Diplomatiek schandaal tussen de EU en Israël

De EU-vertegenwoordiging in Israël heeft een receptie ter gelegenheid van de Dag van Europa afgezegd. Aanleiding is de geplande toespraak van de extreemrechtse minister van Veiligheid Ben-Gvir. Hij reageerde verontwaardigd.

De betrekkingen tussen de EU en de rechtse Israëlische regering staan onder druk door een diplomatiek schandaal. De extreemrechtse minister van Veiligheid Itamar Ben-Gvir zou dinsdag - als officiële vertegenwoordiger van de Israëlische regering - een toespraak houden op een Europadag-receptie in Tel Aviv. Volgens zijn bureau was er een toespraak "over het belang van samen terrorismebestrijding" gepland.

Maar de EU-vertegenwoordiging in Israël heeft de receptie zonder meer geannuleerd vanwege de geplande toespraak van Ben-Gvir. "De EU-delegatie in Israël kijkt ernaar uit om op 9 mei de Dag van Europa te vieren, zoals elk jaar", aldus de EU op Twitter. "Helaas hebben we dit jaar besloten de diplomatieke receptie af te gelasten omdat we geen platform willen bieden aan iedereen wiens mening in strijd is met de waarden waar de Europese Unie voor staat."

Het culturele evenement voor het Israëlische publiek moet echter plaatsvinden, wordt gezegd. Een woordvoerder van EU-buitenlandchef Josep Borrell had eerder in Brussel gezegd de procedure intern en ook met de lidstaten te willen bespreken.

Na de afwijzing zei Ben-Gvir dat het "jammer was dat de Europese Unie, die beweert democratische en multiculturele waarden te vertegenwoordigen, op een ondiplomatieke manier iemand de mond snoert".

De veiligheidsminister van de extreemrechtse partij 'Jewish Strength', die al eerder is veroordeeld voor haatzaaiende uitlatingen, steunt onder meer een uitbreiding van Israëlisch grondgebied en wijst een Palestijnse staat af. Hij kreeg internationale kritiek toen hij de spanningen tussen Israël en de Palestijnen aanwakkerde met een bezoek aan de Tempelberg.

Europadag herdenkt de historische Schuman-verklaring van de toenmalige Franse minister van Buitenlandse Zaken Robert Schuman in Parijs - een toespraak waarin hij zijn visie presenteerde op een nieuwe manier van politieke samenwerking in Europa om oorlogen tussen Europese naties ondenkbaar te maken.