'Kombinierer' Riiber sluit winter af met dubbele zege, Lamparter pakt eindwinst

In het Finse Lahti is de afgelopen dagen een einde gemaakt aan het World Cup-seizoen op de noordse combinatie. Er stond nog een teamsprint op het programma, met teams van twee mannen, en twee individuele wedstrijden.

Teamsprint
Het schansspringen werd gedomineerd door de Oostenrijkers: Stefan Rettenegger en Johannes Lamparter (Oostenrijk-1) waren het best en werden gevolgd door het Oostenrijk-2 van Lukas Greiderer en Franz-Josef Rehrl, die het langlaufen zes seconden later mochten beginnen. De Noren Jørgen Gråbak en Jarl Magnus Riiber mochten na twaalf seconden beginnen, gevolgd door Duitsland-1 met Vinzenz Geiger en Julian Schmid (+0:24) en Frankrijk-1 met Matteo Baud en Laurent Muhlethaler (+0:29). Gevaar leek verder nog te kunnen komen van Noorwegen-2 met Andreas Skoglund en Espen Andersen (+0:47), Eero Hirvonen en Ilkka Herola namens Finland-1 (+1:01) en Duitsland-2 met Jakob Lange en Johannes Rydzek (+1:08).

Langlaufend voegden de twee Oostenrijkse teams en Noorwegen-1 zich snel bij elkaar, Duitsland-1 en Frankrijk-1 kwamen ook in de buurt en sloten in de vierde van tien ronden aan - de rest volgde op een minuut en leek kansloos. In zijn derde rondje maakte Rettenegger een flinke fout, waardoor Lamparter in de ronde erna extra gas moest geven om weer aan te haken, wat wel lukte. Rettenegger moest er in zijn laatste ronde echter alsnog af, waardoor er nog vier teams om de zege streden. Rehrl had het ook erg zwaar om bij te blijven, dus ook het tweede Oostenrijkse team zat in de problemen.

De laatste ronde werd ingezet door Riiber, Geiger en Muhlethaler, met Greiderer die weer aanhaakte en Lamparter die te ver weg zat. Op de voorlaatste klim moest Greiderer er alsnog weer af, waarna Riiber de eindsprint opende. Alleen Geiger kon volgen en met een machtige sprint ging de Duitser er voorbij: winst voor Geiger en Schmid, vóór Riiber en Gråbak en met Muhlethaler en Baud op een zeer knappe derde plek, voor de twee geklopte Oostenrijkse teams.

Individueel 1
Schansspringend was de Est Kristjan Ilves de beste, hij sprong negen seconden langlaufvoorsprong bij elkaar ten opzichte van de Japanner Ryota Yamamoto. De eerste echt rapper langlaufer was de Noor Jarl Magnus Riiber, die na 22 seconden op pad mocht, pas op 51 seconden gevolgd door de Oostenrijker Franz-Josef Rehrl en kort daarop de Fransman Laurent Muhlethaler. De verschillen na de sprongen waren vrij fors, maar onder meer de Duitser Terence Weber (+1:19), de Noor Jens Lurås Oftebro (+1:30) en Ilkka Herola uit Finland (+1:34) konden eventueel nog hopen op een goed resultaat.

Op de langlaufski's kwam Riiber na een kilometer of drie bij koploper Ilves, terwijl Yamamoto bijgehaald werd door Rehrl en Muhlethaler. Riiber bleef lange tijd bij Ilves en leek weinig zin te hebben om vroeg aan te vallen, dus wachtte hij tot de slotkilometer. De Noor ging er vandoor en sprintte zeer overtuigend naar de winst, terwijl Oftebro en Herola in de achtervolgende groep de sprint openden. Daarin was de Noor net even te sterk, hij ging er met het podium vandoor, Herola greep er net naast.

Individueel 2
Riiber was dit keer de beste op de schans, de geschiedenis leert dat hij dan ook erg lastig van de overwinning af te houden zal zijn. Muhlethaler mocht na 21 seconden vertrekken, gevolgd door Ilves (+0:28), Rehrl (+0:36) en Oftebro (+0:48). Die leken ook te gaan bepalen hoe de top-5 eruit zou gaan zien, want de eerstvolgende potentiële concurrentie volgde pas na bijna twee minuten, met Jørgen Gråbak (+1:50) en Johannes Rydzek (+1:51).

Muhlethaler, Ilves en Oftebro voegden zich op de langlaufski's snel samen, Rehrl kon daar niet aanhaken. Op een seconde of twintig van Riiber moest Muhlethaler afhaken bij Oftebro en Ilves, die het gat naar Riiber zowaar flink aan het verkleinen waren. Ilves moest er vroeg in de slotronde af bij Oftebro, die inderdaad aansloot bij Riiber - Ilves kwam daarna ook weer terug voor de slotkilometer. Op het laatste klimmetje sloeg Riiber echter gewoon weer toe en met overmacht ging hij alsnog naar de overwinning, voor Oftebro en Ilves. Daarna was het nog even wachten op de binnenkomst van Eric Frenzel: de Duitser finishte als 39e onder een erehaag, het was de laatste wedstrijd voor de vijfvoudig eindwinnaar van de World Cup, de winnaar van zeven olympische medailles - waaronder drie keer goud - en achttien WK-medailles, waarvan zeven keer goud.

Eindstand
Na de eerste individuele wedstrijd was de eindzege in de World Cup al binnen voor de Oostenrijker Johannes Lamparter, die in Lahti bleef steken op een elfde en veertiende plek. Oftebro kwam nog in de buurt, maar eindigde als tweede, voor de Duitser Julian Schmid. Riiber domineerde weliswaar, hij moest ook een hele rits wedstrijden laten schieten wegens ziekte en werd daardoor vierde in de eindstand.