Noren domineren teamwedstrijd op noordse combinatie, maar Lamparter wint individueel

heywoodu

De World Cup in de noordse combinatie komt deze week in actie in Estland en wel in Otepää, waar men - in tegenstelling tot in bijvoorbeeld Duitsland en Oostenrijk - nauwelijks last heeft van hoge temperaturen en sneeuwgebrek. Vrijdag werd al een landenwedstrijd afgewerkt, zaterdag volgden de individuele massastarts.

Gemengde landenwedstrijd
Met Jenny Nowak, Manuel Faisst, Julian Schmid en Nathalie Armbruster deden de Duitsers het op de schans het best. Het zat echter wel dicht bij elkaar, want op zes seconden volgde het Noorse team met Ida Marie Hagen, Jørgen Gråbak, Jens Lurås Oftebro en Gyda Westvold Hansen. Ook de twee andere podiumkandidaten zaten er goed bij: Annalena Slamik, Lukas Greiderer, Franz-Josef Rehrl en Lisa Hirner namens Oostenrijk (+0:13) en Yuna Kasai, Yoshito Watabe, Ryota Yamamoto en Haruka Kasai voor Japan (+0:25).

Op de langlaufski's kwam Oftebro al snel bij Faisst, terwijl Rehrl de aansluiting niet kon vinden. De twee koplopers gaven over aan Nowak en Hagen, doorgaans de snelste van de vrouwen, terwijl Hirner voor Oostenrijk volgde. Hagen sloeg zoals verwacht een gat en gaf door aan Hansen, terwijl Armbruster het op enige afstand overnam van Nowak. Gråbak mocht het voor de Noren afmaken, op 23 seconden gevolgd door de Duitse slotloper Schmid, die van achteren geen gevaar kende van Greiderer. Zo geschiedde: Noorwegen won wéér een teamwedstrijd, Duitsland werd op 18 seconden tweede en Oostenrijk op anderhalve minuut derde.

Massastart mannen
Ook de mannen begonnen met langlaufen, tien kilometer in hun geval, waarbij de Fin Eero Hirvonen na een ruime vijf kilometer de eerste was die een poging tot aanvallen deed. Hij werd echter teruggehaald en met een grote groep ging men de laatste ronde van 2,5 kilometer in. Daarin wist niemand een verschil te maken, dus werd er gesprint, waarbij de Noorse broers Jens en Einar Lurås Oftebro een 1-2'tje pakten. Johannes Lamparter uit Oostenrijk werd derde, voor de Duitser Fabian Riessle en de Italianen Alessandro Pittin en Raffaele Buzzi - een uitslag waarmee Jens Oftebro en Lamparter als sterke schansspringers favoriet waren.

Men sprong in omgekeerde langlaufuitslag van de schans, waarbij de Fin Ilkka Herola, twintigste op de dunne latten, de leiding pakte. Het duurde even voor iemand hem kon passeren, maar Lamparter kreeg het voor elkaar om de leiding over te nemen. Einar Lurås Oftebro zakte vervolgens 29 plekken weg, Jens Oftebro verloor tien posities en daarmee was Lamparter's vierde World Cup-zege een feit. Herola werd tweede en de jonge Oostenrijker Thomas Rettenegger pakte een derde plek, zijn eerste World Cup-podium ooit.

Massastart vrouwen
Het veld begon dit keer met vijf kilometer langlaufen, waarbij de Noorse Ida Marie Hagen, niet geheel verrassend, het tempo aanvoerde. Dat zorgde ervoor dat de grote groep beetje bij beetje kleiner werd, halverwege hingen er nog vijf dames in haar 'wiel'. Op de laatste echte klim nam de zo dominante Gyda Westvold Hansen het over en samen met Hagen sloeg ze een gat, waarna Hansen - de beste schansspringster van het stel - de sprint won en zich zo op poleposition voor de winst zette. De Sloveense Ema Volavsek werd op elf seconden derde, kort voor de Duitse Nathalia Armbruster, Lisa Hirner uit Oostenrijk en Haruna en Yuna Kasai uit Japan.

Voor het schansspringen bleek het te hard te waaien, waardoor na een paar vrouwen besloten werd om de boel af te gelasten. Op de dag voor het wedstrijdweekeinde wordt in de noordse combinatie de zogenaamde Pre-Competition Round gesprongen, om een uitgevallen schansspringronde te vervangen, maar voor een massastart mag die niet gebruikt worden en dus viel de hele wedstrijd in het water.