Amsterdam wordt dumpplaats Romeins afval

Amsterdam komt Rome te hulp door wekelijks 900 ton huisvuil uit de Italiaanse hoofdstad te verwerken. Vanaf april zal Rome het afval per trein naar Nederland sturen.

De noodoplossing is het resultaat van langdurige onderhandelingen tussen de Romeinse vuilophaaldienst AMA en de gemeente Amsterdam. Rome betaalt Amsterdam 200 euro per ton huisvuil, wat neerkomt op een wekelijkse uitgave van 180.000 euro.

Rome worstelt al jaren met een groeiend afvalprobleem, veroorzaakt door een gebrek aan verwerkingscapaciteit en het sluiten van de Malagrotta-vuilnisbelt in 2013. Na het mislukte afvalbeleid van voormalig burgemeester Virginia Raggi, heeft de huidige burgemeester Roberto Gualtieri plannen voor een verbrandingsoven annex elektriciteitscentrale weer op de agenda gezet. Deze installatie zal echter pas op zijn vroegst in 2026 gereed zijn.

In de tussentijd zal Amsterdam een deel van het Romeinse afval verwerken, waardoor de druk op de straten van Rome enigszins wordt verlicht. Hoe milieuvriendelijk dit hele project is is niet duidelijk.