Ouders houden kinderen jarenlang gevangen en ge´soleerd

De Catalaanse politie, Mossos d'Esquadra, onderzoekt een zaak waarin ouders hun eigen kinderen jarenlang gevangen hielden en isoleerden in woningen in Matadepera (Barcelona) en Arbúcies (Girona). De twee kinderen, nu volwassen, hadden geen toegang tot televisie of internet, geen contact met mensen buiten hun familie, geen scholing en geen documentatie die hun bestaan bevestigde.

De zaak kwam aan het licht op 1 maart, toen de 24-jarige dochter wist te ontsnappen na een ruzie met haar vader en om hulp vroeg bij de buren. Ze vertelde haar verhaal, en de buren brachten haar naar het lokale politiebureau om aangifte te doen. De vrouw en haar 18-jarige broer zouden alleen het huis uit zijn gegaan om samen met hun ouders boodschappen te doen. Ze sprak Catalaans, maar had geen formele scholing of diploma's, en haar ouders hadden haar ook verboden om televisie te kijken, sociale media te gebruiken of haar rijbewijs te halen.

Toen de politie contact opnam met de vader, een 58-jarige man afkomstig uit Nederland, beweerde hij dat zijn dochter psychiatrische problemen had en onder behandeling was van haar oom, een psychiater. Er was echter geen medisch dossier om dit te bevestigen. Bij het bezoeken van het afgelegen huis waar de ouders woonden, konden zij ook geen documentatie overhandigen die het bestaan van de kinderen bevestigde. De ouders beweerden dat dit niet nodig was omdat de moeders zus, een kinderarts, voor hen zorgde.

De politie ontdekte dat de kinderen geen identiteitsbewijzen hadden, nooit naar school waren gegaan of medische zorg hadden ontvangen. Officieel bestonden zij niet. De zaak is nu in handen van de rechtbank van Santa Coloma de Farners. De ouders worden ondervraagd voor vermeende kindermishandeling, voortdurend huiselijk geweld en verwaarlozing. Hoewel de kinderen meerderjarig zijn, hebben zij geen recht op sociale hulp of voogdij, omdat ze nooit naar school zijn geweest of gesocialiseerd hebben.