Baanrenners Havik en Hoppezak sluiten Nations Cup af met tweede plek

In het Canadese Milton is de derde en laatste Nations Cup-week in het baanwielrennen van dit jaar afgesloten. Er stonden nog wat Nederlanders aan de start, terwijl het peloton zich nu alvast op kan gaan maken voor het volgende grote internationale evenement: het wereldkampioenschap in Glasgow in augustus.

Koppelkoers mannen
Nederland had twee ijzers in het vuur: Yoeri Havik en Vincent Hoppezak namens Beat Cycling en Jan Willem van Schip met Philip Heijnen voor de nationale ploeg. Het tweede duo scoorde alleen in de slotfase en moest genoegen nemen met plek zeven, maar de Beat-rijders deden het uitstekend. Ze scoorden vroeg, deden het daarna wat rustiger aan, maar met een sterke eindfase pakten ze een prima tweede plek. De winst was voor Ivo Oliveira en Iuri Leitão voor Portugal, met de Fransen Thomas Boudat en Benjamin Thomas op de derde plek.

Sprint mannen
Geen Nederlanders en dus lag de weg open voor de rest. Dat leverde een toch wel wat verrassende winnaar op, hoewel Nicholas Paul al de nodige jaren bij de mondiale (sub)top hoort. De Trinbagoniaan rekende in de finale in twee heats overtuigend af met de Pool Mateusz Rudyk, nadat de Australiër Matthew Richardson met 2-0 te sterk was voor de Maleisiër Muhammad Shah Sahrom in de strijd om plek drie.

Keirin vrouwen
Voor het thuisland opende Lauriane Genest de sprint in de finale, maar Alessa-Catriona Propster kwam er overheen en pakte met overmacht de overwinning namens Duitsland. Genest finishte als tweede, voor de Colombiaanse Martha Bayona, maar de Canadese hield in de laatste ronde haar lijn niet en werd teruggezet in de uitslag, waardoor plek drie naar de Britse Katy Marchant ging.

Omnium vrouwen
Maike van der Duin begon degelijk met een zesde plek op de scratch, gevolgd door een tactisch goede tweede plek op de tempokoers en plek negen op de afvalkeors. In de afsluitende puntenkoers kon ze niet echt meer wat punten sprokkelen, waardoor het bij een vijfde plek bleef. De winst was voor de oppermachtige Britse Katie Archibald, die de eerste drie onderdelen allemaal won en ook op de puntenkoers ongenaakbaar was. De Italiaanse Elisa Balsamo werkte zich daar nog knap op naar de tweede plek, voor de Amerikaanse Jennifer Valente.