Nashville: bodycambeelden van opsporen en neerschieten schutter basisschool

In de Amerikaanse staat Nashville heeft een jonge vrouw een bloedbad veroorzaakt op een Christelijke basisschool. De zwaarbewapende 28-jarige vrouw schoot drie kinderen en drie volwassenen dood op een school in Nashville, Tennessee.

De schutter, gewapend met twee semi-automatische geweren en een pistool, werd uiteindelijk doodgeschoten door politieagenten die arriveerden. Ze laat een 'manifest' achter en er werden ook plattegronden gevonden. President Biden reageerde geschokt en riep op tot aanscherping van de wapenwetten.

Update 20.45 uur: De politie van Nashville heeft bodycambeelden vrijgegeven van de zoektocht naar een schutter door gewapende politie een christelijke school in Nashville. Op de beelden is te zien hoe agenten klaslokalen en badkamers doorzoeken op zoek naar de schutter terwijl het noodalarm afgaat. De verdachte is ter plekke neergeschoten en gedood door wetshandhavers.

Update 11.30 uur: De politie heeft bewakingsbeelden vrij gegeven waarop te zien is hoe de aanvaller door glazen deuren schiet en door de gangen van de school loopt met een semi-automatisch geweer in de aanslag. Hale droeg een zwart vest over een wit T-shirt, een camouflagebroek en een rode baseballpet.

De politie verklaarde dat rechercheurs denken dat de schietpartij voortkwam uit "enige wrok" die de verdachte koesterde "omdat hij als jongere naar die school moest". Politiechef Drake specificeerde niet de aard van die vermeende wrok, noch of het iets te maken had met de genderidentiteit van de verdachte of de christelijke geaardheid van de school. Drake zei dat de school een bewust doel was van de schietpartij, maar dat de slachtoffers willekeurig zijn gekozen.

De slachtoffers zijn geïdentificeerd als Evelyn Dieckhaus, Hallie Scruggs en William Kinney, allen 9 jaar oud, samen met de personeelsleden Mike Hill, 61, een schoolbewaarder, Cynthia Peak, 61, een vervangende leerkracht, en Katherine Koonce, 60, die op de website van het Verbond staat vermeld als "hoofd van de school".

De Metropolitan Nashville Police Department ontving gisteren vanaf 10:13 uur telefoontjes over een schutter in de school, en agenten die ter plaatse kwamen meldden dat ze schoten hoorden vanaf de tweede verdieping van het gebouw. Twee agenten van een vijfkoppig team schoten op de aanvaller in de lobby en de verdachte werd om 10.27 uur doodverklaard.

Op staatsniveau heeft Tennessee in 2021 de vergunningsplicht voor het dragen van een verborgen wapen afgeschaft en staat het nu iedereen van 21 jaar en ouder toe een vuurwapen te dragen, openlijk of verborgen, zonder vergunning, zolang ze legaal het wapen mogen kopen.

Het bezit van een pistool is in Tennessee wel verboden voor iedereen die veroordeeld is voor een misdrijf waarbij geweld of drugs in het spel zijn.

De Covenant School, opgericht in 2001, is een onderdeel van de Covenant Presbyterian Church in de Green Hills buurt van Nashville en heeft ongeveer 200 leerlingen. Ze geven les vanaf de kleuterleeftijd tot en met zesde klassers, in 2022 heeft de school een trainingsprogramma gevolgd hoe te handelen bij een schietpartij op school.

Eerdere berichtgeving: Onderzoekers evalueren momenteel materiaal dat informatie kan geven over het motief van de schutter. "We hebben een manifest, we hebben enkele geschriften die betrekking hebben op deze dag, op dit incident, wat we onderzoeken", zei politieagent John Drake op een persconferentie. Op de plattegronden van de christelijke particuliere school stonden onder meer bewakingscamera's en ingangen aangegeven. De schutter was volgens de politie een oud-leerling van de school. 

Volgens de politie is de dader een 28-jarige vrouw uit Nashville die zich identificeert als man (genderdysfoor). Al het andere over de persoonlijke geschiedenis en of er een verband is met het misdrijf is nog niet bekend. "Er is momenteel een theorie wat we later misschien kunnen delen, maar die is niet bevestigd", zei Drake. Volgens de politie had de vrouw haar wapens, twee aanvalsgeweren en een pistool legaal verkregen.

De Amerikaanse president Biden zei in Washington dat alles moet worden gedaan om wapengeweld te voorkomen. Hij riep het Congres opnieuw op om een door hem voorgestelde wijziging van de wapenwet goed te keuren.

Biden bevestigde bij een toespraak dat veel van de gewonden er slecht aan toe zijn en het waarschijnlijk niet zullen redden. "Het is ziek", zei de president.