Nederland brengt evacuees uit Soedan in veiligheid

Rond 1.30 uur is een C-130 Hercules-transportvliegtuig van Defensie uit Soedan vertrokken met aan boord evacuees van verschillende nationaliteiten, waaronder Nederlanders. Het toestel vliegt op dit moment terug naar Jordanië. Ook met vluchten van andere landen konden Nederlanders vertrekken. Waar mogelijk evacueren Nederland en andere EU-lidstaten elkaars burgers. Nederlandse en Europese militairen en medewerkers van Buitenlandse Zaken hebben de evacuaties in goede banen geleid. 

De evacuatie is ter plaatse uitgevoerd door Nederlandse mariniers. Snelle Consulair Ondersteunings Teams (SCOT’ers) van Buitenlandse Zaken wachten de evacuees op in Jordanië en Djibouti. Dit zijn speciale teams om wereldwijd Nederlanders in noodsituaties te helpen.

De afgelopen dagen werden de mogelijkheden voor een evacuatie van Nederlanders uit Soedan verkend. Zondag werd duidelijk dat er ’s avonds een tijdsslot beschikbaar zou komen. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken bracht de Nederlanders in Soedan hiervan op de hoogte en hield intensief contact met hen over verplaatsing naar de luchthaven. 

De uit Soedan geëvacueerde mensen worden later naar Nederland gebracht door de Nederlandse overheid. Defensie en Buitenlandse Zaken werken intussen verder aan het evacueren van mensen die nog niet op de eerste vlucht uit Soedan zaten.

Een aantal Nederlanders in Soedan gaf zondagavond aan nu niet mee te willen of kunnen gaan met de evacuatie. Voor sommigen geldt dat ze familie niet willen achterlaten in Soedan. Anderen geven aan dat ze niet bij het vliegveld kunnen komen omdat ze geen vervoer hebben. Ook de slechte veiligheidssituatie in de hoofdstad Khartoum is voor een aantal Nederlanders reden om nu niet te verplaatsen.

De evacuaties van dit moment zijn niet zonder risico. Nederlanders moeten zelf afwegen of ze daar van gebruik willen en kunnen maken. Het is niet te voorspellen hoe lang het mogelijk blijft om mensen te evacueren uit Soedan.