeschool zegt of de student door kan naar het tweede jaar of niet. Instellingen die een bsa hebben, hanteren op dit moment hun eigen normen daarvoor. Gemiddeld moeten eerstejaarsstudenten nu zo’n 45 van de in totaal 60 studiepunten behalen om door te gaan naar het tweede jaar.

Minister Dijkgraaf: “Ik wil de druk in het systeem verlagen en zo het welzijn van studenten verbeteren. Ik hoor keer op keer in gesprekken met studenten dat ze veel prestatiedruk ervaren. Ook uit onderzoek blijkt dat het mentaal welzijn van studenten onder druk staat. Het bsa zou studenten moeten ondersteunen bij het vinden van een balans tussen hun welzijn en studievoortgang, maar de nadruk ligt nu vooral op de studievoortgang. Daardoor wordt de lat in het eerste jaar vaak te hoog gelegd, met te veel druk op de student tot gevolg. Te veel druk werkt verlammend, kan leiden tot slechtere leerprestaties en vertroebelt zo het beeld of een student al dan niet geschikt is voor een opleiding. In het eerste jaar maak je als student nog een bredere ontwikkeling door en komt er veel op een student af, zoals op kamers gaan, wennen aan studie en studentenleven en op eigen benen staan. Daarom wil ik het bsa aanpassen om de prestatiedruk op studenten te verminderen. En als studenten niet op de juiste plek zitten, dan moeten ze worden geholpen om de juiste keuze te maken.”

Meer tijd en ruimte
Het aanpassen van het bsa – en daarmee het verhogen van het studentenwelzijn – is één van de afspraken in het coalitieakkoord. Op basis van gesprekken met studenten(organisaties), hogescholen en universiteiten heeft minister Dijkgraaf besloten om in een wetsvoorstel vast te gaan leggen dat het bsa in het eerste jaar wordt beperkt tot maximaal 30 studiepunten om te bepalen of een student al dan niet geschikt is voor het vervolgen van de opleiding. Studenten die dat nodig hebben, krijgen daarmee de ruimte om in het tweede jaar het bsa te halen. Ze krijgen met dit voorstel meer tijd om te wennen aan alles wat met studeren samen hangt.

Heeft een student aan het eind van het tweede studiejaar minder dan 60 studiepunten behaald, dan mag een hogeschool of universiteit diens opleiding stopzetten en de student doorverwijzen naar een andere, passende opleiding. Dat geldt ook voor studenten die al in het eerste jaar aantoonbaar onvoldoende stappen zetten bij het studeren, met het behalen van minder dan 30 studiepunten. Zo blijft er voldoende zicht op een goede studievoortgang. Overigens houden instellingen de mogelijkheid om zelf te bepalen óf ze een bsa willen hanteren. Ze kunnen ook een lagere of geen norm hanteren.  

Betere begeleiding
Het bsa werkt alléén als ook andere zaken goed zijn geregeld. Zo wil de minister dat studenten die het bsa niet (dreigen te) halen, goed begeleid worden door instellingen. Hij wil een persoonlijk gesprek tussen student en instelling hierover verplicht gaan stellen. Zo kunnen ze gezamenlijk kijken wat er nodig is om het bsa alsnog te halen of dat een andere studie passender is. Dit zorgt ervoor dat studenten sneller op de juiste plek zitten en het voorkomt uitval en studieachterstand.

Minister Dijkgraaf wil samen met studenten en instellingen er ook voor zorgen dat het bsa onderdeel is van een breder beleid van begeleiding, studiekeuzevoorlichting en verwijzing op de instelling. Ook moeten instellingen studenten tijdig informeren over uitzonderingen op het bsa, zoals het meewegen van persoonlijke omstandigheden als ziekte, het verlenen van mantelzorg of het overlijden van een naaste. De minister wil het wetsvoorstel over het bsa volgend voorjaar naar de Tweede Kamer sturen, zodat de wetswijziging nog in het studiejaar 2025-2026 van kracht wordt.

Betere toepassing van bsa in het mbo
In het mbo is het bsa pas vrij recent ingevoerd, om de overgang van jongeren naar het mbo goed te laten verlopen. Het bsa moet ervoor zorgen dat een student met de juiste begeleiding een passende opleiding kan voltooien. Elke mbo-student krijgt in het eerste jaar een studievoortgangsgesprek en een studieadvies. In het mbo geldt geen minimaal aantal studiepunten dat behaald moet worden, maar bij aantoonbaar onvoldoende studievoortgang kan een school wel besluiten om de opleiding van de student te beëindigen en deze te begeleiden naar een passende alternatieve opleiding.

Vorm, spelregels en toepassing van het bsa blijken in het mbo alleen nog niet duidelijk genoeg. Dijkgraaf wil dat scholen meer werk maken van het goed begeleiden van studenten die een verkeerde studiekeuze hebben gemaakt of onvoldoende voortgang boeken.

Verbeteren mentaal welzijn van studenten
Het aanpassen van het bsa is een van de maatregelen van het kabinet om het mentale welzijn van studenten te verbeteren. Dat staat onder druk: de helft van hen ervaart psychische klachten als angst en somberheid.

Met zowel hogescholen en universiteiten als in het mbo zijn afspraken gemaakt over het verbeteren van het studentenwelzijn, zoals meer aandacht voor preventie. Naar verwachting is voor de zomer een aanpak studentenwelzijn op hogescholen en universiteiten gereed, waarvoor jaarlijks 15 miljoen euro beschikbaar is. Daarnaast wordt er onderzoek gedaan naar de brede oorzaken van stress en prestatiedruk. Ook een ‘slimmer collegejaar’ moet leiden tot meer rust en ruimte. Ten slotte zorgen de herinvoering van de basisbeurs en het verruimen van de aanvullende beurs voor meer financiële rust bij studenten.

Vordenaar cel in voor ontucht met buurmeisjes

De rechtbank veroordeelt een 75-jarige man uit Vorden tot een gevangenisstraf van 18 maanden voor het plegen van ontuchtige handelingen met zijn destijds minderjarige buurmeisjes.

De man maakte zich schuldig aan ontucht met zijn buurmeisjes in een fietsenschuurtje bij zijn woning vanaf 2007 tot 2014. Bij het begin van de ontucht waren de buurmeisjes slechts 5 en 7 jaar oud. De buurmeisjes kwamen regelmatig bij de man en zijn echtgenote over de vloer en moesten de man roepen in het fietsenschuurtje als de koffie klaar was. Op die momenten sloeg hij toe en pleegde hij ontucht met de slachtoffers.

Fietsenschuurtje
De bejaarde man ontkende de verdenkingen tegen hem. Volgens hem kwam er niemand behalve hijzelf in het schuurtje. De rechtbank vindt de ontucht echter bewezen op grond van de consistente verklaringen van de slachtoffers en het feit dat zij tot in detail de binnenkant van de schuur konden beschrijven. Ook deden de slachtoffers in een poging om het ontucht te stoppen een tijd lang hun broekriem extra strak dicht. Dit werd gezien door hun ouders.

Gevolgen
De man maakte met zijn handelen een ernstige inbreuk op de lichamelijke en psychische integriteit van de inmiddels volwassen slachtoffers. Beide slachtoffers hebben last van stress- en traumagerelateerde klachten en krijgen hulpverlening om te verwerken wat ze is overkomen.

Gevangenisstraf
Net zoals de officier van justitie oordeelt de rechtbank dat een lange gevangenisstraf passend is. De officier van justitie eiste een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 3 jaar. De rechtbank houdt in grotere mate dan de officier van justitie rekening met de hoge leeftijd en de thuissituatie van de man. Hij draagt volledig de zorg voor zijn dementerende echtgenote. De rechtbank komt tot een celstraf voor de duur van 18 maanden.

Schadevergoeding
Tot slot moet de man schadevergoedingen van in totaal 18.317,25 euro aan de slachtoffers betalen.

VN: Iran executeert meer dan 10 mensen per week

Volgens de Verenigde Naties zijn er sinds het begin van het jaar zeker 209 mensen geëxecuteerd in Iran, gemiddeld meer dan tien per week.

Het aantal is 'angstaanjagend hoog' en een van de hoogste ter wereld, zei VN-mensenrechtencommissaris Türk in Genève. Er is ook een groot aantal niet-gerapporteerde gevallen. De meeste van de 209 executies zijn uitgevoerd op beschuldigingen van drugsgerelateerde misdrijven. De doodstraf hiervoor opleggen is onverenigbaar met internationale mensenrechtennormen en is weerzinwekkend, zei Türk. Als het zo doorgaat haalt Iran hetzelfde aantal executies als vorig jaar. Volgens informatie werden in 2022 ongeveer 580 mensen geëxecuteerd.

NBA: Heat en Lakers op matchpoint tegen Knicks en Warriors

In de halve finales van de Eastern en Western Conferences in de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA zijn maandagavond weer twee wedstrijden afgewerkt. De New York Knicks en Miami Heat vochten hun vierde duel uit, net als de Golden State Warriors en Los Angeles Lakers.

Miami Heat - New York Knicks (2-1)
Al in de eerste minuut pakte Miami de leiding, maar een echt lekkere voorsprong kwam er niet en na Q1 stond het met 31-30 zelfs bijna gelijk. Het tweede kwart ging nog wat beter en leverde een constante voorsprong op van een handvol punten, waarna de Knicks halverwege Q3 de aansluiting weer hadden. Ze kwamen er echter niet voorbij en de Heat van Jimmy Butler (27 punten, 10 assists) liep weer een beetje weg. In Q4 konden ze die handvol punten voorsprong wél verdedigen en met een 109-101 zege zette Miami zichzelf op matchpoint in de serie: 3-1.

Game 5: Woensdagavond 10 mei, 01.30u (NL); New York Knicks - Miami Heat

Los Angeles Lakers - Golden State Warriors (2-1)
Na twee wedstrijden die totaal niet spannend waren - en een prima openingsduel - was wedstrijd vier er zeker één voor het puntje van de stoel. Halverwege hadden de Warriors drie punten voorsprong, maar halverwege Q3 gingen ze ineens even los: onder leiding van Stephen Curry (31 punten) liep de ploeg zelfs naar een voorsprong in de dubbele cijfers. De Lakers van LeBron James (27 punten) kwamen echter terug en ook het vierde kwart was weer een zinderend stukje basketbal. Kort voor het einde pakte LA weer een kleine voorsprong en indrukwekkend verdedigen zorgde ervoor dat ze die vast wisten te houden: 104-101 en de Lakers staan met een 3-1 voorsprong op matchpoint.

Game 5: Woensdagavond 10 mei, 04.00u (NL); Golden State Warriors - Los Angeles Lakers

NHL: Golden Knights overrompelen Oilers en pakken 2-1 voorsprong

In de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL was het maandagavond niet al te druk. Er stond één wedstrijd op het programma: in de halve finales van de Western Conference speelden de Edmonton Oilers en de Vegas Golden Knights in Canada hun derde van maximaal zeven ontmoetingen.

Beide ploegen hadden in Vegas één wedstrijd gewonnen en na nog geen drie minuten konden de Canadese thuisfans aan het feest: Warren Foegele zette de Oilers op 1-0. Dat duurde allemaal niet lang, want twee minuten later stond het dankzij Jonathan Marchessault alweer gelijk, waarna diezelfde Marchessault - wederom op aangeven van Jack Eichel - kort voor het einde van de periode voor 1-2 zorgde.

In de tweede periode duurde het een paar minuten alvorens Zach Whitecloud voor 1-3 zorgde en na nog eens vijf minuten schoot Eichel de stand op 1-4. De laatste restjes hoop bij de Oilersfans gingen er vijf minuten later definitief aan wat wedstrijd drie betreft: Chandler Stephenson scoorde de 1-5 en de Golden Knights pakten een 2-1 voorsprong in de serie.

Game 4: Woensdagavond 10 mei, 04.00u (NL); Edmonton Oilers - Vegas Golden Knights

Leknessund neemt roze leiderstrui over van Evenepoel, Paret-Peintre sprint naar ritzege

De Noor Andreas Leknessund is de nieuwe leider in de Giro d'Italia. De Noor van Team DSM was meegesprongen in de vroege vlucht en werd weliswaar tweede achter de Fransman Aurélien Paret-Peintre, maar hield voldoende tijd over om de leiderstrui over te nemen van Remco Evenepoel.

In een rit met drie beklimmingen van de tweede categorie, waarvan de laatste ook de finish was. Na de eerste beklimming na meer dan 65 kilometer kon er uiteindelijk een groep wegrijden uit het peloton. Vincenzo Albanese (EOLO-Kometa), Aurélien Paret-Peintre (AG2R Citroën), Nicola Conci (Alpecin-Deceuninck), Warren Barguil (Arkéa-Samic), Amanuel Ghebreigzabhier (Trek-Segafredo), Toms Skujins (Trek-Segafredo) en Andreas Leknessund (Team DSM) was het zevental die daarin slaagde en de kopgroep van zeven renners namen al snel vier minuten voorsprong, waarna Soudal-QuickStep de controleerde.

De Belgische ploeg met kopman Remco Evenepoel gaf de kopgroep een voorsprong zodat iemand in de kopgroep de rozeleiderstrui kon overnemen van de wereldkampioen. Op de slotklim viel de kopgroep uiteen en bleven Leknessund en Paret-Peintre over. Leknessund leek bergop de sterkste, maar kreeg de Fransman er op de steile stroken er net niet vanaf en kreeg we een sprint met twee. Daarin was Paret-Peintre duidelijk de sterkste en boekte zijn eerste ritoverwinning in een grote ronde. Leknessund werd tweede, maar neemt wel de roze leiderstrui over van Evenepoel. De Noor heeft nu een halve minuut voorsprong op de Belgisch wereldkampioen.

Results powered by FirstCycling.com

Random Pics van de Dag #932

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Onderzoeker Buijs spant kort geding aan tegen UvA

Onderzoeker Laurens Buijs heeft een kort geding aangespannen tegen de Universiteit van Amsterdam (UvA) omdat hij van mening is dat de universiteit klokkenluiderswetgeving heeft overtreden. Daarnaast wil Buijs dat zijn non-actiefstelling ongedaan wordt gemaakt. Zo meldt AT5.

Buijs vindt dat de UvA, nadat hij in zijn woorden als 'klokkenluider' naar voren is gestapt, zich niet aan de regels heeft gehouden. Een commissie doet momenteel nog onderzoek naar de melding waarin Buijs stelt dat de academische vrijheid bedreigd wordt. De socioloog haalt de klokkenluidersregeling aan die stelt dat een melder tijdens en na de behandeling van een melding niet benadeeld mag worden. Volgens Buijs is de non-actiefstelling door de UvA een 'benadelingshandeling'.

De universiteit zette Buijs op non-actief nadat hij op sociale media UvA-collega's en wetenschappers wegzette als 'monsters', 'extremisten', 'corrupt' en 'levensgevaarlijk'. De universiteit deed dat in het kader van een veilige werkomgeving en de veiligheid van wetenschappers. Volgens Buijs zelf deed hij die uitspraken pas nadat hij te horen had gekregen dat hij op non-actief werd gesteld.

'Radicaal woke gedachtengoed'
Universiteitskrant Folia publiceerde in januari een inmiddels notoir opiniestuk van de docent. Hierin beklaagt hij zich over het 'radicaal woke gedachtengoed' dat de UvA in zijn greep zou houden. In het opiniestuk noemt Buijs het verschijnsel non-binair een 'lege hype' en een 'pseudo-wetenschappelijk dwaalspoor'. Een felle discussie barstte los op de universiteit en een groep studenten eiste zijn vertrek.

De socioloog stapte daarnaast naar het College van Bestuur (CvB) als klokkenluider met klachten over de bedreiging van de academische vrijheid op de universiteit. De UvA heeft naar aanleiding daarvan een onderzoek gestart over deze uitspraken.

Universiteit Maastricht wil van hoogleraar af vanwege ongewenst gedrag

De Universiteit Maastricht is een ontslagprocedure gestart tegen een hoogleraar van de faculteit Health, Medicine and Life sciences.

De man werd in het najaar van 2022 al op non-actief gezet. Uit onderzoek zou zijn gebleken dat de hoogleraar zich schuldig zou hebben gemaakt aan seksueel ongewenst gedrag. Een woordvoerder van de UM bevestigde dinsdag berichtgeving hierover in het universiteitsblad De Observant. Meer hierover bij Skipr

Poetin: 'Er is een oorlog ontketend tegen ons vaderland'

Op de dag van de overwinning* op nazi-Duitsland riep de Russische president Poetin op tot eenheid in het bijzijn van duizenden soldaten en veteranen. Volgens hem is zijn land het slachtoffer van het Westen, dat een oorlog tegen Rusland is gestart.

*Op 8 mei 1945 capituleerde de Wehrmacht voor de geallieerden: de Sovjet-Unie, de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk. Omdat de nachtelijke ondertekening van het instrument van overgave op 9 mei viel, Moskouse tijd, wordt op die dag in Rusland "Dag van de Overwinning" gevierd.

Met een minuut stilte en een grote militaire parade vierde Rusland vandaag de 78e verjaardag van de overwinning van de Sovjet-Unie op nazi-Duitsland. In een toespraak van tien minuten op het Rode Plein ging de Russische president Vladimir Poetin ook in op de huidige situatie met betrekking tot de oorlog tegen Oekraïne en de gevolgen daarvan. Hij maakte duidelijk dat hij Rusland zag als een slachtoffer van het Westen. "Vandaag staat de beschaving opnieuw op een cruciaal keerpunt", zei Poetin aan het begin van zijn toespraak.

"Wederom is er een oorlog ontketend tegen ons vaderland", voegde hij eraan toe, verwijzend naar de gevechten tegen Oekraïne waartoe hij zelf meer dan een jaar geleden opdracht had gegeven. "Maar we hebben het internationale terrorisme bestreden, we zullen de inwoners van Donbass beschermen en we zullen onze veiligheid waarborgen."

Poetin: Westen wil Rusland vernietigen
Opnieuw beweerde Poetin dat Oekraïne "gegijzeld" was door westerse staten die Rusland wilden vernietigen. "Hun doel is de desintegratie en vernietiging van ons land." Westerse elites blijven benadrukken dat ze superieur zijn aan anderen. "Ze zaaien haat en agressief nationalisme en vernietigen waarden die mensen menselijk maken, allemaal om hun wil op te leggen aan andere volkeren."

Poetin had ook kritiek op het feit dat in verschillende landen Sovjet-standbeelden "in koelen bloede" werden neergehaald. Het Westen creëert een sekte van nationalisten. "Ze proberen cynisch een nieuwe invasie tegen Rusland voor te bereiden."

'Het land staat verenigd achter onze helden'
De gevechten in Oekraïne zijn cruciaal voor het lot van Rusland, zei Poetin. "We zijn trots op degenen die betrokken zijn bij de speciale militaire operatie", benadrukte de president. "Iedereen in het land is verenigd om onze helden te steunen", zei Poetin, verwijzend naar de soldaten die in Oekraïne vechten. Op dit moment is er niets belangrijker dan je werk.

Volgens officiële informatie liepen er ongeveer 8.000 soldaten mee in de parade op het Rode Plein - blijkbaar onder wie mannen die de afgelopen maanden in Oekraïne hadden gevochten. In tegenstelling tot wat oorspronkelijk was aangekondigd, waren op de eretribune een aantal buitenlandse staatshoofden en regeringsleiders te gast - namelijk uit de ex-Sovjetrepublieken Wit-Rusland, Kazachstan, Tadzjikistan, Turkmenistan, Kirgizië, Oezbekistan en Armenië.

Aan het einde van zijn toespraak riep Poetin op tot eenheid: "Tijdens de jaren van de patriottische oorlog hebben onze voorouders bewezen dat er niets krachtiger is dan onze eenheid en eenheid. Er is niets sterker dan onze liefde voor het vaderland, voor Rusland, voor onze dappere strijdkrachten, voor de overwinning. Hoera!"

Start van nieuwe campagne: Kort ritje? Da's zo gefietst

Net even wat vaker op de fiets naar het werk, de sportschool, vrienden, of de bakker. Heel veel mensen zouden het graag doen. Maar vaak wint de macht der gewoonte. Om mensen daarbij een zetje in de rug te geven start vandaag een nieuwe publiekscampagne. Want een kort ritje? Da’s zo gefietst. Staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) geeft vandaag in Maastricht het startschot voor deze campagne.

Staatssecretaris Heijnen: “Gezonder leven en meer bewegen staat bij het begin van elk nieuw jaar bij veel mensen bovenaan de lijst met goede voornemens. Met deze campagne helpen we een handje mee. En het is vaak heerlijk om voor kleine stukjes de fiets te pakken. Even wat beweging, een frisse neus en een leeg hoofd. Waar meer wordt gefietst, klaart de lucht vaak letterlijk en figuurlijk op”.

Fietsland Nederland
Nederland is al een echt fietsland. Een kwart van alle verplaatsingen in ons land gaat met de fiets, dat is nergens in de wereld zo hoog. Ons land heeft bovendien meer fietsen dan inwoners. Toch is er ook nog veel te winnen. De helft van alle autoritten is korter dan 7,5 kilometer, en een derde korter dan 5 kilometer. Uit gedragsonderzoek van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat blijkt dat bijna 7 op de 10 intensieve autogebruikers vaker voor korte ritten de fiets zou willen pakken. Gerichte communicatie waarbij drijfveren van mensen, zoals gezondheid, milieu en geld naar voren komen, kan daarbij helpen. Dat is ook precies het doel van de campagne; bewustzijn vergroten en mensen op een positieve manier stimuleren voor korte ritjes vaker de fiets te nemen. Dat is lekker voor je lijf, voor je portemonnee en voor de natuur.

De campagne duurt drie jaar. Uitingen van de campagne zijn vanaf vandaag te zien op alle landelijke TV-zenders, op de radio, online en buiten. Denk daarbij aan de achterkant van bussen, reclamezuilen en op bushokjes, zowel digitaal als met een grote poster. De Rijksoverheid monitort elk jaar op meerdere momenten of het beoogde effect met de campagne wordt bereikt.

Aftrap
Staatssecretaris Heijnen start de campagne vandaag in Zuid-Nederland. Zij doet dat bij een fietspad, samen met regionale bestuurders en voorbijgangers, met of zonder fiets. Zij nodigt iedereen uit zich aan te sluiten bij de campagne. Voor bijvoorbeeld gemeenten en werkgeversnetwerken is er campagnemateriaal beschikbaar, zodat zij op hun eigen manier mee kunnen doen.

Vaker op de fiets
Het kabinet wil graag dat meer mensen die dat kunnen de fiets nemen, bijvoorbeeld naar het werk. Een van de concrete doelen is dat er in 2027 20% meer gefietst wordt dan in 2017, een ander doel is dat er begin 2025 100.000 meer mensen naar het werk fietsen dan begin 2022. Om dat mogelijk te maken investeert het kabinet samen met provincies in gemeenten in betere fietsvoorzieningen. In oktober vorig jaar maakte staatssecretaris Heijnen daarom bekend bijna € 800 miljoen in de fiets te investeren. Denk aan betere stallingen bij stations, meer doorfietsroutes en nieuwe fietsverbindingen om woonwijken beter bereikbaar te maken. Daarnaast werkt het kabinet met provincies en gemeenten aan meer veiligheid voor fietsers in het verkeer. Er komt een meerjarenplan fietsveiligheid en Rijk, provincies en gemeenten doen in heel het land investeringen om drukke plekken of plaatsen waar veel ongevallen plaatsvinden veiliger te maken. Ook zijn er inmiddels in ruim 200 gemeenten programma’s om ouderen die tot op hoge leeftijd willen en kunnen fietsen te helpen dat zo veilig mogelijk te doen.

Verkeerscampagne Da's zo gefietst 2023
Verkeerscampagne Da's zo gefietst 2023

Verkeerscampagne maximumsnelheid weer van start

De jaarlijkse landelijke verkeerscampagne is weer van start gegaan. De campagne is bedoeld om automobilisten beter aan de maximumsnelheid te laten houden, vooral binnen de bebouwde kom en op provinciale wegen.

Automobilisten houden zich hier niet goed aan de snelheidslimieten. Veertig tot zestig procent van de automobilisten rijdt zelfs regelmatig te hard.

Minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat): “Het aantal verkeersdoden is flink gestegen ten opzichte van voorgaande jaren. Dat zijn pijnlijke cijfers. Ook al krijgen we er de slachtoffers niet mee terug, het benadrukt de noodzaak om extra in te zetten op verkeersveiligheid. Daarbij is veilig gedrag in het verkeer cruciaal. Houd je dus aan de maximumsnelheid en houd rekening met je omgeving.”

De campagne richt zich vooral op automobilisten die 10 tot 15 kilometer te hard rijden. Zulke kleine overschrijdingen kunnen grote gevolgen hebben, zeker binnen de bebouwde kom. Op 30-, 50- en 60 km-wegen vindt de meeste interactie plaats tussen automobilisten en kwetsbare verkeersdeelnemers en zijn de gevaren het grootst.

Bij een hogere snelheid is de remweg langer, de reactietijd korter en een botsing harder. Bij 40 km per uur bijvoorbeeld is de remweg van een auto ruim zes meter langer dan bij 30 km per uur. Op een natte weg is het nog twee meter extra.

Daarnaast raadt de campagne automobilisten ook aan om langzamer te rijden als de situatie daarom vraagt, zoals in de omgeving van een school, bij drukte of bij slecht weer. Mensen rijden vaak onbewust te hard.

Naast gemeenten, provincies en het kabinet dragen ook andere partijen bij aan de campagne zoals Veilig Verkeer Nederland en Team Alert.

Giro: Etappe 4 - Het eerste echte klimwerk

De derde etappe van de Giro d'Italia kende wel een vermakelijk einde, met Michael Matthews als winnaar, terwijl Remco Evenepoel zijn leidende positie in het klassement met een seconde wist te verstevigen dankzij de bonificatieseconden. Vandaag een minder lange rit, maar wel een zwaardere: er moet flink geklommen worden.

Zoals we kunnen zien in de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier, hier te vinden, gaan de heren voor een 175 kilometer lange rit van start in Venosa. Het begin zet gelijk al de toon: het is geen moment écht vlak en zeker aan het begin is het constant op en neer. We trekken vervolgens naar de Passo delle Crocelle, na de afdaling gevolgd door een klim naar de Valico di Monte Carruozzo.

Beide beklimmingen zijn van de tweede categorie en na nog een daling en een lang glooiend stuk wacht de uiterst lastige finale. We gaan de Colle Molella op, tweede categorie, maar met vooral een tweede helft waar het ruim vier kilometer lang aan bijna tien procent omhoog gaat, geen pretje. Na de top is het nog een kilometer of drie grotendeels vlak en eerst zelfs nog even dalend, dus kunnen de klimmers nog even gaan sprinten.

De etappe gaat rond half één van start met een kwartiertje neutralisatie, alvorens we echt los gaan. Eurosport is er wederom live bij en voor de finish gaan we weer voor een uurtje of vijf, maar het is wel de moeite waard om ruim daarvoor de TV al aan te hebben staan.

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Japanse broer en zus pakken vierde wereldtitel op WK judo

Op het wereldkampioenschap judo in het Qatarese Doha heeft Japan maandag twee keer toegeslagen. Twee topfavorieten pakten hun vierde wereldtitel op de tatami, op een dag waarop de Nederlandse ploeg nog altijd niet in actie kwam - ook dinsdag, op dag drie, laten de Nederlanders nog op zich wachten.

Mannen -66kg
Met Hifumi Abe had Japan een drievoudig wereldkampioen én de regerend olympisch kampioen als favoriet, met landgenoot Joshiro Maruyama als voornaamste uitdager. Ze schopten het allebei tot de finale: Abe rekende in de halve eindstrijd af met de Fransman Walide Khyar, terwijl Maruyama te sterk was voor de Mongolische cultheld Baskhüü Yondonperenlein.

Het werd een titanenstrijd om goud, waarin maar liefst zes minuten golden score - anderhalf keer zo lang als de reguliere tijd - uitkomst moesten bieden: Maruyama kreeg een derde straf en dus won Abe de herhaling van de WK-finale van vorig jaar opnieuw. Khyar en Yondonperenlein pakten beiden brons door af te rekenen met de Zuid-Koreaal An Ba-ul respectievelijk Vazha Margvelashvili uit Georgië.

Vrouwen -52kg
Uta Abe, het jongere zusje van Hifumi, was op jacht naar haar vierde wereldtitel en de olympisch kampioene was praktisch niet te stoppen. In de halve finales rekende ze af met de Kosovaarse Distria Krasniqi, olympisch kampioene tot 48kg, waarna ze in de finale tegenover Diyora Keldiyorova stond. De Oezbeekse had de halve finale gewonnen van Reka Pupp uit Hongarije, nadat ze op opmerkelijke wijzes door de achtste finales kwam: Keldiyorova had daar ineens een bye, omdat de Canadese Kelly Deguchi én Liu Ben uit China in hun onderlinge duel tegelijk een derde gele kaart kregen na ruim acht minuten overtime, en dus beiden uitgeschakeld werden, waardoor de Oezbeekse geen tegenstandster had.

Keldiyorova wist zich in de finale een minuut of twee staande te houden tegen Abe, maar de overmacht van de Japanse grootheid werd haar toch te veel: na ruim twee minuten legde Abe haar in een strakke houdgreep en daar kwam Keldiyorova niet meer uit. Verliezend halvefinalistes Pupp en Krasniqi gingen beiden met lege handen naar huis: ze verloren de strijd om brons van respectievelijk de Française Amandine Buchard en Odette Guiffrida uit Italië.

FOK! Wat een weer: regen

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Regen, dat is het hoofdingredient van vandaag. In het westen is het al even aan het regenen, het oosten en noordoosten blijft nog even gespaard tot het eind van de ochtend, dan gaat het ook daar regenen. Het kan soms flink doorregenen. De matige wind komt uit het zuiden bij een temperatuur tussen de 14 graden en plaatselijk 18 in het oosten.

In de loop van de avond wordt het droger vanuit het westen. In de nacht naar woensdag trekt de regen weg, gevolgd door nog wat buitjes. De minima liggen rond 11 graden. Voor morgen staan er talrijke buien op het menu in de middag, Eet smakelijk!

Tot morgen!

De waterkant van de kanaaldijk in Purmerend, waar het warm, drukkend maar droog was. (Foto: Pukeko)
De waterkant van de kanaaldijk in Purmerend, waar het warm, drukkend maar droog was. (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Random Pics van de Dag #931

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Diplomatiek schandaal tussen de EU en Israël

De EU-vertegenwoordiging in Israël heeft een receptie ter gelegenheid van de Dag van Europa afgezegd. Aanleiding is de geplande toespraak van de extreemrechtse minister van Veiligheid Ben-Gvir. Hij reageerde verontwaardigd.

De betrekkingen tussen de EU en de rechtse Israëlische regering staan onder druk door een diplomatiek schandaal. De extreemrechtse minister van Veiligheid Itamar Ben-Gvir zou dinsdag - als officiële vertegenwoordiger van de Israëlische regering - een toespraak houden op een Europadag-receptie in Tel Aviv. Volgens zijn bureau was er een toespraak "over het belang van samen terrorismebestrijding" gepland.

Maar de EU-vertegenwoordiging in Israël heeft de receptie zonder meer geannuleerd vanwege de geplande toespraak van Ben-Gvir. "De EU-delegatie in Israël kijkt ernaar uit om op 9 mei de Dag van Europa te vieren, zoals elk jaar", aldus de EU op Twitter. "Helaas hebben we dit jaar besloten de diplomatieke receptie af te gelasten omdat we geen platform willen bieden aan iedereen wiens mening in strijd is met de waarden waar de Europese Unie voor staat."

Het culturele evenement voor het Israëlische publiek moet echter plaatsvinden, wordt gezegd. Een woordvoerder van EU-buitenlandchef Josep Borrell had eerder in Brussel gezegd de procedure intern en ook met de lidstaten te willen bespreken.

Na de afwijzing zei Ben-Gvir dat het "jammer was dat de Europese Unie, die beweert democratische en multiculturele waarden te vertegenwoordigen, op een ondiplomatieke manier iemand de mond snoert".

De veiligheidsminister van de extreemrechtse partij 'Jewish Strength', die al eerder is veroordeeld voor haatzaaiende uitlatingen, steunt onder meer een uitbreiding van Israëlisch grondgebied en wijst een Palestijnse staat af. Hij kreeg internationale kritiek toen hij de spanningen tussen Israël en de Palestijnen aanwakkerde met een bezoek aan de Tempelberg.

Europadag herdenkt de historische Schuman-verklaring van de toenmalige Franse minister van Buitenlandse Zaken Robert Schuman in Parijs - een toespraak waarin hij zijn visie presenteerde op een nieuwe manier van politieke samenwerking in Europa om oorlogen tussen Europese naties ondenkbaar te maken.

Minste vertrouwen in Tweede Kamer in 10 jaar tijd

In het laatste kwartaal van 2022 had 25 procent van de 15-plussers vertrouwen in de Tweede Kamer. Dit is het laagste niveau sinds 2012, toen dit onderzoek voor het eerst werd uitgevoerd. Ook het vertrouwen in politici is met 21 procent aanzienlijk lager dan in voorafgaande jaren. Het vertrouwen in rechters, politie en de gezondheidszorg is met bijna 80 procent aanzienlijk groter. Dit blijkt uit het onderzoek Sociale samenhang en welzijn van het CBS.

Voor de coronapandemie, in het eerste kwartaal van 2020, had een minderheid van de Nederlanders van 15 of ouder vertrouwen in politici (31 procent) en in de Tweede Kamer (44 procent). Aan het begin van de pandemie, in het tweede kwartaal van 2020, steeg dit naar respectievelijk 44 en 58 procent. Daarna nam het vertrouwen weer af, en bereikte in het laatste kwartaal van 2022 het laagste niveau van de afgelopen tien jaar (Tweede Kamer), dan wel vijf jaar (politici).

Groei vertrouwen in medemens, meeste vertrouwen in gezondheidszorg
Het vertrouwen in andere mensen nam het afgelopen decennium langzaam toe; van 58 procent in 2012, naar 66 procent in 2022. Het meeste vertrouwen, 78 procent, hebben mensen in de gezondheidszorg. Ook zegt een meerderheid gezaghebbende instituties te vertrouwen. Zo heeft 77 procent van de 15-plussers vertrouwen in de politie en in rechters, en 64 procent in het leger. Het vertrouwen in deze instituties is de afgelopen tien jaar iets toegenomen.
Minder vertrouwen is er in andere, vooral politieke instituties. Ongeveer de helft heeft vertrouwen in de Europese Unie en in de gemeenteraad, hetzelfde als voor banken. In kerken heeft 30 procent van de mensen vertrouwen.

Minder vertrouwen in instituties na coronacrisis
Na een toename in 2020 en 2021, is het vertrouwen in veel instituties in 2022 weer gedaald tot veelal een niveau van vóór de coronapandemie. Het vertrouwen in verschillende instituties daalde zelfs verder dan het pre-coronaniveau. Dit geldt voor politieke instituties, maar ook voor grote bedrijven en ambtenaren.

Meeste vertrouwen onder universitair opgeleiden
In 2022 had 40 procent van de mensen met alleen basisonderwijs vertrouwen in de medemens. Dat vertrouwen is tenminste twee keer zo hoog bij de groep met een hbo (80 procent) of universitaire opleiding (89 procent). Zij hebben gemiddeld ook meer vertrouwen in (politieke) instituties, maar dit verschil is minder groot dan bij het vertrouwen in de medemens. Bij het vertrouwen in private instituties – zoals banken en grote bedrijven –zijn er geen verschillen tussen de verschillende onderwijsniveaus.

Verdachte schietpartij Texas handelde mogelijk uit racistisch motief

Na de dodelijke schietpartij in Texas onderzoeken federale ambtenaren een mogelijk racistisch motief van de dader.

De 33-jarige schutter zou op sociale media zijn verschenen met verwijzingen naar vermeende blanke suprematie en neonazisme. Hij droeg blijkbaar ook een patch met het acroniem 'RWDS' op zijn borst ten tijde van zijn misdaad. Dit staat voor de uitdrukking 'Right Wing Death Squad'. 

Een account van de verdachte op een in Rusland gevestigd sociaal netwerk, gezien door BBC News, bevat foto's van nazi-swastika's en SS-tatoeages, andere berichten waarin nazi's worden verheerlijkt en onsamenhangende berichten over geweld. Hij plaatste ook foto's van eerdere bezoeken aan het outlet-winkelcentrum, het laatst half april. 

Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie ging de verdachte in juni 2008 het Amerikaanse leger in en werd hij "drie maanden later ontslagen zonder de initiële instapopleiding te hebben voltooid" vanwege "fysieke of mentale omstandigheden". Hij werkte naar verluidt als bewaker op het moment van de schietpartij en had een strafblad met wat lichtere vergrijpen. 

Ondertussen riep president Biden opnieuw op tot strengere wapenwetten. De aanvaller doodde zaterdag acht mensen en verwondde verschillende mensen voor een winkelcentrum in Allen bij Dallas. Hij werd dood geschoten door de politie.

Zie ook:Negen doden bij schietpartij Dallas, Biden roept op tot strengere wapenwetgeving 

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.