Bolsonaro-aanhangers draaien door en bestormen Congres

Begin januari, het lijkt wel een effect te hebben op aanhangers van een bepaald type politicus. In de VS was het op 6 januari 2021 raak, toen fans van oud-president Donald Trump het Capitool in Washington bestormden, vandaag is het 'feest' in Brasilia.

In de Braziliaanse hoofdstad hebben doorgedraaide aanhangers van de in oktober bij de verkiezingen verslagen oud-president Jair Bolsonaro toegeslagen. Met vele duizenden zijn ze wederom op de been gekomen en dit keer is men het Nationaal Congres binnengevallen, het Senaatsgebouw van Brazilië. Ook het presidentieel paleis ligt onder vuur, hoewel de kersverse president Lula niet aanwezig is: hij is in São Paulo vanwege zwaar noodweer daar.

Bolsonaro werd eind oktober bij de verkiezingen verslagen en toonde zich sindsdien nauwelijks nog in het openbaar, terwijl zijn aanhangers - net als hun held - weigerden de nederlaag te erkennen. Honderden snelwegen werden geblokkeerd, maar dat was inmiddels voorbij. Afgelopen week, kort voor Lula het stokje overnam, vluchtte Bolsonaro naar de VS, omdat hij in Brazilië naar alle waarschijnlijkheid vervolgd gaat worden wegens onder meer corruptie.

Update 22.15 uur
Lula heeft in een toespraak laten weten vanavond nog terug te keren naar Brasilia. Ook heeft hij, op aanvraag van de gouverneur van het Federale District waar Brasilia onder valt, besloten dat een soort staat van beleg wordt afgekondigd. Het leger neemt daarmee bepaalde politietaken over en de federale overheid zal tot het eind van de maand de macht hebben.

Saillant detail is overigens dat veel van de terroristen het congresgebouw bestormden, terwijl ze 'Ladrão' riepen: 'dief', hun bijnaam voor Lula. Terwijl ze dat deden, stalen ze de hele boel leeg.