FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 3 januari 2023

Michael Smith wereldkampioen darts na prachtige finale tegen Van Gerwen

In het Londense Alexandra Palace is de finale van het wereldkampioenschap darts bij de PDC van start gegaan. De Nederlandse drievoudig wereldkampioen Michael van Gerwen neemt het daarin op tegen de Engelsman Michael Smith, een herhaling van de door Van Gerwen met 7-3 gewonnen finale van 2019. De winnaar van de finale wordt de nieuwe nummer één van de wereld, de wedstrijd is te kijken op Viaplay en uiteraard ook te volgen via het FOK!forum.

Set 1; 0-1
De eerste leg was voor Smith, en leg twee ging moeizaam, maar daarna kwamen de heren wat meer op gang en met onder meer een elfdarter won Van Gerwen de openingsset, waarin beide spelers alvast twee 180's lieten noteren.

Set 2; 1-1
Set twee begon al lekker, maar de derde leg was helemaal bizar: 180 Van Gerwen, 180 Smith, 177 Van Gerwen, 180 Smith...waarna Van Gerwen de dubbel-12 voor een negendarter mist, en Smith de negendarter wél gooit, om daarna ook de set te winnen.

Set 3; 2-1
Het niveau normaliseerde een beetje in de derde set, waarin Van Gerwen wel kansen kreeg. De Nederlander liet in de vierde leg een finish van 64 liggen en dat kostte hem de set, want Smith gooide 25 keurig uit.

Set 4; 2-2
In set vier zakte Smith's niveau dan een beetje in, waar Van Gerwen prima van kon profiteren. Met finishes van 90 en 83 gooide hij de stand weer gelijk, zonder dat Smith überhaupt een leg won in de set.

Set 5; 2-3
Met een 100-finish op de derde pijl kwam Van Gerwen terug van 0-1, waarna ze ook de volgende twee legs verdeelden. In de vijfde leg hadden beide heren het even flink lastig, maar Van Gerwen gaf gas en met een 59-finish maakte hij het toch weer af, om zo weer op voorsprong te komen.

Set 6; 3-3
Met een twaalfdarter zat Van Gerwen lekker in de set, maar dat gaf hij vervolgens weg in de derde leg door 80 niet uit te gooien. In de vierde leg begon hij met drie sub-60-beurten erg matig, wat Smith via een 45-finish de set opleverde.

Set 7; 4-3
Met finishes van 63 en 80 kwam Van Gerwen op 2-0, maar liet het volgen door een erg matige leg. Vervolgens kwam hij op 78 te staan ondanks een slechte leg, maar Smith gooide 130 uit. Van Gerwen dacht per abuis al dat de set klaar was, maar dat was het pas nadat hij leg vijf ook uit handen gaf: Smith maakte het met dubbel-6 af en kwam op een voorsprong.

Set 8; 5-3
Van Gerwen begon het erg zwaar te krijgen en dat leverde Smith de eerste twee legs op. De Nederlander herstelde zich even, maar een beroerde vierde leg zorgde ervoor dat Van Gerwen op z'n dooie gemakje 32 uit kon gooien voor een 5-3 voorsprong.

Set 9; 6-3
Van Gerwen kwam er eigenlijk nauwelijks aan te pas, en niet eens doordat Smith geweldig gooide: de Brabantse sloper wist zelf nauwelijks de triples te raken en won geen enkele leg.

Set 10; 6-4
Met een 105-finish begon Van Gerwen wel weer aardig, maar Smith kwam toch weer terug. Bij de Engelsman gingen de zenuwen wel flink opspelen, het besef dat hij binnen enkele minuten wereldkampioen kon zijn leek toe te slaan. In leg vijf kreeg hij op 167 een eerste kans voor de wedstrijd, maar die ging mis en met dubbel-16 gooide Van Gerwen zich toch weer een beetje terug in de wedstrijd.

Set 11; 7-4
Met een 11-darter begon Van Gerwen erg lekker aan set elf, hij kwam vervolgens ook op een 2-0 voorsprong. Smith draaide het echter om: een 106-finish bracht hem op gang, met dubbel 7 kwam hij op gelijke hoogte. Na 180 en 180 mocht hij in leg vijf voor een negendarter én de wereldtitel gooien, wat niet helemaal lukte, maar in de beurt erna maakte hij het op dubbel 8 alsnog af in elf darts.

Bully Boy is de nieuwe wereldkampioen darts, en vanaf nu ook de nieuwe nummer één van de wereld.

Succesvolle lancering Noors-Nederlandse nanosatellieten

De Noors-Nederlandse nanosatellieten ‘Birkeland’ en ‘Huygens’ zijn vandaag met succes in een baan om de aarde gebracht. Met deze kleine, goedkope satellieten kan een nauwkeurigere locatiecapaciteit worden ontwikkeld voor radars. Hiermee behouden Nederland en Noorwegen hun zelfstandige informatiepositie. Het bedrijf SpaceX voerde de lancering uit vanaf Cape Canaveral Space Force Station in Florida.

De satellieten zijn niet veel groter dan een pak melk. Het betreft een doorontwikkeling van de apparatuur op de BRIK II, de eerste satelliet die vorig jaar met succes werd gelanceerd. Met beide nieuwe satellieten is ook ervaring op te doen in het besturen. Dit kan niet met de BRIK II. De satellieten worden vanuit Noorwegen bestuurd en krijgen taken van Noorse en Nederlandse operators.

De namen van de nanosatellieten zijn verwijzingen naar de Noorse natuurkundige Kristian Olaf Birkeland en de Nederlandse astronoom Christiaan Huygens. Het systeem vliegt in tandemformatie op zo’n 550 kilometer hoogte in een baan om de aarde, op een onderlinge afstand van 15 a 25 kilometer. Hierdoor kunnen de satellieten tegelijk signalen opnemen en specifieke radarsystemen detecteren en identificeren.

Groeiende dreiging
De groeiende dreiging van staten die andere staten de vrije toegang tot de ruimte ontzeggen, vraagt om weerbare en betaalbare ruimtecapaciteiten. Nederland ontwikkelt die samen met kennisinstituten en internationale partners binnen de NAVO, EU en/of samen met een ander land. Nederland en Noorwegen zijn strategische partners en hebben beide een hoogtechnologische industrie. Dit leidde tot de ontwikkeling en lancering van microsatellieten. Hiermee demonsteren de landen nu hun research en development-capaciteiten.

Nichecapaciteit
De satellieten zijn ontwikkeld binnen het MilSpace2-programma. Dit is een samenwerkingsproject tussen de Nederlandse en Noorse ministeries van Defensie, het Noorse FFI, NanoAvionics en de Nederlandse kennisinstituten NLR en TNO. Het MilSpace2-project zorgt op termijn voor een strategische en operationeel relevante nichecapaciteit. 

‘Strategic Mutual Assistance in Research and Technology’ (SMART), militair gebruik van de ruimte (MilSpace) en wetenschappelijke en technologische samenwerking zijn elementen uit de overeenkomst tussen de Noorse en Nederlandse ministeries van Defensie.

Ruimte cruciaal
Ruimtetoepassingen zijn onmisbaar voor krijgsmachten. Denk aan navigatie, positie-en tijdsbepaling, communicatie, observatie en intelligence, surveillance and reconnaissance. Militaire operaties gebeuren steeds meer op basis van informatiegestuurde netwerken, met daaraan gekoppeld de genoemde functies. Satellieten en/of satellietsystemen zijn daarin een cruciaal onderdeel. Informatiegestuurd optreden en ontwikkeling van ruimtecapaciteit zijn ook speerpunten in de Defensievisie 2035.

Heerdenaar veroordeeld voor veroorzaken ongeval met wielrenners in Epe

De rechtbank veroordeelt een 23-jarige man uit Heerde voor het veroorzaken van een verkeersongeval. Bij het ongeval raakten 2 wielrenners zwaargewond. De man moet van de rechtbank een taakstraf van 90 uur uitvoeren. Daarnaast krijgt hij een voorwaardelijke rijontzegging van 12 maanden, met een proeftijd van 2 jaar. 

De man reed op 14 mei 2022 over de Zuidweg in Epe. 2 wielrenners reden op dezelfde weg in dezelfde rijrichting. De man passeerde op een smalle weg een tegemoetkomende tractor en gaf gas, terwijl hij de verkeerssituatie onvoldoende kon overzien. Vervolgens reed hij achterop de wielrenners. Zij liepen door het ongeval zwaar lichamelijk letsel op.

Te hard gereden
De rechtbank vindt dat de man zijn snelheid niet genoeg aanpaste aan de situatie. De man had volgens zijn verklaring bij de politie op een eerder moment gezien dat de wielrenners zich voor hem op de weg bevonden. Hij had dus extra alert moeten zijn op hun aanwezigheid. Hij reed echter harder dan de verkeerssituatie toeliet en reed de wielrenners aan. De rechtbank oordeelt dat er sprake is van aanmerkelijk onoplettend rijgedrag.

Strafbepaling
De rechtbank houdt er rekening mee dat de man, hoewel hij beginnend bestuurder is, eerder een strafbeschikking kreeg voor een verkeersovertreding. Maar de rechtbank houdt er in strafverminderende zin rekening mee dat de man zijn verantwoordelijkheid nam en na het ongeval contact zocht met de slachtoffers. 

De rechtbank legt een taakstraf op van 90 uur. Dat is gelijk aan de eis van de officier van justitie. Daarnaast is een voorwaardelijke rijontzegging van 12 maanden volgens de rechtbank passend. De rechtbank legt de rijontzegging voorwaardelijk op, omdat de man zijn rijbewijs nodig heeft voor zijn werk.  

Zilveren Kruis moet vroegere declaraties ADHD-geneesmiddel alsnog vergoeden

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis moet declaraties van verzekerden van ADHD-geneesmiddel dexmethylfenidaat uit het verleden alsnog vergoeden. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Noord-Holland bevestigd. De zorgverzekeraar vergoedde het geneesmiddel in het verleden niet, totdat het gerechtshof in november 2022 bepaalde dat dit wel moest. In dit kort geding beslist de voorzieningenrechter dat de zorgverzekeraar de declaraties ook van voor november 2022 moet vergoeden.

In dit kort geding staat de zorgverzekeraar tegenover de Regenboog Apotheek die in Alkmaar is gevestigd. Deze apotheek bereidt en levert als enige in Nederland het ADHD-geneesmiddel dexmethylfenidaat. Zilveren Kruis weigerde dit geneesmiddel aan hun verzekerden te vergoeden. In een eerder kort geding wilde de apotheek dat Zilveren Kruis veroordeeld zou worden om het geneesmiddel alsnog aan haar verzekerden te vergoeden als zij dit door hun arts voorgeschreven hebben gekregen. Volgens de apotheek is gebleken dat andere geneesmiddelen soms onvoldoende effectief zijn of teveel bijwerkingen hebben. De voorzieningenrechter heeft de vordering toen afgewezen omdat de zaak te complex is voor behandeling in kort geding. 

In hoger beroep oordeelde het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden op 1 november 2022 echter dat voldoende aannemelijk is dat de bodemrechter de vorderingen van Regenboog Apotheek zou toewijzen. Daarom veroordeelde hij Zilveren Kruis tot het vergoeden van het geneesmiddel onder een aantal voorwaarden. In dit kort geding gaat het over de uitleg van de beslissing van het hof. Geldt die veroordeling van Zilveren Kruis alleen voor nieuwe gevallen, dus ná 1 november 2022 (standpunt Zilveren Kruis), of geldt de veroordeling ook op de al eerder verleende zorg door Regenboog Apotheek (standpunt Regenboog Apotheek)? 

Oordeel voorzieningenrechter
De voorzieningenrechter van de rechtbank Noord-Holland oordeelt allereerst dat partijen het erover eens zijn dat declaraties vanaf 1 november 2022 moeten worden vergoed. Verder oordeelt de voorzieningenrechter dat uit de uitspraak van het gerechtshof onmiskenbaar blijkt dat Zilveren Kruis de verplichting tegenover haar verzekerden heeft om ook de declaraties uit het verleden alsnog te vergoeden. 

Dwangsom
Het hof heeft Zilveren Kruis in november een dwangsom opgelegd van 2500 euro voor iedere keer dat de verzekeraar niet aan de veroordeling voldoet. De voorzieningenrechter oordeelt nu dat het hof hiermee het financiële belang van de Regenboog Apotheek wil beschermen. Als er geen dwangsom zou worden opgelegd, zou Zilveren Kruis wellicht niet aan het arrest voldoen en dan zou de situatie zich blijven voordoen dat patiënten een drempel ervaren om dexmethylfenidaat af te nemen. De dwangsom was bedoeld om Zilveren Kruis ertoe te bewegen haar vergoedingsbeleid aan te passen zodat Regenboog Apotheek geen financiële schade vanaf 1 november lijdt. 

De voorzieningenrechter concludeert dat de dwangsom geen betrekking heeft op gevallen van voor 1 november 2022. De verzekerden die in het verleden medicijnen van de apotheek hebben gekregen, hebben daarvoor inmiddels betaald. Daarom kan met de dwangsom geen financiële schade voor de Regenboog Apotheek over het verleden worden voorkomen. Zodoende oordeelt de voorzieningenrechter dat de dwangsom alleen is gekoppeld aan de gevallen van na 1 november 2022. 

Republikein McCarthy ondanks meerderheid geen opvolger Democraat Pelosi

In de inaugurele zitting van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden slaagde de Republikeinse parlementaire fractieleider McCarthy er niet in de vereiste meerderheid te behalen om het Huis van Afgevaardigden voor te zitten. Verschillende leden van zijn fractie weigerden op hem te stemmen. Deze situatie komt zelden voor, het laatst was dit 100 jaar geleden.

McCarthy kreeg 203 stemmen, terwijl de Democratische kandidaat Jeffries 212 stemmen kreeg. Dat betekent dat 19 Republikeinse parlementsleden hun fractievoorzitter niet hebben gekozen - terwijl de groep wel een meerderheid heeft in het Huis vam Afgevaardigen.

Voordat de sessie begon, bekritiseerde McCarthy zijn tegenstanders binnen de partij en beschuldigde hij hen ervan alleen geïnteresseerd te zijn in hun persoonlijke situatie in plaats van in het belang van het land. Hij kreeg te horen dat hij alleen de benodigde stemmen zou krijgen als hij bepaalde leden van de fractie bepaalde ambten en budgetten zou geven, zei de Republikein.

McCarthy's critici beschuldigen hem ervan de gematigden teveel te steunen. De gematigden verwijten hem op hun beurt geen duidelijke lijn te trekken. Gezien de krappe meerderheid in het Huis van Afgevaardigden kan McCarthy het zich nauwelijks veroorloven om van mening te verschillen.

De afgelopen weken probeerde hij dan ook de interne critici te sussen met tal van toegevingen.

De verkiezing voor de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden gaat over het opvolgen van de Democraat Pelosi. Deze post is de derde na de Amerikaanse president en vice-president.

Na de tussentijdse verkiezingen op 8 november hebben de Republikeinen de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. Dit kan worden aangewend om verdere plannen van de regering Biden te blokkeren. Republikeinen hebben nu 222 parlementsleden tegen 213 Democraten. In de Senaat zullen de Democraten 51 van de 100 senatoren leveren. 

Het verkeer moet veiliger worden, aantal slachtoffers fors gestegen in 2022

In 2023 moet prioriteit worden gegeven aan de verkeersveiligheid. Die oproep doet Paul Broer, uitvoerend portefeuillehouder Verkeer bij de politie, naar aanleiding van de stijging van het aantal verkeersslachtoffers in 2022. "Ook provincies en gemeenten moeten hun verantwoordelijkheid nemen om de verkeersveiligheid te verhogen. En automobilisten en fietsers moeten zich meer bewust worden van hun gedrag in het verkeer", aldus Broer.

De voorlopige cijfers van STAR (Smart Traffic Accident Reporting) laten zien dat het aantal ongevallen met minimaal één dode of één gewonde in 2022 hoger was dan in de jaren voor corona. De jaren 2020 en 2021 worden niet meegerekend, omdat dit door de coronasituatie verkeersluwe jaren waren. Uit de voorlopige cijfers over 2022 van STAR blijkt dat er afgelopen jaar 578 verkeersongevallen met een dodelijke afloop gebeurden. Dat zijn er meer dan de 522 in 2019. Ook het aantal ongevallen met één of meer gewonden als gevolg is hoger. In 2022 waren het er 21.457 vergeleken met 18291 in 2019.

Waar komt die stijging vandaan?
"Een van de oorzaken is dat het weggebruik is toegenomen en veranderd. Het is gewoon drukker op straat", benadrukt Broer. "Dat komt onder andere omdat mensen weer vaker naar hun werk gaan dan tijdens de coronajaren. Naast de toename van de mobiliteit zijn er ook andere vervoersmiddelen bijgekomen, zoals e-bikes en fatbikes. En allerlei soorten elektrische scooters en stepjes. Dat vraagt waarschijnlijk om een andere inrichting van fietspaden en wegen. Dus daarom ook mijn appel aan gemeenten en provincies; kijk eens of de wegen of fietspaden in jouw regio nog voldoen aan de veiligheidsnormen. Het zijn vooral lokale wegen en de N-wegen, waar veel slachtoffers vallen."

Ongevallen met e-bikes nemen toe
Ook weggebruikers moeten zich volgens Broer aanpassen aan de drukte in het verkeer. Het helpt als fietsers zich bewust worden van de snelheid die zij hebben als ze bijvoorbeeld op een speed pedelec rijden. Uit de voorlopige analyses blijkt dat het aantal ongevallen met e-bikes toeneemt; vooral bij vijftigplussers. Daarnaast worden veel verkeersongelukken nog altijd veroorzaakt door te hard rijden, bellen achter het stuur en het rijden onder invloed van drank en drugs.

Gezamenlijke aanpak
"De politie heeft absoluut aandacht voor verkeersveiligheid en zal onverminderd blijven handhaven om het gedrag van weggebruikers te verbeteren. Alcoholgebruik, appen in het verkeer, helmplicht; de politie blijft hierop controleren en zal waar nodig bekeuren. Maar het moet een gezamenlijke aanpak blijven van politie, burgers en overheid, want met handhaven alleen gaan we het niet redden", zegt Broer. "Goede voorlichting kan daarbij helpen en daarom doe ik ook een appèl op die overheid en maatschappelijke organisaties, zoals Veilig Verkeer Nederland, de ANWB of de Fietsersbond. Besteed meer aandacht aan preventie."

Iran beschuldigt twee Franse demonstranten van spionage

In Iran zijn twee Franse staatsburgers aangeklaagd op verdenking van spionage.

Dat heeft een woordvoerder van de Iraanse Justitie meegedeeld. Een andere beschuldiging tegen de twee burgers is samenzwering tegen de nationale veiligheid, meldt de autoriteit op haar online portaal. De processen zullen worden gehouden voor een revolutionaire rechtbank. Over de identiteit van de verdachten is nog niets vrijgegeven. 

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Colonna bevestigde dat twee landgenoten in november waren gearresteerd tijdens de landelijke protesten in Iran. De Iraanse veiligheidsautoriteiten rechtvaardigen arrestaties meestal met beschuldigingen van spionage. Critici daarentegen beschuldigen het regime in Teheran ervan buitenlanders als politieke gijzelaars vast te houden.

Ken Block (55) overleden na ongeluk met sneeuwscooter

Ken Block, een professionele rallyrijder die internetfaam verwierf met zijn verbazingwekkende 'Gymkhana'-stuntvideo's op YouTube, is maandagmiddag overleden bij een sneeuwscooterongeluk in Utah. Hij was 55. Ken laat zijn vrouw Lucy en 3 kinderen na. Blocks 16-jarige dochter Lia is ook coureur.

De dood van Block, die in Park City, Utah woonde, werd bevestigd in een verklaring van zijn bedrijf, Hoonigan Racing.

"Het is met onze diepste spijt dat we kunnen bevestigen dat Ken Block vandaag is overleden bij een sneeuwscooterongeluk", aldus de verklaring van het bedrijf op maandag. “Ken was een visionair, een pionier en een icoon. En vooral, een vader en echtgenoot. Hij zal ongelooflijk gemist worden." 

Op 2 januari rond 14.00 uur ontving het Wasatch County 911 Center een telefoontje waarin een sneeuwscooterongeluk in het Mill Hollow-gebied werd gemeld. Volgens de verklaring reed Block met een sneeuwscooter op een steile helling toen de sneeuwscooter plotseling kantelde en bovenop hem terecht kwam. Hij werd ter plekke overleden verklaard ten gevolge van de bij het ongeval opgelopen verwondingen. Block reed met een groep andere mensen, maar was alleen toen het ongeval plaatsvond, volgens het Wasatch Country Sheriff's Office.

Block, geboren in Long Beach, Californië, in 1967, verhuisde met zijn ouders naar Escondido, waar hij naar de middelbare school ging. "Dat had uiteindelijk een heel grote impact op mijn leven, want ik ben opgegroeid tussen wat uiteindelijk veel professionele skateboarders, snowboarders en surfers zijn geworden, jongens die ik vandaag de dag nog steeds contact mee onderhoud", zei Block in een interview uit 2019. 

Block was in 1994 samen met partner Damon Way medeoprichter van actiesportschoenen- en kledingmerk DC Shoes. Na de verkoop van het bedrijf in 2004 begon Block aan een carrière als professionele rallyrijder. In 2005 werd hij gekroond tot Rally America-rookie van het jaar en eindigde als tweede overall in 2006, 2008 en 2013. Block won tussen 2006 en 2013 ook vijf medailles op de X Games en was in 2010 de eerste Amerikaan die in de wereld reed. Rally kampioenschap.

Over zijn legendarische "Gymkhana Five" in San Francisco in 2012, waarbij de Bay Bridge en grote delen van de stad werden afgesloten, zei Block in het interview met het Henry Ford Museum: "Het legde de lat echt zo hoog en op zo'n geweldig niveau, en daardoor waren we in staat om een van de beste films in de hele serie te maken, denk ik, vanwege de stad, het landschap, de unieke textuur ervan, het water, de bruggen, de natuurlijke heuvels die er waren, en sommige extreem bochtige wegen en steile hellingen. Dat het maakte het op zich al zo cool en uniek."

EU: gratis coronavaccins voor China, ECDC ziet nog geen epidemiologisch gevaar

De Europese Commissie heeft China kosteloos coronavaccins aangeboden.

Zoals de autoriteit in Brussel aankondigde, heeft de commissaris voor gezondheid, Kyriakides, een overeenkomstig aanbod aan de leiding in Peking gedaan. Tot nu toe is er hierop echter geen reactie uit China gekomen. De Commissie heeft geen informatie verstrekt over de hoeveelheid aangeboden vaccins of welke type vaccins zijn aangeboden. Tot dusver mogen in de Volksrepubliek alleen vaccins uit Chinese productie worden toegediend aan de lokale bevolking.

Volgens de EU-gezondheidsautoriteit ECDC heeft de huidige besmettingsgolf in China geen invloed op de epidemiologische situatie in Europa. De varianten die in China circuleren, doen dat ook al in de EU en vormen als zodanig geen uitdaging voor de immuunrespons van Europeanen.

Daarnaast is er een relatief hoge vaccinatiegraad in Europa. Het ECDC benadrukte dat het nauw samenwerkt met de Wereldgezondheidsorganisatie op dit gebied.

Peking heeft kritiek op de verplichte coronatest in sommige landen
Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft kritiek geuit op de verplichte coronatesten in enkele landen voor reizigers uit China. Een woordvoerster zei dat dit onaanvaardbare praktijken zijn die geen wetenschappelijke basis hebben. Tegelijkertijd dreigde ze met tegenmaatregelen. De VS en enkele Europese landen zoals Frankrijk, Spanje en Groot-Brittannië hebben een verplichte coronatest ingevoerd voor bezoekers uit de Volksrepubliek. De EU-landen gaan woensdag een gemeenschappelijke strategie bespreken.

Landelijk meer steun voor vuurwerkverbod

Het aantal Kamerleden dat voor een landelijk vuurwerkverbod is groeit. Ook D66 is tegen, meldt de NOS. Dat betekent overigens nog niet dat er een meerderheid is. Zo valt bij AT5 te lezen. 

De landelijke fracties van de Partij voor de Dieren en GroenLinks deden eerder een voorstel voor een geheel vuurwerkverbod. Vorig jaar bleek daar te weinig steun voor te zijn. 

Het CDA is wel tegen een vuurwerkverbod. Ook de VVD is 'op dit moment' tegen. PVV-Kamerlid Barry Madlener zei dat zijn partij ook niet voor een landelijk verbod is, maar PVV-Kamerlid Lilian Helder corrigeerde hem via Twitter. "Hij spreekt voor zijn beurt: dit wordt besproken in een fractievergadering en ook in overleg met de woordvoerder Politie… "

Burgemeester Halsema liet zondag weten dat de jaarwisseling in de stad onrustig verlopen was. Ze deed een 'dringend appel op het kabinet' om de landelijke vuurwerk-wetgeving aan te passen. Dit jaar gold er namelijk een lokaal afsteekverbod in Amsterdam, maar dat verbod werd veelvuldig genegeerd. Ook was vuurwerkbezit en vuurwerkverkoop wel toegestaan in de stad. 

Meer klachten over commerciŰle huisartsenpraktijken: IGJ doet onderzoek

De afgelopen jaren zijn enkele tientallen huisartsenpraktijken in onder meer de vier grote steden, kop van Noord-Holland, Twente en Brabant door bedrijven overgenomen. Sindsdien neemt echter het aantal klachten over huisartsenzorg bij de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) toe, meldt het AD.

De bedrijven die de praktijken van stoppende huisartsen overnemen, benoemen waarnemend artsen. Het lukt niet overal om direct vast personeel te krijgen. Soms wordt er een digitaal spreekuur gehouden door huisartsen vanuit andere delen van de wereld. Hierdoor komt de kwaliteit in het gedrang volgens Niek de Wit, hoogleraar Huisartsgeneeskunde.

In 2019 kreeg de inspectie nog iets meer dan duizend meldingen, in 2021 waren dat er al 1363. Tot en met november van vorig jaar kwamen er ook al meer dan 1200 klachten binnen. Die stijging is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan de commerciële bedrijven die steeds vaker praktijken opkopen, stelt de inspectie. Patiënten klagen vooral over een slechte bereikbaarheid van de praktijk, zowel telefonisch als voor een live afspraak. De inspectie doet naar aanleiding van de vele klachten over meerdere locaties al enige tijd een onderzoek naar Co-med. Lees verder bij Skipr

BelgiŰ gaat afvalwater van vliegtuigen uit China testen op corona

België gaat het afvalwater van vliegtuigen uit China testen op nieuwe varianten van het coronavirus. Dat maakte de Belgische regering bekend. China gaat gebukt onder een grote coronagolf.

Volgens viroloog Steven Van Gucht van Sciensano, het Belgische RIVM, moeten de testen van afvalwater uit toiletten helpen bij het vaststellen of de gegevens over coronavarianten die China meldt accuraat zijn. Momenteel vraagt België reizigers uit China om een zelftest te doen na aankomst als ze symptomen hebben, maar wordt dit nog niet afgedwongen. Voor reizigers vanuit China naar Nederland geldt ook alleen een vrijwillige zelftest. Andere Europese landen hebben al wel verplichte testen voor passagiers uit China. Meer hierover bij Skipr

Franse journalist bijna geraakt door raket tijdens live-uitzending uit Donetsk

Een journalist van een Franse tv-zender TMC werd maandag bijna geraakt door een raket tijdens een live uitzending tijdens een Russische aanval op de Altair hockeyarena in Donetsk.

Een Russische raketaanval verwoestte een ijsstadion in de stad Druzhkivka in de Oekraïense regio Donetsk, volgens de Oekraïense ijshockeyfederatie, na eerdere berichten over een raket die de stad raakte en twee mensen verwondde. "Het is dus zo dat de Russische bezetters sinds het begin van de oorlog vijf ijsstadions hebben vernietigd", zei de federatie op haar Telegram-kanaal en noemde ze de Druzhba-locatie in Donetsk, arena's in Marioepol en Melitopol, het ijspaleis in Sievierodonetsk en nu de Altair-arena in Druzhkivka. Reuters kon deze informatie niet onafhankelijk verifiëren.

Rusland is overgegaan op massale luchtaanvallen op Oekraïense steden en burgerdoelen sinds het in de tweede helft van 2022 een aantal nederlagen leed op het slagveld. Oekraïne zegt dat de aanvallen geen militair doel hebben en bedoeld zijn om de Oekraïense motivatie te breken en burgers pijn te doen, een oorlogsmisdaad.

Hamas woest over provocatief bezoek Tempelberg IsraŰlische minister Ben-Gvir

In Israël heeft de nieuwe minister van Nationale Veiligheid, Ben-Gvir, de Tempelberg in Jeruzalem bezocht. De islamistische Palestijnse organisatie Hamas had gewaarschuwd voor een bezoek en spreekt in een eerste reactie vandaag van een "misdaad".

De Tempelberg – de Arabische term is Al-Haram Al-Sharif – is een belangrijke heilige plaats voor joden, moslims en christenen en is daarom een uiterst gevoelig onderwerp in het conflict in het Midden-Oosten.

Ben-Gvir: Tempelberg is de belangrijkste plaats voor Joodse mensen
Ben-Gvir twitterde na zijn bezoek: "De regering van Israël, waarvan ik lid ben, zal zich niet onderwerpen aan een organisatie van verachtelijke moordenaars. De Tempelberg staat open voor iedereen, en als Hamas denkt dat hun bedreigingen mij zullen afschrikken, dan moeten ze begrijpen dat de tijden zijn veranderd.”

Premier Netanyahu besprak gisteren het geplande bezoek aan de Tempelberg met Ben-Gvir. Netanyahu's Likud-partij zei dat de premier geen bezwaar had gemaakt. Ben-Gvir had tijdens de verkiezingscampagne aangekondigd dat hij campagne zou voeren voor een verandering in de status quo met betrekking tot de Tempelberg. De Israëlische oppositieleider en voormalig premier Lapid had gewaarschuwd dat een dergelijk bezoek tot geweld zou leiden.

Hamas: Palestijnen zullen heilige plaatsen verdedigen
Hamas-woordvoerder Hazem Qassem benadrukte dat het Palestijnse volk hun heilige plaatsen en de Al-Aqsa-moskee zal blijven verdedigen. Hij beschreef het bezoek van Ben-Gvir als een "misdaad". Hamas, dat de Gazastrook controleert, wordt door de EU geclassificeerd als een terroristische organisatie.

Het Jordaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei ook dat Jordanië de "bestorming en schending van de heiligheid" van de Al-Aqsa-moskee "sterk veroordeelde". De veiligheidstroepen op de Tempelberg staan onder Jordaans toezicht.

Julio Segador, correspondent voor het Midden-Oosten van de ARD, zei voor het bezoek dat Ben-Gvir spanningen veroorzaakte tussen Israël en de Arabische wereld - "spanningen die zouden kunnen leiden tot een militair conflict".

Het openbaar bidden op de Tempelberg is momenteel voorbehouden aan moslims
Hoewel niet-moslims momenteel de Tempelberg mogen bezoeken, is een openbaar gebed daar voorbehouden aan moslims. Een bezoek van de latere Israëlische premier Sharon aan de Tempelberg in 2000 wordt beschouwd als een van de triggers van de tweede Intifada. Maar voor een vergelijking is het nog te vroeg, zei voormalig ARD-radiocorrespondent Benjamin Hammer tegen Deutschlandfunk. Ben-Gvir heeft in het verleden verschillende keren de Tempelberg bezocht, voordat hij aantrad als minister.

Twee dingen zijn volgens Hammer reden tot zorg: Ben-Gvir is een extremistische minister van Openbare Veiligheid die in het verleden tijdens demonstraties zijn pistool heeft getrokken en door de politie moest worden tegengehouden. Nu leidt hij als minister de politie. Daarnaast rijst de vraag hoe groot de invloed van premier Netanyahu werkelijk is op de extreme ministers in zijn regering.

Ben-Gvir is de leider van de rechts-nationalistische partij Jewish Strength. Hij was eerder veroordeeld voor racistische haatzaaiende uitlatingen en het steunen van een joodse terroristische organisatie. Hij eist gebedsrechten op voor Joden op de Tempelberg. Er is geen aanwijzing dat Ben-Gvir zelf een gebed heeft uitgesproken tijdens zijn bezoek.

De Oekra´ense politie meldt martelruimtes rond Kharkiv

Sinds de bevrijding van de Russische bezetting zijn er rond de Oost-Oekraïense stad Kharkiv vijfentwintig vermoedelijke martelruimtes ontdekt.

Volgens de Oekraïense politie werden daar onder meer burgers gevangen gehouden en mishandeld. Dit kan momenteel niet onafhankelijk worden geverifieerd.

Het gebied rond de stad Charkov werd maandenlang bezet door Russische troepen. Volgens Oekraïense bronnen zijn daar na het vertrek van de Russen begin september, 920 lichamen van burgers gevonden, waaronder 25 kinderen. De politiechef van de regio beschuldigde Russische soldaten ervan deze doden op hun geweten te hebben. Volgens de Oekraïense autoriteiten hebben Russische soldaten ook oorlogsmisdaden gepleegd in andere bezette gebieden. Na de terugtrekking van Russische eenheden uit de voorstad Bucha in Kiev in april werden daar de lichamen van meer dan 400 mensen gevonden.

FOK! Wat een weer: tijdelijk droog, daarna ...

winterbanner

Hallo, hallo!

Ik ben weer wat later, ik weet het. Ik geniet volop van een weekje vakantie dus de tijden kunnen ietwat fluctueren. Zo ook het weer wat neerslag betreft. Maar ik begin met een code geel in de provincies Noord-Holland, Flevoland en Overijssel wegens dichte mist. Dit duurt tot ongeveer 9 uur.

Aan de westkust en het midden van het land vinden we wat buitjes momenteel, deze trekken naar het oosten weg. Tegen het eind van de middag trekt er weer een neerslagebied over het land vanuit het westen, deze breidt zich uit over het land. Het wordt ongeveer 9 graden bij een matige wind uit het zuidwesten, aan de kust is de wind vrij krachtig. Vanavond is de regen veelal in de noordwestelijke helft van het land te vinden bij een aantrekkende wind.

De nacht naar woensdag trakteert ons ook weer op een regengebied vanuit het westen bij een gelijkwaadige wind als de avond, de temperatuur daalt nauwelijks. En wat er morgen te wachten staat, dat lees je dan. In ieder geval gaan we het voorlopig niet droog houden. Tot morgen! 


Het voorlopige uitzicht vanuit huis, regen. (Foto: Pixabay)
Het voorlopige uitzicht vanuit huis, regen. (Foto: Pixabay)


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

AI Picture Gallery #86

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem eenápremium accountáen steun FOK!

Van massagraf tot stenen bollen: de 10 meest bijzondere archeologische vondsten van 2022

Het jaar 2022 is inmiddels geschiedenis, dus een beter moment om met een aan 2022 gerelateerd geschiedenisoverzicht te komen is er vermoedelijk niet. Er zijn afgelopen jaar natuurlijk weer veel archeologische ontdekkingen gedaan, Archeologie Online heeft een mooi overzicht gemaakt van tien van de meest bijzondere ontdekkingen, hier te vinden!

Van eeuwenoude en ietwat mysterieuze stenen bollen in Costa Rica, op nog altijd onbekende manier perfect rond gemaakt door de Diquis-beschaving, tot een met een sikkel aan de grond genagelde Poolse vampier en een Argentijns kanograf, het was weer een jaar vol bijzondere ontdekkingen. Ook Nederland staat erbij: in Nijmegen werd een heuse prehistorische sauna gevonden, wat wel minder lugubur is dan het Slowaakse massagraf vol onthoofde skeletten. Enfin, neem vooral een kijkje en klik door naar de berichten aldaar, er is altijd weer wat moois over de geschiedenis te leren.

NFL: Bills-speler zakt in elkaar, Buccaneers en Giants naar playoffs

De voorlaatste week van het reguliere speelseizoen in de NFL zit erop en weer zijn er twee teams bij gekomen die zich hebben geplaatst voor de playoffs. Van de veertien plekken zijn er nu elf bezet, in de komende week worden de overige drie tickets verdeeld.

Buiten het playoffplaatje om waren de ogen maandagavond echter volledig ergens anders op gericht. De Cincinnati Bengals en Buffalo Bills zouden de speelweek afsluiten met Monday Night Football, maar al in het eerste kwart ging het helemaal fout: Bills-safety Damar Hamlin kreeg een harde tik, stond op, en zakte vervolgens in elkaar. Hij werd gereanimeerd en ligt inmiddels in het ziekenhuis, met als laatste update dat zijn 'waarden in orde' zouden zijn, maar hij nog wel kunstmatig in slaap gehouden wordt. De wedstrijd werd verder uitgesteld, logischerwijze.

Eerder in de week namen de Tampa Bay Buccaneers het thuis op tegen de Carolina Panthers, die dankzij touchdown passes van Sam Darnold op Tommy Tremble en DJ Moore op een 0-14 voorsprong kwamen. De Bucs moesten winnen om de playoffs in te mogen en quarterback Tom Brady bracht ze op dreef met een prachtige 63-yard touchdown pass op Mike Evans, waarna Ryan Succop ook nog eens een 22-yard field goal raakte: 10-14.

In een geweldig vierde kwart stelde Darnold Shi Smith over 19 yards in staat te scoren, maar vervolgens kwamen de Bucs op volle kracht terug. Brady bediende Evans voor 57 en 30 yards, waarbij de 2-point conversion in het tweede geval succes opleverde: 24-21. Brady zelf rende de volgende touchdown binnen en daarmee was het gedaan, hoewel Panthers-kicker Eddy Pineiro vanaf 49 yards nog wel voor 30-24 zorgde - de Buccaneers gaan de playoffs in.

De New York Giants haalden sinds 2016 de playoffs niet, maar met winst op de Indianapolis Colts in eigen huis konden ze het wel weer voor elkaar krijgen. Chase McLaughlin bracht de Colts met een field goal in Q1 op voorsprong, maar in Q2 sloegen de Giants hard toe: quarterback Daniel Jones bediende Richie James en Isaiah Hodgins, waarna Landon Collins tekende voor een 52-yard interception return en 21-3. Jones zelf scoorde nog twee touchdowns in de tweede helft, de Giants wonnen zeer overtuigend met 38-10 en ook zij zijn zeker van de playoffs.

Uitslagen NFL week 17
Tennessee Titans - Dallas Cowboys 13-27
Atlanta Falcons - Arizona Cardinals 20-19
Detroit Lions - Chicago Bears 41-10
Kansas City Chiefs - Denver Broncos 27-24
New England Patriots - Miami Dolphins 23-21
New York Giants - Indianapolis Colts 38-10
Philadelphia Eagles - New Orleans Saints 10-20
Tampa Bay Buccaneers - Carolina Panters 30-24
Washington Commanders - Cleveland Browns 10-24
Houston Texans - Jacksonville Jaguars 3-31
Las Vegas Raiders - San Francisco 49ers 37-34 OT
Seattle Seahawks - New York Jets 23-6
Green Bay Packers - Minnesota Vikings 41-17
Los Angeles Chargers - Los Angeles Rams 31-10
Baltimore Ravens - Pittsburgh Steelers 13-16
Cincinnati Bengals - Buffalo Bills uitgesteld

'Optimisme over dalende gasprijzen erg voorbarig'

De daling van gasprijzen klinkt interessant, maar in de praktijk is het de vraag wanneer consumenten daar wat van merken. Vooralsnog zijn de dalende inkoopprijzen van gas vooral interessant voor energiebedrijven. Consumenten die verwachten de daling van de inkoopprijzen van gas snel in hun energietarief terug te zien, komen van een koude kermis thuis.

Afhankelijk van het inkoopbeleid van een energieleverancier kan het tot wel zes maanden duren voordat consumenten dit terug gaan zien in hun tarieven en voorschotbedrag. Bij de meeste energieleveranciers duurt het zeker drie maanden voordat de daling in de tarieven is verwerkt. Dit zou dus betekenen dat consumenten pas vanaf april lagere tarieven krijgen. Het gasverbruik neemt dan fors af dus veel voordeel zullen consumenten er niet bij hebben. De winter – de periode waarin het verbruik het hoogst is – is dan al voorbij.

De toezichthouder Autoriteit Consument & Markt moet ervoor waken dat de prijsdaling volledig wordt doorberekend aan consumenten en bedrijven. Het optimisme over dalende gasprijzen kan van korte duur zijn want de energieprijzen zijn extreem volatiel. Het ziet er nog niet rooskleurig uit op de Europese energiemarkt, want de situatie kan namelijk snel omslaan. Het is nu nog vrij warm buiten waardoor ons energieverbruik laag is. Wanneer het kouder wordt, stijgt de vraag naar energie en dat betekent dat de tarieven van gas en stroom de hoogte inschieten.

De verwachting is dat 2023 een duur jaar wordt voor consumenten. Dit jaar kunnen we namelijk geen gebruik meer maken van Russisch gas. De gaskraan vanuit Rusland is dichtgedraaid en dat betekent dat we naar alternatieven moeten zoeken. De kans is heel groot dat die alternatieven veel duurder zijn.

Het prijsplafond vangt zeker klappen op, maar het is slechts een tijdelijke steunmaatregel en zeker geen oplossing. De overheid heeft al aangegeven dat het prijsplafond in 2024 op een andere manier wordt ingevuld. Er moet vanuit de overheid goed nagedacht worden over mogelijke oplossingen voor dit probleem.

GOP Congreskandidaat Santos loog alles bij elkaar, voortijdig vertrek gee´st

De 34-jarige George Santos won in november een zetel in het Huis van Afgevaardigden, namens het derde kiesdistrict in de staat New York, maar staat nu onder hoge druk deze zetel op te geven nog voordat hij deze formeel zal accepteren.

De druk om op te stappen wordt ingegeven doordat de man gedurende de verkiezingscampagne aantoonbaar en bij herhaling zo'n beetje over alles gelogen heeft waarover hij werd bevraagd. Zo zouden zijn grootouders Oekraïense Joden zijn die via België naar Brazilië waren gevlucht voor de nazi's, wat volledig uit de duim gezogen bleek.

Ook zijn c.v. werd opgeleukt met o.a. een prestigieus opleidingstraject, werkervaring bij o.a. Goldman & Sachs, bleek zijn moeder twee keer te zijn overleden (eerst tijdens de aanslag op het WTC, in 2001, en jaren later nogmaals, aan kanker) en tenslotte worden er nu ook vragen gesteld over het feit dat hij ruim driekwart miljoen dollar heeft kunnen spenderen aan z'n verkiezingscampagne, zonder dat hij duidelijk kan maken hoe hij aan deze financiële middelen is gekomen. De kritieken en de roep om terug te treden komen niet alleen uit Democratische hoek. Ook op het conservatieve Fox News roeren Republikeinse partijgenoten, zoals Texas' afgevaardigde Kevin Brady zich, of roepen op tot meer onderzoek.

Het meest bizarre aan dit verhaal is misschien nog wel dat de verkiezing namens zijn district op voorhand al de aandacht trok omdat beide kandidaten hadden verklaard openlijk homoseksueel te zijn. Maar nu wordt er ook openlijk getwijfeld over de geaardheid van Santos gezien het feit dat hij, twee weken voordat zijn verkiezingscampagne van start ging, scheidde van de vrouw waarmee hij was getrouwd en daarna claimde 'al minstens 10 jaar openlijk homoseksueel te zijn'.


Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
©FOK.nl e.a.