NPO vraagt OCW voorlopige erkenning Ongehoord Nederland in te trekken

De Raad van Bestuur van de NPO vraagt staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur en Media om de voorlopige erkenning van omroep Ongehoord Nederland (ON!) in te trekken. Dit schrijft de NPO in een brief aan de staatssecretaris. Ondanks drie opgelegde sancties - onder meer wegens stelselmatige overtredingen van de Journalistieke Code NPO - geeft ON! nog steeds onvoldoende uitvoering aan de bereidheid tot samenwerking binnen het publieke omroepbestel. Daardoor kan de NPO niet meer volledig aan haar wettelijke taak voldoen. De NPO ziet nu geen andere mogelijkheid meer dan over te gaan tot het uiterste middel dat de wetgever de NPO heeft toegekend; een verzoek aan de staatssecretaris Cultuur en Media om de voorlopige erkenning in te trekken.

De NPO stelt in het verzoek dat zij als sturings- en samenwerkingsorgaan voor de uitvoering van de publieke mediaopdracht op landelijk niveau ‘ernstig in haar taakuitvoering wordt belemmerd’. De Raad van Bestuur van de NPO vraagt staatssecretaris Uslu daarom op te treden. “De NPO kan haar taken alleen vervullen als de omroepen tot de vereiste samenwerking bereid zijn”, zo staat in het verzoek van de NPO aan de staatssecretaris.

De Raad van Bestuur van de NPO heeft vandaag ook bekendgemaakt dat aan ON! een derde financiële sanctie van 131.885,18 euro is opgelegd, omdat de omroep tijdens het tweede seizoen van het programma Ongehoord Nieuws opnieuw stelselmatig de Journalistieke Code NPO heeft overtreden.

In het verzoek aan de staatssecretaris Cultuur en Media schrijft de NPO verder: “De wijze waarop ON! participeert in de samenwerking ten behoeve van de landelijke publieke mediadienst brengt de integriteit van het bestel en de uitvoering van de wettelijke taakopdracht ernstig in gevaar. De positie van ON! belemmert de samenwerking tussen de omroepen die voor de aan de NPO opgedragen wettelijke taak noodzakelijk is. Voorts wil ON! in haar programma's de Journalistieke Code niet toepassen. Het verspreiden van onjuiste informatie op de publieke omroep en gebrekkige onafhankelijkheid en objectiviteit tasten echter het vertrouwen van het publiek in de publieke omroep als geheel aan.”

Sancties
Vorig jaar werden reeds twee sancties aan ON! opgelegd, van 84.098,19 euro en 56.065,45 euro. De eerste op 5 juli 2022 wegens stelselmatige schending van de Journalistieke Code NPO door ON! tijdens het eerste seizoen van Ongehoord Nieuws en de tweede op 20 december 2022 wegens een gebrek aan samenwerking door ON! binnen het publieke omroepbestel. Samen met de nu opgelegde derde sanctie heeft de NPO nu voor een totaalbedrag van 272.048,82 euro sancties opgelegd aan ON!.

Naast het toezien op de vereiste samenwerking in het kader van de publieke mediaopdracht, moet de NPO er volgens de Mediawet ook op toezien dat het media-aanbod van de publieke omroep voldoet aan hoge journalistieke en professionele kwaliteitseisen. Er is nu voor de Raad van Bestuur van de NPO - na het opleggen van drie sancties en het zonder gewenst resultaat uitvoeren van een verbeterplan door ON! - geen andere mogelijkheid meer dan de staatssecretaris Cultuur en Media te vragen de voorlopige erkenning in te trekken. Dit is het uiterste middel dat de wetgever de NPO heeft toegekend.

Het verzoek aan de staatssecretaris wordt openbaar gemaakt zodra dit formeel mogelijk is.