Biatleten BÝ en ÷berg met groot machtsvertoon naar achtervolgingszeges

De World Cup biatlon komt deze week in actie in het Sloveense Pokljuka, waar eerder de sprints al werden afgewerkt. Zaterdag stonden de achtervolgingen op het programma, waarbij de startlijsten bestonden uit de uitslag van de sprint - vier schietbeurten dit keer.

Vrouwen
Als winnares van de sprint mocht de Zweedse Elvira Öberg als eerste vertrekken, op zeven seconden gevolgd door Julia Simon uit Frankrijk en met de Italiaanse Dorothea Wierer en de Slowaakse Paulina Fialkova op 18 en 26 seconden. In de problemen kwam Öberg eigenlijk nooit: zo nu en dan kwamen er een paar in haar beurt voorafgaand aan het schieten, maar de Zweedse raakte alle twintig schijven en hield de concurrentie zo constant af tot en met de finish.

Öberg pakte dus de winst, de overige drie uit de top-4 streden om de rest van de podiumplaatsen, met ook nog de Tsjechische Marketa Davidova en Ingrid Landmark Tandrevold uit Noorwegen, die na schietbeurt vier afhaakte. Uiteindelijk was het Wierer die bij de vierde schietbeurt toe kon slaan en met één misser tweede werd, voor Simon en haar twee missers. Fialkova greep net naast een eerste podiumplek in lange tijd en werd vierde, voor Davidova.

Mannen
Als ruime winnaar van de sprint mocht de Noor Johannes Thingnes Bø ver voor de rest vertrekken, waarbij de rest aangevoerd werd door broer Tarjei Bø. Bij de tweede en derde schietbeurt liet Johannes een schijf staan, maar in de problemen kwam hij geen moment en met meer dan een minuut voorsprong was de zeer overtuigende tigste zege van dit seizoen alweer een feit.

Tarjei Bø, landgenoot Sturla Holm Lægreid, de jonge Italiaan Tomasso Giacomel en de World Cup-winnaar van vorig seizoen, de Fransman Quentin Fillon Maillet, vochten om de overige podiumplaatsen. Na de derde schietbeurt leken Fillon Maillet en Giacomel dat te gaan bepalen, maar de Italiaan liet twee schijven staan bij de laatste schietbeurt. Fillon Maillet hield het bij één misser en kon een sterke aanval van Tarjei Bø afslaan: de Fransman werd tweede, voor de Noor, en met Lægreid en de toch weer indrukwekkende Giacomel op vier en vijf.