Kimberley is echt gruwelijk nat

Het regent hevig in het noordwesten van Australië. Vooral in het noorden van de staat West-Australië is het ernstig: de nasleep van de orkaan Ellie zorgt er voor hevige regenval in de Kimberley, de noordelijkste regio van de enorme staat.

Honderden mensen zijn geëvacueerd binnen het dichtbevolkte gebied, waar vooral het grofweg 1300 zielen tellende Fitzroy Crossing en de omliggende Aboriginal-dorpen hard getroffen zijn: voorraden moeten er over worden gevlogen, want wegen zijn die kant op totaal onbegaanbaar.

De minister van Noodhulpdiensten van West-Australië, Stephen Dawson, noemt de overstroming in de Kimberley een 'once in a century'-gebeurtenis, iets wat hooguit eens in de eeuw voorkomt, en zeker de ergste in de recente geschiedenis van zijn staat. "Het water is overal."

De recordhoogte van de Fitzroy-rivier was 13,95 meter uit 2002, deze week werd dat verpulverd: 15,81 meter bij Fitzroy Crossing. Het lijkt erop dat de regenval in de Kimberley af begint te nemen, het noodweer verschuift richting het naar het oosten gelegen Northern Territory.