Poetin: 'Er is een oorlog ontketend tegen ons vaderland'

Op de dag van de overwinning* op nazi-Duitsland riep de Russische president Poetin op tot eenheid in het bijzijn van duizenden soldaten en veteranen. Volgens hem is zijn land het slachtoffer van het Westen, dat een oorlog tegen Rusland is gestart.

*Op 8 mei 1945 capituleerde de Wehrmacht voor de geallieerden: de Sovjet-Unie, de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk. Omdat de nachtelijke ondertekening van het instrument van overgave op 9 mei viel, Moskouse tijd, wordt op die dag in Rusland "Dag van de Overwinning" gevierd.

Met een minuut stilte en een grote militaire parade vierde Rusland vandaag de 78e verjaardag van de overwinning van de Sovjet-Unie op nazi-Duitsland. In een toespraak van tien minuten op het Rode Plein ging de Russische president Vladimir Poetin ook in op de huidige situatie met betrekking tot de oorlog tegen Oekraïne en de gevolgen daarvan. Hij maakte duidelijk dat hij Rusland zag als een slachtoffer van het Westen. "Vandaag staat de beschaving opnieuw op een cruciaal keerpunt", zei Poetin aan het begin van zijn toespraak.

"Wederom is er een oorlog ontketend tegen ons vaderland", voegde hij eraan toe, verwijzend naar de gevechten tegen Oekraïne waartoe hij zelf meer dan een jaar geleden opdracht had gegeven. "Maar we hebben het internationale terrorisme bestreden, we zullen de inwoners van Donbass beschermen en we zullen onze veiligheid waarborgen."

Poetin: Westen wil Rusland vernietigen
Opnieuw beweerde Poetin dat Oekraïne "gegijzeld" was door westerse staten die Rusland wilden vernietigen. "Hun doel is de desintegratie en vernietiging van ons land." Westerse elites blijven benadrukken dat ze superieur zijn aan anderen. "Ze zaaien haat en agressief nationalisme en vernietigen waarden die mensen menselijk maken, allemaal om hun wil op te leggen aan andere volkeren."

Poetin had ook kritiek op het feit dat in verschillende landen Sovjet-standbeelden "in koelen bloede" werden neergehaald. Het Westen creëert een sekte van nationalisten. "Ze proberen cynisch een nieuwe invasie tegen Rusland voor te bereiden."

'Het land staat verenigd achter onze helden'
De gevechten in Oekraïne zijn cruciaal voor het lot van Rusland, zei Poetin. "We zijn trots op degenen die betrokken zijn bij de speciale militaire operatie", benadrukte de president. "Iedereen in het land is verenigd om onze helden te steunen", zei Poetin, verwijzend naar de soldaten die in Oekraïne vechten. Op dit moment is er niets belangrijker dan je werk.

Volgens officiële informatie liepen er ongeveer 8.000 soldaten mee in de parade op het Rode Plein - blijkbaar onder wie mannen die de afgelopen maanden in Oekraïne hadden gevochten. In tegenstelling tot wat oorspronkelijk was aangekondigd, waren op de eretribune een aantal buitenlandse staatshoofden en regeringsleiders te gast - namelijk uit de ex-Sovjetrepublieken Wit-Rusland, Kazachstan, Tadzjikistan, Turkmenistan, Kirgizië, Oezbekistan en Armenië.

Aan het einde van zijn toespraak riep Poetin op tot eenheid: "Tijdens de jaren van de patriottische oorlog hebben onze voorouders bewezen dat er niets krachtiger is dan onze eenheid en eenheid. Er is niets sterker dan onze liefde voor het vaderland, voor Rusland, voor onze dappere strijdkrachten, voor de overwinning. Hoera!"