Internationale verontwaardiging na nieuwe executies Iran

De executie van twee dissidente demonstranten in Iran is internationaal veroordeeld. De vertegenwoordiger van het buitenlands beleid van de Europese Unie, Borrell, noemde het optreden van de Iraanse rechterlijke macht buitengewoon verwerpelijk. 

Het hoofd van het buitenlands beleid van de Europese Unie, Borrell, riep Teheran op om alle doodvonnissen die zijn opgelegd in verband met de protesten tegen de Iraanse overheid in te trekken. Volgens Iraanse informatie zijn er 14 doodstraffen opgelegd waarvan er nu vier zijn uitgevoerd.

Ook de VS veroordeelde de recente executies in verband met de protesten in Iran. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington sprak van schijnprocessen tegen de twee geëxecuteerde mannen. De doodstraffen zijn bedoeld om de volksprotesten de kop in te drukken, aldus een woordvoerder.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International had kritiek op de oneerlijke rechtsgang. De Iraanse mensenrechtenorganisatie zei dat de twee geëxecuteerde mannen zijn gemarteld. De Iraanse rechterlijke macht hield de twee demonstranten verantwoordelijk voor de dood van een lid van de Revolutionaire Garde, deze man stierf tijdens de protesten tegen het leiderschap van de Islamitische Republiek.

Teheran benoemt nieuwe controversiële politiechef

Ondertussen werd een verandering aan de top van het Iraanse veiligheidsapparaat bekend. Zoals het persbureau Isna meldt, is de politiechef van het land, Ashtari, ontslagen door het staatshoofd, Khamenei. Opvolger is generaal Radan, die in 2010 door de VS en later door de EU gesanctioneerd werd wegens mensenrechtenschendingen.