GOP Congreskandidaat Santos loog alles bij elkaar, voortijdig vertrek gee´st

De 34-jarige George Santos won in november een zetel in het Huis van Afgevaardigden, namens het derde kiesdistrict in de staat New York, maar staat nu onder hoge druk deze zetel op te geven nog voordat hij deze formeel zal accepteren.

De druk om op te stappen wordt ingegeven doordat de man gedurende de verkiezingscampagne aantoonbaar en bij herhaling zo'n beetje over alles gelogen heeft waarover hij werd bevraagd. Zo zouden zijn grootouders Oekraïense Joden zijn die via België naar Brazilië waren gevlucht voor de nazi's, wat volledig uit de duim gezogen bleek.

Ook zijn c.v. werd opgeleukt met o.a. een prestigieus opleidingstraject, werkervaring bij o.a. Goldman & Sachs, bleek zijn moeder twee keer te zijn overleden (eerst tijdens de aanslag op het WTC, in 2001, en jaren later nogmaals, aan kanker) en tenslotte worden er nu ook vragen gesteld over het feit dat hij ruim driekwart miljoen dollar heeft kunnen spenderen aan z'n verkiezingscampagne, zonder dat hij duidelijk kan maken hoe hij aan deze financiële middelen is gekomen. De kritieken en de roep om terug te treden komen niet alleen uit Democratische hoek. Ook op het conservatieve Fox News roeren Republikeinse partijgenoten, zoals Texas' afgevaardigde Kevin Brady zich, of roepen op tot meer onderzoek.

Het meest bizarre aan dit verhaal is misschien nog wel dat de verkiezing namens zijn district op voorhand al de aandacht trok omdat beide kandidaten hadden verklaard openlijk homoseksueel te zijn. Maar nu wordt er ook openlijk getwijfeld over de geaardheid van Santos gezien het feit dat hij, twee weken voordat zijn verkiezingscampagne van start ging, scheidde van de vrouw waarmee hij was getrouwd en daarna claimde 'al minstens 10 jaar openlijk homoseksueel te zijn'.