Verdachte schietpartij Texas handelde mogelijk uit racistisch motief

Na de dodelijke schietpartij in Texas onderzoeken federale ambtenaren een mogelijk racistisch motief van de dader.

De 33-jarige schutter zou op sociale media zijn verschenen met verwijzingen naar vermeende blanke suprematie en neonazisme. Hij droeg blijkbaar ook een patch met het acroniem 'RWDS' op zijn borst ten tijde van zijn misdaad. Dit staat voor de uitdrukking 'Right Wing Death Squad'. 

Een account van de verdachte op een in Rusland gevestigd sociaal netwerk, gezien door BBC News, bevat foto's van nazi-swastika's en SS-tatoeages, andere berichten waarin nazi's worden verheerlijkt en onsamenhangende berichten over geweld. Hij plaatste ook foto's van eerdere bezoeken aan het outlet-winkelcentrum, het laatst half april. 

Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie ging de verdachte in juni 2008 het Amerikaanse leger in en werd hij "drie maanden later ontslagen zonder de initiële instapopleiding te hebben voltooid" vanwege "fysieke of mentale omstandigheden". Hij werkte naar verluidt als bewaker op het moment van de schietpartij en had een strafblad met wat lichtere vergrijpen. 

Ondertussen riep president Biden opnieuw op tot strengere wapenwetten. De aanvaller doodde zaterdag acht mensen en verwondde verschillende mensen voor een winkelcentrum in Allen bij Dallas. Hij werd dood geschoten door de politie.

Zie ook:Negen doden bij schietpartij Dallas, Biden roept op tot strengere wapenwetgeving