Langlaufster Karlsson wint Tour de Ski en stort in, Klæbo houdt stand

In het Italiaanse Val di Fiemme wordt zondag de laatste etappe afgewerkt van de Tour de Ski, de jaarlijkse etappewedstrijd in het langlaufen. Dat gebeurt met een monsterlijke slotetappe, waarin de finish bovenop de ongenadig steile Alpe Cermis ligt.

Vrouwen
Frida Karlsson schopte het voor het eerst tot de laatste etappe, waar ze als klassementsleidster aan begon. De Zweedse moest 1:12 minuten verdedigen op de Noorse Tiril Udnes Weng, die op haar beurt op moest letten op de Finse Kerttu Niskanen (+1:37). De Duitse Katharina Hennig was op 2:00 minuten mogelijk nog een uitdaagster voor het podium, met de Amerikaanse Rosie Brennan (+2:28) en de Noorse Lotta Udnes Weng (+2:37) daar weer achter.

In de eerste vlakke kilometers was het vooral een kwestie van opwarmen, waarna het voor de slotfase begon met de vreselijk steile Alpe Cermis-klim. Na een paar minuten serieus klimmen begon Karlsson het tempo op te voeren en kreeg ze Heidi Weng mee, terwijl Hennig gelost was. De Franse klimgeit Delphine Claudel voegde zich bij de twee koplopers en viel zelfs aan, na een struikelpartij van Karlsson en Weng.

Met nog 800 meter te gaan hadden Claudel en Heidi Weng een mooie voorsprong op Niskanen, die Tiril Weng gelost had - Karlsson zat daar weer achter en vocht zich helemaal leeg om niet totáál op te blazen. Claudel liep in de slotfase weg en schreef historie: de zevende podiumplaats ooit voor een Franse vrouw in de World Cup, en de eerste zege ooit, nadat Claudel zelf in de voorgaande twee jaren al derde werd op de Alpe Cermis.

Heidi Weng finishte als tweede, terwijl Niskanen nog geklopt werd door de verrassende Amerikaanse Sophia Laukli, wiens landgenotes Jessie Diggins en Brennan de top-6 completeerden. Tiril Weng bolde als tiende over de meet en verloor plek twee in het klassement aan Niskanen, terwijl een totáál leeggestreden Karlsson als vijftiende over de finishlijn plofte, nog wel genoeg om de eindzege binnen te halen. Ze had wel lang medische hulp nodig, en zelfs bijna twintig minuten later was ze er bij de podiumceremonie niet bij.

Het duurde even, maar uiteindelijk kwam er voorzichtig positief nieuws: volgens een woordvoerder van het team was Karlsson bij kennis en zat ze in de medische tent soep te drinken en met de artsen te praten, terwijl ze er weer wat bovenop begon te komen.

Mannen
De Noor Johannes Høsflot Klæbo stond aan de leiding in het klassement, wat niet gek was: de titelverdediger won álle zes etappes tot aan de slotdag. De Zweed Calle Halfvarsson stond op 1:02 minuten, voor de Noor Pål Golberg (+1:14). Op 1:27 minuten stond de Italiaan Federico Pellegrino, maar vooral de Noorse kilometervreters Simen Hegstad Krüger (+1:45), Hans Christer Holund (+2:02) en Didrik Tønseth (+2:02) waren gevaarlijk voor het podium - net als eventueel Sjur Røthe, tiende op 2:28.

De groep bleef op het vlakke stuk samen, maar zodra het omhoog ging werd de achterdeur geopend. Halfvarsson was het eerste voorname slachtoffer en raakte zijn podiumplek in rap tempo kwijt. Voorin voerden Krüger en Holund het tempo op en met nog een fors stuk klimwerk te gaan, moest Holund lossen. Krüger had inmiddels 35 seconden voorsprong op Klæbo, op wie Krüger 1:45 goed moest maken - een lastige opgave, maar met een topdag wellicht niet volledig onmogelijk.

Krüger trok sterk door en pakte de overwinning, vijf tellen voor Holund. De Fransman Jules Lapierre hield Røthe nog net achter zich en pakte zijn allereerste podiumplek in de World Cup. Friedrich Moch uit Duitsland werd vijfde en als zesde bolde Klæbo over de finish: 45 seconden na Krüger en dus was de eindzege definitief binnen. Halfvarsson en Golberg waren ver weggezakt en vielen van het Tour-podium af, waarop Krüger uiteindelijk tweede werd, voor Holund en de sterke Pellegrino.