NFL: Bills-speler zakt in elkaar, Buccaneers en Giants naar playoffs

De voorlaatste week van het reguliere speelseizoen in de NFL zit erop en weer zijn er twee teams bij gekomen die zich hebben geplaatst voor de playoffs. Van de veertien plekken zijn er nu elf bezet, in de komende week worden de overige drie tickets verdeeld.

Buiten het playoffplaatje om waren de ogen maandagavond echter volledig ergens anders op gericht. De Cincinnati Bengals en Buffalo Bills zouden de speelweek afsluiten met Monday Night Football, maar al in het eerste kwart ging het helemaal fout: Bills-safety Damar Hamlin kreeg een harde tik, stond op, en zakte vervolgens in elkaar. Hij werd gereanimeerd en ligt inmiddels in het ziekenhuis, met als laatste update dat zijn 'waarden in orde' zouden zijn, maar hij nog wel kunstmatig in slaap gehouden wordt. De wedstrijd werd verder uitgesteld, logischerwijze.

Eerder in de week namen de Tampa Bay Buccaneers het thuis op tegen de Carolina Panthers, die dankzij touchdown passes van Sam Darnold op Tommy Tremble en DJ Moore op een 0-14 voorsprong kwamen. De Bucs moesten winnen om de playoffs in te mogen en quarterback Tom Brady bracht ze op dreef met een prachtige 63-yard touchdown pass op Mike Evans, waarna Ryan Succop ook nog eens een 22-yard field goal raakte: 10-14.

In een geweldig vierde kwart stelde Darnold Shi Smith over 19 yards in staat te scoren, maar vervolgens kwamen de Bucs op volle kracht terug. Brady bediende Evans voor 57 en 30 yards, waarbij de 2-point conversion in het tweede geval succes opleverde: 24-21. Brady zelf rende de volgende touchdown binnen en daarmee was het gedaan, hoewel Panthers-kicker Eddy Pineiro vanaf 49 yards nog wel voor 30-24 zorgde - de Buccaneers gaan de playoffs in.

De New York Giants haalden sinds 2016 de playoffs niet, maar met winst op de Indianapolis Colts in eigen huis konden ze het wel weer voor elkaar krijgen. Chase McLaughlin bracht de Colts met een field goal in Q1 op voorsprong, maar in Q2 sloegen de Giants hard toe: quarterback Daniel Jones bediende Richie James en Isaiah Hodgins, waarna Landon Collins tekende voor een 52-yard interception return en 21-3. Jones zelf scoorde nog twee touchdowns in de tweede helft, de Giants wonnen zeer overtuigend met 38-10 en ook zij zijn zeker van de playoffs.

Uitslagen NFL week 17
Tennessee Titans - Dallas Cowboys 13-27
Atlanta Falcons - Arizona Cardinals 20-19
Detroit Lions - Chicago Bears 41-10
Kansas City Chiefs - Denver Broncos 27-24
New England Patriots - Miami Dolphins 23-21
New York Giants - Indianapolis Colts 38-10
Philadelphia Eagles - New Orleans Saints 10-20
Tampa Bay Buccaneers - Carolina Panters 30-24
Washington Commanders - Cleveland Browns 10-24
Houston Texans - Jacksonville Jaguars 3-31
Las Vegas Raiders - San Francisco 49ers 37-34 OT
Seattle Seahawks - New York Jets 23-6
Green Bay Packers - Minnesota Vikings 41-17
Los Angeles Chargers - Los Angeles Rams 31-10
Baltimore Ravens - Pittsburgh Steelers 13-16
Cincinnati Bengals - Buffalo Bills uitgesteld