Velzeboer ook de beste op 1.000 meter. Schulting valt buiten de medailles

Xandra Velzeboer heeft na haar wereldtitel op de 500 meter ook de 1.000 meter gewonnen. Suzanne Schulting, die als vierder over de streep kwam, werd niet veel later gediskwalificeerd vanwege een duw.

Na het succes op zaterdag waar Suzanne Schulting het goud pakte op de 1.500 meter en Xandra Velzeboer de beste was op de 500 meter. Ook op zondag was er nieuw succes voor de Nederlandse dames op de 1.000 meter.

In de finale wachtte Velzeboer en Schulting in eerste instantie af, waarna Velzeboer met vier rondes te gaan de leiding nam, terwijl er geen ruimte was voor Schulting die daarbij in de fout ging, waarvoor ze later een straf kreeg. Velzeboer versnelde toen ze de leiding had en niemand kon de pas 21-jarige shorttrackster volgen en ze reed naar haar tweede wereldtitel tijdens dit wereldkampioenschap. Ze won voor de Zuid-Koreaanse Choi Min-jeong en de Canadese Courtney Sarault.

Bij de mannen ging de winst naar de Ji Won Park. De Zuid-Koreaan maakte het voor het thuispubliek helemaal waar. In de finale reed de topfavoriet, die ook al de beste was op de 1.500 meter, onbedreigd naar zijn tweede wereldtitel. Hij won voor Stijn de Smet, de eerste medaille voor België op dit WK. De Canadees Steven Dubois werd derde.