Alberto Stegeman: schokkende intimidatie en mishandeling op zorgboerderij

In de uitzending van zondagavond schonk Alberto Stegeman aandacht aan de verschrikkelijke en onmenselijke misstanden op zorgboerderij Aurora Borealis in het Groningse Wedde. Alberto en zijn team startten het onderzoek naar aanleiding van noodkreten door enkele oud-medewerkers. Gehandicapte bewoners zouden op de zorgboerderij al jarenlang worden mishandeld. Een collega van Alberto heeft hierop gebeld naar de leiding van de zorgboerderij en gesolliciteerd, waarop zij undercover kon gaan bij Aurora Borealis en voor het programma 'Undercover in Nederland' met de verborgen camera tal van 'weerzinwekkende misstanden' vast kon leggen.

Inmiddels is deze zorgboerderij gesloten, naar aanleiding van onder meer de bewijzen die Alberto en zijn team hebben overhandigd aan justitie en de aangiftes en meldingen van oud-medewerkers. De gehandicapte bewoners zijn elders op een veiliger lokatie ondergebracht en er zijn in totaal zes mensen aangehouden. Die strafzaak volgt nog.

Eerdere berichten bij Inspectie Jeugd en Gezondheid:
De inspectie was woensdag 14 december onaangekondigd bij Aurora Borealis. Er woonden toen 10 cliënten met een (ernstige) verstandelijke of meervoudige beperking. De inspectie had ook informatie van de politie over de situatie bij Aurora Borealis. Bovendien kon de inspectie nog niet uitgezonden filmbeelden bekijken van het televisieprogramma Undercover in Nederland van Alberto Stegeman.

Vooral voor 2 cliënten was de zorg al lang en voortdurend onveilig. In de zorg die zij kregen was sprake van ontoelaatbare praktijken en structurele tekortkomingen. Dit bracht ernstige schade toe aan de kwaliteit van hun bestaan. De inspectie greep daarom met een bevel onmiddellijk in waar het ging om deze 2 cliënten.

Uit alle informatie bleek dat Aurora Borealis niet aan de normen voor goede en veilige zorg voldeed:

  • De cliënten werden respectloos behandeld en kregen niet de ondersteuning die zij nodig hebben.
  • De zorgverleners namen de methoden over die de bestuurders van Aurora Borealis hen aanleerden en waren niet kritisch over straffen en het effect daarvan op de cliënten.
  • Er was geen systeem om alle incidenten tegen het licht te houden. Er was geen extern deskundige betrokken die de zorgverleners en de bestuurders scherp houdt
  • Aurora Borealis had niet de kennis en deskundigheid voor de zorg die de cliënten nodig hadden. Er was ook geen gedragsdeskundige bij de zorg betrokken, ondanks de hoge indicaties voor complexe zorg.
  • De cliënten kregen straffen die neerkwamen op lichamelijke en geestelijke mishandeling. In de rapportage van de inspectie staan situaties die de inspectie zelf heeft geconstateerd of heeft gelezen in informatie van de politie.

Aurora Borealis moest alle zorg stoppen en meewerken aan de overdracht van alle cliënten aan andere zorgaanbieders, uiterlijk op 9 februari. Pas als de inspectie oordeelt dat Aurora Borealis aan alle normen voor goede en veilige zorg voldoet, mag Aurora Borealis weer zorg leveren. De aanwijzing van de inspectie is op 11 januari gegeven en zou een week later gepubliceerd worden. Maar Aurora Borealis heeft gebruik gemaakt van de mogelijkheid bij de rechter een voorlopige voorziening tegen openbaarmaking van de aanwijzing te vragen. De rechter heeft dat verzoek van de zorgboerderij afgewezen. Daarom publiceert de inspectie pas nu een zakelijke weergave van de aanwijzing en de rapportage die daarbij hoort.

WAARSCHUWING: hoewel de beelden van de mishandelingen en intimidatie door Stegeman zijn geblurd, gaat onderstaande video door het gegil van de gehandicapte bewoners en de dreigementen en minachtende taal van de 'verzorging' door merg en been. 

(deze redacteur heeft de video dan ook niet afgekeken)