Skiester Shiffrin evenaart Vonn met 82e zege, Braathen wint klassieker in Adelboden

's Werelds beste alpineskiërs, met name op de technische onderdelen, hebben weer een World Cup-wedstrijd afgewerkt. De vrouwen kwamen zondag in actie in het Sloveense Kranjska Gora voor een tweede reuzenslalom, de mannen werkten in het Berner Oberland in Zwitserland een slalomklassieker af op de beruchte Chuenisbärgli.

Reuzenslalom vrouwen, Kranjska Gora
In run één was Mikaela Shiffrin weer eens de beste, dit keer ging de Amerikaanse 0,24 seconden sneller naar beneden dan de Italiaanse Federica Brignone. De verrassende winnares van zaterdag, Valerie Grenier uit Canada, deed het met plek drie op 0,39 seconden wederom uitstekend en verder bleven de Italiaanse Marta Bassino (+0,73), Lara Gut-Behrami uit Zwitserland (+0,77), de Zweedse Sara Hector (+0,85) en de Slowaakse Petra Vlhova (+0,87) ook nog binnen een seconde van Shiffrin.

Vlhova opende de strijd om de podiumplaatsen door ruimschoots de leiding te pakken, Hector verloor met 0,87 seconden drie plekken. Gut-Behrami was met 0,10 seconden nog weer wat sneller, Bassino raakte met 0,19 seconden dan weer twee posities kwijt. Grenier kon haar stunt niet herhalen en zakte met 0,77 seconden drie plekken, Brignone dook met 0,20 seconden naar de leiding. Het was aan Shiffrin om het af te maken en dat deed de Amerikaanse: ze won met 0,77 seconden en evenaarde zo het recordaantal World Cup-zeges van landgenote Lindsey Vonn met 82 stuks. Alleen de Zweed Ingemar Stenmark heeft er met 86 stuks nog meer.

Slalom mannen, Adelboden
De eerste twee starters haalden de finish niet, maar Lucas Braathen deed dat zeker wel. De Noor was met een indrukwekkende run de snelste en zette de Zwitser Loïc Meillard op 0,52 seconden. Linus Strasser uit Duitsland volgde op 0,60 seconden en ook de Oostenrijker Manuel Feller (+0,82) en Braathen's eveneens nog jonge landgenoot Atle Lie McGrath (+0,94) bleven nog binnen een seconde van de leider.

Met de Italiaan Alex Vinatzer, vijftiende na run één, aan de leiding kwam McGrath naar beneden, waarbij de Noor met 0,22 seconden plek één in handen nam. Feller leverde 0,48 seconden in en zakte drie plekken weg, Strasser kwam op 0,21 van McGrath terecht, die zo zeker was van het podium - tot vreugde van het Zwitserse publiek, dat de jonge Noor in de harten had gesloten. Voor eigen publiek lukte het Meillard net niet: +0,22 seconden en samen met Vinatzer gedeeld derde, met alleen Braathen te gaan. Die hield zijn landgenoot met 0,71 seconden van het podium, maar de twee dolgelukkige Noren vierden een fraai 1-2'tje, voor Strasser.