Wagner-baas: 'Ik wil Bakhmut veroveren vanwege de tunnels'

De oprichter van de Russische huurlingengroep Wagner, Yevgeny Prigozhin, wil het kleine Oekraïense stadje Bakhmut in Donetsk veroveren vanwege de enorme tunnelsystemen die daar aanwezig zijn, hierin kunnen troepen en tanks zich verschuilen.

"De kers op de taart is het mijnsysteem van Soledar en Bakhmut, dat eigenlijk een netwerk van ondergrondse steden is", legt Prigozhin uit op Telegram. "Niet alleen biedt het plaats aan een grote groep mensen op een diepte van 80-100 meter, maar er kunnen ook tanks en pantserwagens in voortbewegen." In deze tunnels liggen sinds de Eerste Wereldoorlog wapens opgeslagen. Backmut is een belangrijk logistiek centrum met unieke verdedigingsmogelijkheden. 

Het Russische leger en de Wagner-groep proberen al vijf maanden Bakhmut in Oost-Oekraïne in te nemen. Sommige westerse militaire experts hebben hun verbazing uitgesproken over de zware Russische verliezen en de mogelijkheid dat Oekraïense troepen zich eenvoudig kunnen terugtrekken naar nabijgelegen nieuwe verdedigingsposities als er een Russische overwinning plaatsvindt. Het zou dus als een Pyrrusoverwinning te beschouwen zijn.

Amerikaanse bronnen zeiden donderdag dat Prigozhin om commerciële redenen de controle over de zout- en gipsmijnen in de regio wil overnemen. De vermeende militaire mogelijkheden van de ondergrondse voorzieningen rondom Bakhmut werd niet genoemd.

Bakhmut wordt door de Russische kant Artjomowsk genoemd. Het is bekend dat een tunnelstelsel voor mijnwinning zich over meer dan 160 kilometer in de regio uitstrekt. In vredestijd werden er onder meer concerten en voetbalwedstrijden gehouden in een grote ondergrondse zaal.